Itä-Suomen yliopiston digipalveluissa työskentelevä Mari Lackman on iloinen yliopiston tasa-arvoisesta ja ennakkoluulottomasta ilmapiiristä.
– Tässä työssä suurin taito on kohdata erilaisia ihmisiä ja sovittaa erilaisia teknisiä ratkaisuja kunkin käyttäjän tarpeisiin. Siksi näissä hommissa tarvitaan myös mahdollisimman paljon erilaisia persoonia, tiivistää IT-asiantuntija Mari Lackman työskentelyä Itä-Suomen yliopiston digipalveluissa.
Lackmanin työnkuvaan kuuluu yliopiston Microsoft 365 -ympäristön ylläpitäminen ja kehittäminen. Myös erilaiset ohjelmat, kuten sähköposti ja Teams sekä niiden tietoturva kuuluvat hänen tehtäviinsä.
– Lisäksi talon sisältä tulevat palvelupyynnöt ja häiriöt rantautuvat osin minulle. Eli jos ensimmäisellä tasolla todetaan, ettei asiakkaan ongelmaa pystytä ratkaisemaan, siirtyy tehtävä meille, ”kakkostason tukitiimille”.
Lackmanin mukaan suuressa työyhteisössä työskentelyn etuna on se, että siellä annetaan mahdollisuuksia tutustua erilaisiin teknologioihin sekä tehdä erilaisia kokeiluja ja käyttöönottoja.
– Kun siirryin yksityiseltä puolelta yliopistoon, peloteltiin minua alkuun, että kaikki tapahtuu täällä hitaasti, kankeasti ja byrokraattisesti. Mutta eihän se sellaista ole ollutkaan. Toki jotkut asiat tapahtuvat suuressa talossa hitaasti, mutta se ei ole pelkästään huono asia. Vakaat pelisäännöt ovat vain avuksi monessa asiassa.
Ja joka tapauksessa yliopiston digipalveluissa on Lackmanin mukaan ennakkoluuloton ja uudistusmielinen meininki.
– Viimeaikaisten johtajien myötä täällä on menty rohkeasti eteenpäin ja oltu yliopistomaailmassa jopa edelläkävijöitä. Lisäksi todella positiivista on, että työskentelemme tiimeissä, jolloin erilaisissa uudistuksissakin on helpompi ja varmempi edetä, eikä asioita tarvitse pohtia vain yksinään.
Tiimin kanssa neuvotellaan ja mietitään asioita eri kantilta. Jokainen tuo keskusteluun oman asiantuntemuksensa.
– Täältä löytyy esimerkiksi Linux-, Windows- ja tietoliikenneasiantuntijoita. Jokaisella on oltava myös tietoturva-asiat todella hyvin hanskassa eli jokaisen palvelun hallinnoijan täytyy tarkastella ympäristöä jatkuvasti myös turvallisen tiedonkäsittelyn kannalta.
Paras tuki opetus- ja tutkimushenkilöstölle
Työ on Lackmanin mukaan laajentunut viime vuosina yhä enemmän myös talon sisäiseen yhteistyöhön. Projekteja ja hankkeita toteutetaan yliopiston yksiköiden kanssa yhdessä.
– Esimerkiksi opintopalveluiden ja viestintäyksikön kanssa seuraamme jatkuvasti Microsoft-maailmaa ja sen uudistuksia. Pohdimme yhdessä, mitä hyötyä niistä voisi olla opiskelijoillemme, opettajille tai tutkijoille.
Lackmanin mukaan yksi suuri motivaattori työssä onkin toimia opetuksen ja tutkimuksen tukena.
– Haluan osaltani edesauttaa sitä, että henkilöstöllä ja opiskelijoilla olisi paras mahdollinen tekninen tuki ja valmius tehdä työtään.
Opiskeluaikana ja työuran alussa Lackman kertoo tottuneensa siihen, että hän oli IT-puolella usein ainoa naispuolinen henkilö.
– Yliopistolle tullessani hieman yllätyinkin, miten paljon digipalveluissa työskentelee naisia. Kokemusteni mukaan heitä on täällä paljon enemmän kuin yleensä IT-yksiköissä tai alan yrityksissä. Tasa-arvon toteutumisen suhteen ei täällä olekaan ollut huolta.
Joustoa molempiin suuntiin
Työnantajaansa Lackman kehuu myös joustamisesta. Monipaikkatyön laajeneminen on auttanut yhdistämään työelämää ja vapaa-aikaa uudella tavalla.
– Liukuvan työajan ansiosta voin harrastaa mieluisia asioita joustavammin minulle sopivina aikoina.
Lackman harrastaa urheilua monipuolisesti, ja etenkin hiihtämään on mukava päästä välillä myös valoisan aikaan.
– Olen myös hurahtanut tuoreen koiranpennun myötä hirvikoirahommiin. Metsästys- ja tuomarikortti ovat jo suoritettuna, joten odotan innolla koiran kasvamista metsästysikään.
Kevätauringon lisääntyminen on saanut Lackmanin harkitsemaan myös työsuhdepyöräetua, jonka Itä-Suomen yliopisto lanseerasi henkilöstölleen vuosi sitten.
– Ja myönnän kyllä, että vapaa-ajallakin tulee seurattua oman alan uutisia ja muutoksia. Kun työnantajalta löytyy joustoa minun suuntaani, voin minäkin pitää itseäni ajan tasalla alan nopeasta tahdista myös omalla ajallani.
Mari Lackman on yksi Itä-Suomen yliopiston 13 IT-asiantuntijasta. (Tilanne vuoden 2022 lopussa)