Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Silmä.

Otusophta Oy tuo markkinoille tutkijoiden kehittämän menetelmän kuivasilmäisyyteen

Spinout-yritys Otusophta Oy kehittää hoitomuotoa, joka ylläpitää silmän pinnan kosteutta uuden kyynelten haihtumisen estävän RevEye-teknologian avulla. RevEye on kehitetty Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden yhteistyönä.

RevEye-teknologia hyödyntää silmän omaa mekanismia

Otusophtan RevEye-teknologian taustalla on seitsemän vuoden perustutkimus, jossa selvitettiin kyynelkalvoa peittävän lipidikerroksen rakennetta ja toimintamekanismeja sekä sitä, millaisia ominaisuuksia yksittäisillä lipideillä on. Tutkimuksen tuloksena syntyi innovaatio, joka hyödyntää silmän omaa mekanismia.

RevEye-teknologia perustuu patentoituun menetelmään, jossa fysiologiset lipidit korjaavat kyynelnesteen lipidikerrokseen muodostuvia reikiä ja stabiloivat samalla kyynelfilmiä. Tämän seurauksena silmän vesikerrokseen muodostuu suojaava este, joka estää kyynelnesteen haihtumisen. 

Teknologian kaupallistamista valmisteltiin Business Finlandin rahoittamassa Research to Business -hankkeessa.

Tehokas ja turvallinen apu miljoonien ihmisten arkeen

Maailmanlaajuisesti sadat miljoonat ihmiset kärsivät kuivasilmäisyydestä. Kuivia silmiä hoidetaan yleensä kosteuttavilla ja voitelevilla silmätipoilla tai tulehdusta lievittävillä tuotteilla. Uusi teknologia tarjoaa Otusophtalle mahdollisuuden astua edelläkävijänä uuteen markkinaan, sillä vastaavaa valmistetta, jonka kosteutusmekanismi perustuu silmien omiin lipideihin, ei ole aiemmin kehitetty.

RevEye-teknologian poikkeuksellisuus piilee siinä, että nesteen haihtuminen silmän pinnalta estetään alun alkaen. Markkinoilla olevien silmätippojen teho perustuu ainoastaan oireiden lievittämiseen, kun taas Otusophtan teknologialla on mahdollista vaikuttaa kuivasilmäisyyden syntyyn. Silmän oman rasvakerroksen luonnollisten lipidien hyödyntäminen tekee hoitomuodosta myös turvallisen. Etuna on lisäksi se, että lipidit pysyvät silmän pinnalla kauemmin kuin tavalliset kostutustipat, joten niitä ei tarvitse annostella yhtä usein.

Kehitystyö jatkuu edelleen 

- RevEye-teknologia pureutuu merkittävään kuivasilmäisyyden juurisyyhyn, mikä erottaa sen kilpailijoista. Terveessä kyynelfilmissä esiintyvien lipidien kaltaisten yhdisteiden avulla voimme palauttaa kyynelnesteen luonnollisen toimintakyvyn ja estää kyynelnesteen liiallista haihtumista erittäin hyvin. Kehitystyö jatkuu edelleen intensiivisesti. Seuraavaksi testaamme tuotteen toimivuutta kliinisin kokein sopivan kumppanin kanssa, sanoo Otusophta Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Lehmussaari ja jatkaa:

- Tämän kaltaiselle, täysin uudelle lähestymistavalle kuivasilmäisyyden hoidossa on suuri tarve ja kysyntä kansainvälisillä markkinoilla.

- RevEye-innovaation kaupallistamisvalmisteluja on ollut ilo seurata ja tukea. Kyseessä on poikkeuksellinen yhteistyöhanke, jossa kahden yliopiston tutkijoiden muodostamat tiimit ovat onnistuneet rakentamaan hyvän synergian ja sen ansiosta kehittämään tiedepohjaista teknologiaa kaupallistettavaan muotoon, kertoo Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n operatiivinen johtaja Kajsa Kajander.

Spinoutin perustajajäseniä ovat hallituksen puheenjohtaja Kari Lehmussaari, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Filip Ekholm sekä Roland Mirow. Lisäksi perustajajäseniin lukeutuu Helsingin yliopiston rahastot. Se on myös Otusophtan siemenrahoittaja. Helsingin yliopiston teknologiansiirto- ja kaupallistamisyritys Helsingin Innovaatiopalvelut Oy on toiminut taustavoimana RevEye-teknologian kaupallistamisvalmisteluissa yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston innovaatiopalveluiden kanssa.

Lisätietoja: 

Otusophta Oy, hallituksen puheenjohtaja, Kari Lehmussaari, +358 400 734322, kari.lehmussaari@otusophta.com

Itä-Suomen yliopisto: Väitöskirjatutkija Janika Jäntti, farmasian laitos, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/janika.jantti/