Itä-Suomen, Helsingin ja Tampereen yliopistojen suomen kielen opiskelijat ovat parhaillaan tallentamassa Savitaipaleen nykymurretta Etelä-Karjalassa. Aineistonkeruun lähtökohtana on tavoittaa mahdollisimman monia aiemmin haastateltuja sekä täydentää aineistoa uusilla koululaisten haastatteluilla. Keruu liittyy 1980-luvun lopulla käynnistyneeseen murteenseuruuhankkeeseen, jossa tutkitaan murteiden muuttumista kymmenellä paikkakunnalla eri puolella Suomea.
– Tutkimushanke käynnistyi Savitaipaleella 1995, jolloin tutkittavana oli kolmen ikäryhmän puhujia. Heistä suurinta osaa haastateltiin uudelleen vuonna 2005, jolloin mukaan tuli uusi koululaisten ryhmä ja tallennettiin kokeeksi myös muita vuorovaikutustilanteita, kertoo opiskelijoita ohjaava suomen kielen professori Hanna Lappalainen.
Aiemmin kerätystä aineistosta on tehty opinnäytetöitä. Niistä käy ilmi, että ikäryhmien välillä on selviä eroja ja eri piirteet muuttuvat eri tahtia.
Lappalainen kertoo, että tutkimuksen oli tarkoitus jatkua noin kymmenen vuoden päästä, mutta taloudellisten resurssien puute ja korona ovat viivästyttäneet jatkoa. Tutkimushanketta koordinoi aiemmin Kotimaisten kielten keskus, mutta tällä hetkellä sen jatkuminen on yksittäisten tutkijoiden varassa. Tätä retkeä tukee Sanakirjasäätiö.
Savitaipaleen lisäksi kolme opiskelijaa tekee haastatteluja muilla paikkakunnilla, sillä osa aiemmin haastatelluista on muuttanut muualle.
– Muuttajiakin halutaan haastatella, sillä tutkimuksen kohteena on myös se, miten yksilön kieli muuttuu elämän aikana.