Itä-Suomen yliopiston kotitaloustieteen opiskelijat kiertävät tänäkin syksynä pohjoiskarjalaisilla yläkouluilla puhumassa 7. luokan oppilaille ravitsemussuosituksista. Vuosittainen kiertue on osa maakunnallisen Ravitsemustyöryhmän toimintaa, ja se toteutetaan yhdessä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen kanssa. Tänä vuonna kiertueella huomioitiin erityisesti hiljattain julkaistun kouluterveyskyselyn tulokset. Niiden mukaan pohjoiskarjalaisten nuorten ravitsemustottumuksissa on valitettavan paljon huolenaiheita.
– Kiertue kohdennetaan juuri 13–14-vuotiaille nuorille, sillä he alkavat tehdä arjessaan itsenäisiä valintoja muun muassa ruuan suhteen. Opiskelijamme puhuvat kiertueella seiskaluokkalaisille sopivista aiheista, kuten fiksuista välipaloista, ateriarytmeistä, aamiaisen merkityksestä koulussa jaksamiseen sekä kouluruokailusta, kertoo kotitaloustieteen yliopisto-opettaja Taru Lindholm.
Kiertueella mukana olevat toisen vuosikurssin opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat tunnit osana ravitsemusterveyden edistämisen opintojaksoa. Mukana suunnittelutyössä ovat Kansanterveyden keskuksen terveyden edistämisen suunnittelijat.
Lindholmin mukaan opiskelijat pääsevät näin toteuttamaan pienimuotoisen intervention käytännön työelämässä. Opiskelijat ovat olleet tehtävästä innoissaan ja iloinneet erityisesti siitä, että heillä on näin mahdollisuus vaikuttaa oikeasti nuorten ravitsemusterveyteen.
– Samalla he pääsevät harjoittamaan konkreettisesti ammattitaitoaan oikeassa ympäristössä.
Terveyden edistämisen suunnittelija Hanna Määttänen Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskukselta kiittelee Itä-Suomen yliopiston kanssa tehtävää yhteistyötä.
– Sen ansiosta saamme lisää ajankohtaista tietoa ravitsemuskasvatuksen menetelmistä sekä tuoreita näkökulmia aiheesta.
Opiskelijat tuovat kiertueelle myös kaivattuja lisäresursseja, joten kiertue on ollut mahdollista ulottaa koko Pohjois-Karjalaan.
Lisää mahdollisuuksia opiskelijoille
Kotitaloustieteessä tehdään ruokakasvatusta ja edistetään tärkeää yhteiskunnallista vaikuttavuutta ravitsemuksen suhteen muissakin hankkeissa ja yhteistyöprojekteissa. Kotitaloustieteen professori Hille Janhonen-Abruquahin mukaan on tärkeää, että kotitaloustieteessä tehdään Pohjois-Karjalan koulujen kanssa opetusharjoittelujen lisäksi myös muuta yhteistyötä.
– Yhteistyö on laajentunut muun muassa erilaisiin viestinnän, neuvonnan ja ohjauksen teemoihin. Näin opiskelijat saavat enemmän mahdollisuuksia suunnata kohti omia kiinnostuksen kohteita työelämässä.
Kotitaloustieteen opiskelijat toivovatkin lisää yhteistyötä järjestöjen, yhdistysten ja yritysten kanssa sekä tietoa erilaisista kotitalousalan asiantuntijatehtävistä. Janhonen-Abruquah kertoo, että vakiintuneita yhteistyökumppaneita tällä hetkellä ovat esimerkiksi Martat, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kotitalousopettajien liitto sekä monet järjestöt ja kaupalliset toimijat.
– Yhteistyö on myös alumnitoimintaa, sillä usein opiskelijoita vastaanottavilla toimijoilla on henkilökohtaisia linkkejä Itä-Suomen yliopistoon.