Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pidätetty punapakolaistyttö.

Maria Lähteenmäen tutkimus Punapakolaiset Vuoden tiedekirjan 2022 palkintoehdokkaana

Vuoden tiedekirjana 2022 palkitaan ansiokas suomalainen tiedekirja. Vuosittain jaettavan palkinnon suuruus on 25 000 euroa. Sen rahoittaa ja jakaa Suomen tiedekustantajien liitto. Se edustaa lähes 150 kotimaista tieteen kustantajaa ja julkaisijaa. Vuoden tiedekirja -palkinto on yksi tärkeimmistä vuosittaisista kirjapalkinnoista.

Karjalan tutkimuslaitoksella Itä-Suomen yliopistossa työskentelevän historian professori Maria Lähteenmäen tutkimus Punapakolaiset. Suomalaisnaisten elämä ja kohtalo Neuvosto-Karjalassa (Gaudeamus 2022, 453 s.) on valittu palkintoehdokkaaksi kuuden muun teoksen kanssa. Palkinto jaetaan 15.3.2023. Finalistitutkimukset valittiin kaikkiaan 115:n teoksen joukosta. Raadin mukaan tiedekirjan tulee olla erinomaisesti kirjoitettu ja jäsennelty. Parhaat tiedekirjat ovat monipuolisia, havainnollisia ja tempaisevat lukijat mukaansa.

Punapakolaiset-teos kertoo Suomesta ja Pohjois-Amerikan suomalaisalueilta vuosina 1918‒1938 poliittisista ja etenkin taloudellisista syistä Neuvosto-Karjalaan laittomasti ja laillisesti siirtyneistä suomalaisista. Miten he pääsivät alkuun sisällissodan runtelemalla Neuvosto-Venäjällä nälän, tautien ja terrorin vuosina 1918‒1922 ja miten heidän arkinen elämänsä jäsentyi sittemmin Karjalassa. Teoksessa kerrotaan myös punapakolaisten karusta elämästä Stalinin hallinnon viedessä maata kohti totalitarismia. Palkintoraadin mukaan lukija saa Lähteenmäen tarkan ja eläytyvän analyysin ansiosta merkittävää uutta tietoa Stalinin ajan ihmisten kohtaloista ja kokemuksista. Lisäksi hieno kuvitus ja koskettavat kirjasitaatit havainnollistavat kerrontaa.

Suomen tiedekustantajien liiton tiedote

Lisätietoja:

Pääsihteeri Pauliina Raento, Suomen tiedekustantajien liitto, 040 508 6552 tai toimisto(at)tiedekustantajat.fi

Kustannusjohtaja Leena Kaakinen, Gaudeamus, leena.kaakinen(at)gaudeamus.fi , 050 540 1303

Professori Maria Lähteenmäki, maria.lahteenmäki(at)uef.fi, 050 372 7676

Avainsanat