– Odotan innolla, millaisia tutkimusideoita post doc -ohjelman hakijoilta tulee. Ohjelmaan valitut päättävät tutkimusaiheensa ja suunnittelevat hankkeensa varsin itsenäisesti, mikä voi tuottaa hyvinkin innovatiivisia lähestymistapoja aivoterveyteen, sanoi NOVEL MSCA -ohjelman koordinaattori, professori Tarja Malm.
Malm puhui Kuopiossa järjestetyssä lanseeraustilaisuudessa, jossa ohjelman ohjaajilla ja yhteistyökumppaneilla oli mahdollisuus tutustua ja keskustella yhteisistä kiinnostuksen kohteista.
NOVEL on Itä-Suomen yliopiston koordinoima, monitieteiseen ja sektorien väliseen yhteistyöhön perustuva post doc- eli tutkijatohtoriohjelma, jolla on MSCA COFUND-rahoitus EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmasta. Sen tutkimusalueet kattavat neljä keskeistä aivoterveyteen liittyvää teemaa. Ensimmäiseen hakuun 1.3.–31.5. toivotaan hanke-ehdotuksia ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä menetelmien ja datan teemoista. Joulukuussa avautuvan toisen haun teemoina ovat innovaatiot yhteiskunnassa sekä etiikka ja hyvinvointi.
Kansainväliseen NOVEL-ohjelmaan palkataan 14 tutkijatohtoria kolmivuotiseen työsuhteeseen. Hakijat voivat ehdottaa tutkimusaiheitaan sopiviksi katsomilleen ohjaajille. Mukana on kaikkiaan 23 ohjaajaa, joiden asiantuntemus ulottuu neurotieteen eri osa-alueista datatieteeseen, innovaatiojohtamiseen sekä terveystalous- ja oikeustieteisiin. Yliopistolla on näiden alojen tutkimukseen myös maailmanluokan resurssit, kuten ainutlaatuiset aineistot ja laaja infrastruktuuri.
– Tavoitteena on antaa tutkijatohtoreille vahvat valmiudet vaikuttavien aivoterveyshankkeiden johtamiseen ja sujuvaan toimintaan akateemisen maailman, yritysten, terveydenhuollon ja kolmannen sektorin välillä. Ohjelman kumppaniorganisaatiot edustavat kaikkia näitä, ja ne osallistuvat ohjelmaan muun muassa työvaihtojen, uravalmennuksen ja muunlaisen yhteistyön kautta kunkin tutkijatohtorin hankkeesta riippuen, Malm totesi.

