Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Sairaala Novan päivystys. Kuva Keski-Suomen hyvinvointialue.

Sairaala Nova. Kuva: Keski-Suomen hyvinvointialue.

Lääkärikoulutusta aiotaan lisätä Keski-Suomessa

Keski-Suomessa tullaan lisäämään Itä-Suomen yliopiston hajautettua lääkärikoulutusta. Tällä pyritään lisäämään alueelle tutkinnon jälkeen töihin hakeutuvien lääkärien määrää. Asiasta ollaan tekemässä aiesopimusta Keski-Suomen hyvinvointialueen, Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston kesken.

Koulutusta lisätään siten, että Keski-Suomeen tulevat lääketieteen opiskelijat voivat halutessaan suorittaa lähes kaikki kuudennen opintovuoden kliiniset opinnot ja harjoittelut Keski-Suomessa. Tätä aikaisempi hajautettu opetus säilyisi ennallaan. Opetuksen lisääminen aloitetaan pilottijaksolla. Pilottijakson aikana koulutusta lisätään asteittain ja vuonna 2030 Keski-Suomeen tulevat opiskelijat voivat suorittaa kaikki kuudennen vuoden lääkäriopinnot Keski-Suomessa.

Kuudennen vuosikurssin aikana mahdollistetaan lääketieteen lisensiaatiksi valmistuville sijoittuminen ja sitoutuminen lääkäreiksi Keski-Suomeen. Heille voidaan tarjota myös lääkärin sijaisuuksia jo opintojen aikana.

– Uusi yhteistyöavaus Itä-Suomen yliopiston hajautetun lääkärikoulutuksen lisäämisestä ja kehittämisestä Keski-Suomessa on pitkän kehitystyön tulos. Kyseessä on merkittävä toimenpide, jolla hyvinvointialue pyrkii helpottamaan lääkärivajettaan pitkällä aikavälillä. Sairaala Nova ja Keski-Suomi tulevat varmasti olemaan houkutteleva oppimisympäristö kuudennen vuoden lääkäriopiskelijoille. Haluan myös kiittää Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistoja rakentavasta yhteistyöstä ja kumppanuudesta, toimialajohtaja Lasse Leppä Keski-Suomen hyvinvointialueelta sanoo.

Itä-Suomen yliopiston kliinisen lääketieteen yksikön johtajan, professori Jarmo Jääskeläisen mukaan hajautettu kliininen opetus Itä-Suomen yhteistyöalueen keskussairaaloihin on lääketieteen opetukselle tärkeää muun muassa riittävän potilasmäärän vuoksi. 

–  Tämä vapaaehtoisuuteen pohjaava laajamittainen hajautus on uusi avaus. Hajautettu opetus perustuu aina samoihin sisältöihin ja osaamistavoitteisiin kuin Kuopiossa annettu opetus, Jääskeläinen kertoo.

Jyväskylän yliopiston rehtorin Jari Ojalan mukaan Jyväskylän yliopisto on valtakunnallisesti merkittävä sote-alan kouluttaja, ja Keski-Suomen hyvinvointialue on yliopistolle strategisesti keskeinen yhteistyökumppani. 

– Tämä sopimus laajentaa yhteistyön myös lääkärikoulutuksen alueelle yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Olemme sitoutuneet kehittämään tutkimus- ja koulutustoimintaamme sote-alan kehittämiseksi ja osaajapulan ratkaisemiseksi myös jatkossa, vakuuttaa Ojala.

Hajautettua lääketieteen perusopetusta on tarjottu Keski-Suomessa yhteistyössä erityisesti Itä-Suomen yliopiston kanssa jo useiden vuosien ajan. Hajautetussa opetuksessa lääkäriopiskelijat saavat opintoihinsa kuuluvaa lähiopetusta muun muassa sisätaudeissa, kirurgiassa, naistentaudeissa, lastentaudeissa sekä psykiatriassa. Itä-Suomen yliopiston lisäksi opiskelijoita on tullut vähäisemmässä määrin myös muista yliopistoista. 

Opetus on toteutettu pääosin sairaala Novassa, mutta osin myös alueen terveyskeskuksissa, kuten Palokassa. Hajautettuun opetukseen on panostettu myös perustamalla Itä-Suomen yliopiston kanssa yhteisprofessuureja, joita ovat sisätaudit, kirurgia, psykiatria, reumataudit, yleislääketiede sekä uusimpana nuorisopsykiatria. Opiskelijoiden tyytyväisyys saatuun opetukseen on ollut hyvä ja monet heistä ovat myöhemmin palanneet työskentelemään Keski-Suomeen valmistuttuaan lääketieteen lisensiaatiksi.

Aiesopimus on esillä ensi viikolla Keski-Suomen hyvinvointialueen TKKI-neuvottelukunnassa, ja asiasta päättää hyvinvointialueen osalta aluehallitus alustavan aikataulun mukaan 8.10. 

Lisätietoja:

Konsernipalvelujen toimialajohtaja Lasse Leppä, Keski-Suomen hyvinvointialue, lasse.leppa(at)hyvaks.fi, p. 050 599 9545

Kliinisen lääketieteen yksikön johtaja, professori Jarmo Jääskeläinen, Itä-Suomen yliopisto, jarmo.jaaskelainen(at)uef.fi, p. 044 717 4716, 040 842 8464

Liikuntatieteellisen tiedekunnan dekaani Sarianna Sipilä, Jyväskylän yliopisto, sarianna.sipila@jyu.fi, p. 040 805 3593