Erikoislaboratoriomestari Tommi Itkonen löysi oman alansa fysiikan opintojen ja elektroniikkaharrastuksen kautta.
– Olen nikkari, joka rakentaa laitteita ja korjaa niitä. Tämä on sellaista myytinmurtajan hommaa. Kun tutkija astuu ovesta sisään, koskaan ei tiedä, millaisia tarpeita tutkijoilla on, pohtii Tommi Itkonen työnkuvaansa.
Itkonen on työskennellyt erikoislaboratoriomestarina Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitoksella Joensuun kampuksella vuodesta 2005. Varkautelaislähtöinen Itkonen on koulutukseltaan prosessi-insinööri ja opiskellut fysiikkaa Joensuun yliopistossa.
– Tulin yliopistoon töihin laboratoriomestariksi määräaikaisella sopimuksella. Joensuun kampuksella oli valmistunut juuri uusi puhdastilasiipi vuonna 2004, ja sinne tuli paljon uusia laitteita. Ensimmäisen työsuhteeni peruste oli juuri elektronisädekirjoittimen asennus, Itkonen kertoo.
Itkosen osaaminen keskittyi myöhemmin elektroniikkalaboratorioon, ja määräaikaiset työsuhteet vaihtuivat vakituiseksi työksi. Erikoislaboratoriomestarin työ on varsin itsenäistä, ja yliopiston liukuva työaika auttaa sovittamaan töitä ja arkea yhteen.
– Harrastan elektroniikkaa, fysiikkaa ja tähtitiedettä myös vapaa-ajallani, joten työ erikoislaboratoriomestarina sopii kuin nenä päähän. Kun rakennan ja värkkään laitteita töissä, se sama homma jatkuu kotonakin. Kaverin kanssa minulla on yritys, joka rakentaa elektroniikkalaitteita ja prototyyppejä. Haluan opiskella uusia juttuja, joten voin soveltaa osaamista kotona ja töissä. Nämä puolet täydentävät toisiaan, Itkonen painottaa.
Eräs sählystä kiinnostunut opiskelija halusi testata opinnäytetyöhönsä, miten kierre vaikuttaa sählypallon lentorataan. Ideoimme laitteen ja rakensimme sählypallon pyörittimen, jolla ilmiötä tutkittiin.
Tommi Itkonen
Erikoislaboratoriomestari
Luovia ratkaisuja tutkimustyön tueksi
Erikoislaboratoriomestarin työt suuntautuvat moniaalle. Itkonen jakaa teknistä tukea fysiikan ja matematiikan laitoksen tutkijoille ja opiskelijoille. Hän huoltaa, ylläpitää ja valmistaa tutkimus- ja opetuslaitteita, tarjoaa käyttökoulutusta sekä opettaa elektroniikkaa ja tähtitiedettä.
Itkosen ammattitaitoa on hyödynnetty myös muilla tieteenaloilla kuten biologian ja maantieteiden puolella.
– Perustyöpäivä on asioiden pitämistä toiminnassa. Huolehdin, että laitteet toimivat. Katselen, onko ongelmia, ja aina on jossain kohennettavaa. Teen korjaustöitä ja huoltoa, jos jokin laite simahtaa. Tutkijoilla on myös erikoistarpeita, kun kaikkea ei voi ostaa kaupasta. Suunnittelen itse elektronisia kytkentöjä, teen piirilevyjä ja juotoksia. Esimerkiksi seuraavaksi pitäisi tehdä kytkentäboksi pienestä metallipurkista, johon juotetaan liittimiä, Itkonen kertoo.
Toisinaan perustyön rinnalle tulee erikoisia pyyntöjä, jotka saavat ajatukset lentämään.
– Eräs sählystä kiinnostunut opiskelija halusi testata opinnäytetyöhönsä, miten kierre vaikuttaa sählypallon lentorataan. Ideoimme laitteen ja rakensimme sählypallon pyörittimen, jolla ilmiötä tutkittiin.
Tommi Itkonen on yksi Itä-Suomen yliopiston 29 erikoislaboratoriomestarista. (Tilanne syyskuu 2022)