Fysiikan lait ovat kaikkialla samat. Tästä johtuen fysiikan perus- ja aineopinnoissa on paljon yhtäläisyyksiä eri yliopistojen välillä, mikä mahdollistaa yhteisten oppimateriaalien hyödyntämisen. Toisaalta fysiikan syventävät opinnot ovat usein eriytyneet eri yliopistojen välillä tutkimuksen painopisteiden mukaan. Syventäviä kursseja ei ole tarjolla yksittäisissä yliopistoissa kaikilta fysiikan aloilta, ja kurssien osallistujamäärät ovat erikoistumisen vuoksi melko pieniä.
Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 654 000 euron rahoituksen saanut fysiikan koulutusverkosto (FysNet) -hanke kokoaa Suomen yliopistofysiikan kouluttajat kehittämään materiaaleja ja kursseja osaksi yhteistä, kansallista opintotarjontaa. Hanke toteutetaan yhteistyössä yhdeksän merkittävimmän fysiikan alan kouluttajan kanssa: JYU (koordinaattori), Aalto, HY, UEF, LUT, Oulu, TAU, UTU ja ÅA.
– Kehittämisessä panostetaan laadukkaaseen ja joustavaan verkko- ja hybridiopetukseen, mikä mahdollistaa laajan ja kustannustehokkaan ristiinopiskelun. Verkostossa jaetaan hyviä pedagogisia käytänteitä, kierrätetään materiaaleja ja hyödynnetään yliopistojen vahvuuksia sisältöjen kehittämisessä, sanoo yksi hankkeen ideanikkareista, yliopistonlehtori Antti Lehtinen Jyväskylän yliopistosta.
Ristiinopiskelu verkko- ja hybriditoteutuksilla painottuu syventäviin opintoihin, sillä siinä vaiheessa opintoihin ja omaan laitokseen on jo kiinnitytty. Yhteisten materiaalien jakaminen painottuu perusopintoihin. Koulutuksen kehittämisessä hanke pääsee hyödyntämään myös yliopistojen välisten tohtorikoulutuspilottien ja lippulaivojen yhteydessä virinnyttä koulutusyhteistyötä.
– Fysiikan opetuksen kehittäjät ovat verkostoituneet viime vuosina hyvin, joten aika verkoston rakentamiseen ja vahvistamiseen konkreettisella hankkeella oli perin otollinen, sanoo professori Pekka Koskinen Jyväskylän yliopistosta.
Yhteistyöllä saadaan käyttöön kultakin fysiikan alalta Suomen paras asiantuntemus. Tarjonta on mahdollista saada näyttävästi esille hyödyntämällä uutta kansallista opin.fi -portaalia.
Itä-Suomen yliopistossa hankkeesta ollaan innoissaan.
– Tosi hienoa, että tällaiseen kansalliseen yhteistyöhön löytyy resurssia, ja saadaan mainioiden kollegoiden oppeja jakoon, yliopistonlehtorit Risto Leinonen ja Markku Saarelainen toteavat.
Hanke kestää vuoden 2026 loppuun.
Lisätietoja:
Yliopistonlehtori Risto Leinonen, risto.leinonen@uef.fi
Yliopistonlehtori Markku Saarelainen, markku.saarelainen@uef.fi
Vanhempi yliopistonlehtori Lasse Heikkinen, lasse.heikkinen@uef.fi