Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Perhe keräämässä satoa viljelypalstalla.

Muistitietokeruu siirtolapuutarhoilta ja viljelypalstoilta alkaa

Itä-Suomen yliopisto on aloittamassa muistitietokeruuta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa siirtolapuutarhoihin ja viljelypalstoihin liittyen. Tätä varten siirtolapuutarhureilta ja palstaviljelijöiltä toivotaan nyt muistoja, kokemuksia ja ajatuksia elämästään puutarhojen parissa. Vastauksissa voi muistella vanhaa tai kertoa nykyhetkestä. 

– Meille voi kertoa vaikkapa palstastaan ja mökistään tai siitä, millainen on tavallinen päivä puutarhalla. Tai miten paljon mökillä puuhaillaan ja miten paljon lepäillään, kuvailee professori Jaana Vuori.

Kiinnostavaa on myös, ketä mökillä käy ja millaisia naapuruussuhteita siirtolapuutarhoilta löytyy. Vastauksissa voi myös kuvailla suhdettaan maahan ja maaperään sekä tontilla pistäytyviin eläimiin.

– Ja toki olemme kiinnostuneita myös siitä, mikä palstaelämässä tuottaa mielihyvää ja mikä taas ehkä huolettaa tai harmittaa. 

Myös viljelystä, kasveista sekä mökkeilyyn liittyvistä kuluista voi kertoa vapaasti. 

– Vastaukset voi kirjoittaa täysin omalla tyylillä. Ajatusten jäsentämistä varten olemme laatineet apukysymyksiä ohjeiden kylkeen.
 

Keruu on auki 1.3.–15.10.2024. Saadut vastaukset arkistoidaan Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistoon sekä Tietoarkistoon. Vastauksista kootaan tiedote, joka julkaistaan keväällä 2025. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja. 

Tarkemmat ohjeet ja apukysymykset kirjoittamisen tueksi löytyvät SKS:n sivuilta osoitteesta www.finlit.fi/palsta Kirjoitusten tallentamiseen kysytään lupa, ja tutkijat käyttävät vastauksia tutkimusaineistona.

Lisätietoja tutkimuksesta:
Professori Jaana Vuori, Itä-Suomen yliopisto, humanistinen osasto, jaana.vuori(at)uef.fi, p. 040 766 7046

Lisätietoja keruusta:
SKS:n arkisto, keruu(at)finlit.fi, p. 020 113 1240