Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Promootiokirja ja tohtorindiplomikotelo.

Tohtoripromootio Joensuussa 6.–8.6.2024 – ilmoittautuminen käynnissä

Itä-Suomen yliopisto järjestää tohtoripromootion Joensuussa 6.–8.6.2024. Ilmoittautuminen promootioon on alkanut ja jatkuu helmikuun loppuun. 

Promootio on perinteikäs akateeminen juhla, jossa vihitään eri alojen tohtoreita ja kunniatohtoreita. Kolmipäiväisiin juhlallisuuksiin kuuluu muun muassa promootioharjoitus, hatunsovittajaiset, juhlakulkue, promootiopäivälliset ja -tanssiaiset sekä huviretki. 

Joensuun promootioon voivat osallistua Itä-Suomen yliopiston filosofisen, luonnontieteiden ja metsätieteiden ja tekniikan sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnasta 29.2.2024 mennessä valmistuneet tohtorit. Myös aikaisemmin Joensuun yliopistosta valmistuneet tohtorit voivat osallistua.

– Ilmoittautumisaikaa on helmikuun 2024 loppuun, mutta ilmoittautuminen kannattaa tehdä mahdollisimman pian, sillä tohtorinhattujen mittoja aletaan ottaa kampuksella jo alkuvuodesta. Myös tanssiharjoitukset alkanevat pian, promootiokoordinaattori Elisa Sulkinoja vinkkaa. 

Vuosisataisia perinteitä 

Promootio on eräs länsimaisen yliopiston keskiaikaisista perinteistä. Siinä vihitään oppiarvoon valmistuneet maisterit ja tohtorit ja annetaan heille tätä symboloivat arvomerkit. Vaikka tutkinnot ovat nykyisin yhdenmukaisia, ovat promootion muodot yliopistokohtaisia. Maisteripromootioita järjestetään nykyisin harvoin. 

Itä-Suomen yliopiston tohtorin arvomerkit ovat tohtorin hattu ja diplomi koteloineen. Tohtorinhattu tuli käyttöön Helsingin yliopiston promootiossa vuonna 1840. Tohtorin miekka eli siviilivirkamiehen miekka otettiin käyttöön samassa tilaisuudessa. Itä-Suomen yliopistossa siitä on luovuttu, koska yliopisto ei ole enää valtion laitos. 

– Viime vuosina promootioissa on vihitty parisataa tohtoria, ja kaikkineen kyse on useamman päivän monimuotoisesta tapahtumasta, jolla on merkitystä myös yliopiston ulkopuoliselle yhteiskunnalle, kertoo promootiotoimikunnan puheenjohtaja, professori Jukka Korpela.

Juhlamenojen ohjaajana promootiossa toimii professori Kimmo Katajala ja yliairuena yliopistonlehtori Piritta Torssonen

– Promootio on yhtä aikaa arvokas ja hilpeä juhla, joka on kokemuksena ainutlaatuinen, taustoittaa Torssonen.

Torssosen ja Katajalan mukaan promootiossa ollaan osana isoa akateemista perhettä, mutta myös juhlistetaan kovalla uurastuksella ansaittua tohtorintutkintoa. 

– Promovointi tohtoriksi ja siihen liittyvät juhlallisuudet säilyvät muistoissa loppuelämän ajan. Tohtoripromootiossa promovoitava juhlistaa saavutustaan ja liittyy vuosisataiseen akateemiseen jatkumoon, kuvailee Katajala.

Promootion järjestelyissä on mukana myös tohtoritoimikunta, joka on aloittanut työnsä hiljattain. Tohtoritoimikunnan tehtäviin kuuluu muun muassa priimus- ja ultimustohtorien valinta. Lisäksi juhlallisuuksien toteutukseen osallistuvat opiskelija-airuet, jotka aloittavat työnsä alkuvuodesta.

Kunniatohtoreiksi promootiossa vihitään eri tieteenaloilla tai yhteiskunnallisissa tehtävissä ansioituneita henkilöitä. Kunniatohtorien nimet julkistetaan tammikuussa. 

Itä-Suomen yliopisto järjestää tohtoripromootiot kummassakin kampuskaupungissaan viiden vuoden välein, peräkkäisinä vuosina Joensuussa ja Kuopiossa. Ensimmäiset promootiot järjestettiin vuosina 2014 ja 2015. Joensuun kampuksen edellinen promootio pidettiin vuonna 2019.
 

Promootion verkkosivut ja ilmoittautuminen 

Lisätietoja:
Promootiokoordinaattori Elisa Sulkinoja, elisa.sulkinoja(at)uef.fi, p. 050 432 9982