– Haluamme myös painottaa, että vaikuttava tutkimus ulottuu terveyttä ja sairautta laajemmalle. Huomioimalla myös aivoterveyteen liittyvät sosiaaliset, taloudelliset ja poliittiset näkökohdat voidaan varmistaa, että tutkimuksen edistysaskeleet hyödyttävät koko yhteiskuntaa, lisäsi professori Päivi Eriksson, joka toimii NOVEL-ohjelman toisena koordinaattorina.
Lisäksi olennainen osa ohjelmaa on tutkijatohtoreille tarjottava yksilöllinen tuki strategisessa urasuunnittelussa sekä johtamistaitoihin, etiikkaan, viestintään ja innovaatiotoimintaan liittyvä koulutus.
Vaikuttavuutta verkostojen kautta
NOVEL-tutkijatohtoriohjelma on luontevaa jatkoa yliopiston parhaillaan koordinoimalle, niin ikään MSCA-COFUND-rahoitteiselle Neuro-Innovation-tohtoriohjelmalle, jossa painottuu monitieteisyys ja sidosryhmäyhteistyö. – Tohtoriohjelmasta saadut kokemukset ovat osoittaneet tämän lähestymistavan palkitsevaksi ja tarpeelliseksi, mikä rohkaisi meitä soveltamaan sitä tutkijakoulutuksen seuraavalle tasolle, Malm sanoi.
– NOVEL-ohjelmassa tutkijoilla on vielä enemmän vapautta suunnitella ja toteuttaa hankkeitaan. Tämä voi avata myös aivan uusia mahdollisuuksia verkostoitumiseen, ja ohjelmaan saatiinkin heti monia kumppaneita, lisäsi professori Annakaisa Haapasalo, joka on yksi ohjelman ohjaajista. Hänen tutkimusryhmänsä selvittää erityisesti otsalohkodementian geneettistä taustaa, ja tutkimuksessa tehdään yhä enemmän yhteistyötä potilaiden parissa työskentelevien kliinikkojen kanssa.
Yksi ohjelman kumppaneista on Epilepsialiitto, joka on tehnyt jo pitkään tutkimusyhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Epilepsialiitto on tuonut potilaiden ja heidän läheistensä näkökulmaa erityisesti professori Reetta Kälviäisen johtamiin kliinisen epileptologian tutkimushankkeisiin.
– Viime aikoina yhteistyötä on ollut myös professori Kaijus Ervastin Neuroetiikka ja oikeudet -tutkimusryhmän kanssa hankkeessa, jossa on selvitetty epilepsiaa sairastavien ihmisten oikeuksien toteutumista, kertoi Epilepsialiiton erityisasiantuntija Paula Sorjonen lanseeraustilaisuudessa.

Hänen mukaansa mukanaolo NOVEL-ohjelmassa tarjoaa Epilepsialiitolle hyvän mahdollisuuden seurata mitä neurotieteiden tutkimuksessa on meneillään ja sopivan hankkeen ilmaantuessa osallistua myös tiiviimmin. – Ajamme epilepsiaa sairastavien ihmisten asiaa ja haluamme vahvistaa heidän ääntään tutkimushankkeissa. Onkin ilahduttavaa, että ohjelmassa on vahvasti esillä myös potilaiden ja kansalaisten osallisuus.
Epilepsialiitto voi myös tarjota tutkijoille arvokkaita yhteyksiä tutkimuksen kohderyhmään eli potilaisiin. – Meillä onkin jo vieraillut tutkijoita tutustumassa toimintaamme ja tapaamassa epilepsiaa sairastavia ihmisiä.
– Jo nämä lyhyet keskustelut NOVEL-ohjelman eri ohjaajien kanssa vahvistivat ajatusta, että yhteisiä intressejä löytyy, kertoi Auvo Academyn toimitusjohtaja Anna Jalava tilaisuuden jälkeen. Auvo Academy on hyvinvointialan koulutusyhtiö, jonka kosketushoitomenetelmä perustuu kosketuksen ja musiikin yhdistämiseen.

– Meitä kiinnostaa, miten kosketus vaikuttaa hermoston säätelyyn ja sitä kautta stressinhallintaan ja palautumiseen.
Jalava totesi, että pienelle yritykselle kyseessä on harvinainen tilaisuus päästä mukaan näin laaja-alaiseen tutkimusohjelmaan. – Onkin virkistävää verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia monenlaisia eri lähestymistapoja edustavien tutkijoiden kanssa.
NOVEL-ohjelman impaktijohtaja Piritta Parkkari tähdensi, että ohjelmaan otetaan mielellään mukaan vielä lisää kumppaneita. Mukana olevista tutkimusryhmistä löytyy lisätietoa ohjelman verkkosivuilta ja YouTube-kanavalta, missä on myös hakijoille suunnattu webinaaritallenne.
Lisätietoja:
Tarja Malm, NOVEL-tutkijatohtoriohjelman koordinaattori, tarja.malm@uef.fi, https://uefconnect.uef.fi/tarja.malm/
Päivi Eriksson, NOVEL-tutkijatohtoriohjelman toinen koordinaattori, paivi.eriksson@uef.fi, https://uefconnect.uef.fi/paivi.eriksson/
