Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan Staff Scientist kehittää tiedekunnan aineistointensiivisiä tutkimusinfrastruktuureja ja menetelmäosaamista.
Tomi Oinas aloitti Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan Staff Scientist -tehtävässä huhtikuun alussa. Uutta tehtäväänsä Jyväskylän yliopistoissa pitkään tutkijana työskennellyt Oinas pitää kiinnostavana.
– Työnkuva on sellainen, mihin olen tutkimustyössäni profiloitunut jo pitkään. Kokopäiväinen metodologin tehtävä onkin harvinaista herkkua yhteiskuntatieteellisillä aloilla.
Oinas on alkuvuoden aikana ennättänyt orientoitumaan uuteen tehtävään ja päässyt jo osallistumaan uusien infrastruktuurihankkeiden suunnitteluun tiedekunnan tutkijoiden kanssa.
– Infrastruktuurihankkeissa on käynnissä jännä pöhinää ja katsotaan, mitkä niistä realisoituvat. Hankeaihioissa ollaan sellaisten tärkeiden kysymysten äärellä, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen monilla yhteiskuntatieteellisillä aloilla. On palkitsevaa päästä mukaan tähän työhön.
Kokopäiväinen metodologin tehtävä on harvinaista herkkua yhteiskuntatieteellisillä aloilla.
Tomi Oinas
Staff Scientist
Menetelmällinen asiantuntija useissa tutkimushankkeissa
Itä-Suomen yliopistossa Oinaksen tehtävään kuuluu tuki muun muassa FIRI-hankkeiden ja muiden infrastruktuurihankkeiden hakemisessa. Lisäksi hän auttaa tutkijoita ja tutkimusryhmiä vaativia tilastollisia menetelmiä hyödyntävissä tutkimuksissa. Yksi osa työtä on myös menetelmäopetuksen kehittäminen jatko-opiskelijoille.
– Näen työssä eteen tulevat haasteet ehdottomasti positiivisina. Aina kun tutkimuksessa tulee metodologin näkökulmasta uudenlaisia kysymyksiä eteen, ne rikastuttavat omaa työtä ja tuovat työkalupakkiin uusia menetelmiä.
Viime vuosina Oinas on keskittynyt erityisesti pitkittäisaineistoihin ja niiden analysoinnissa käytettäviin menetelmiin, muun muassa monitasomallinnuksiin. Myös rekisteriaineistot ovat kulkeneet mukana hänen tutkimuksessaan jo pitkään.
– Olen työskennellyt menetelmällisenä asiantuntijana monissa tutkimushankkeissa, joiden aiheet ovat vaihdelleet varhaiskasvatuksesta ikääntyneiden tutkimukseen. Olen vastannut niissä ensisijaisesti analyyseista ja menetelmien valinnasta.
Työelämäntutkimusta, ikääntyvien teknologian käyttöä ja varhaiskasvatuksen kysymyksiä
Parhaillaan Oinas on mukana menetelmäosaajana Tampereen yliopiston hankkeessa, jossa hyödynnetään laajoja rekisteriaineistoja. Hän on ollut tutkijana useissa professori Jouko Nätin työelämäntutkimushankkeissa, joissa rekisteriaineistot ovat olleet keskeisiä.
Jyväskylän yliopistossa Oinas on työskennellyt viimeisimmäksi professori Teppo Krögerin johtamassa Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikössä tutkimuksessa, jossa on tarkasteltu ikääntyneitä teknologian käyttäjiä vertailevalla pitkittäisaineistolla. Hankkeessa tutkitaan myös muun muassa vanhushoivan teknologian käyttöä ja työolosuhteita.
– Näissä hankkeissa olen päässyt kiinni ikääntymisen problematiikkaan, joka on Itä-Suomen yliopistossa yksi keskeinen tutkimuksen fokus.
Professori Kimmo Jokisen varhaiskasvatuksen hankkeissa Oinas on puolestaan perehtynyt erityisesti rakenneyhtälömallinnuksiin.
Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan monialaisuutta Oinas pitää hedelmällisenä. Yhteiskuntapolitiikan tutkijana hän odottaakin innolla yhteistyötä muun muassa kauppa- ja oikeustieteilijöiden sekä maantieteilijöiden kanssa.
Menetelmät ovat tiedekunnan tutkimusaloilla keskeinen osa infrapalettia.
Tommi Laukkanen
Varadekaani, professori
Staff Scientist -rekrytointi edustaa uudentyyppistä ajattelua
Erilaisten tutkimusinfrastruktuurien ja erityisesti aineistointensiivisten infrastruktuurien merkitys on kasvanut eri tieteenalojen tutkimuksessa. Tutkimuksesta vastaava varadekaani Tommi Laukkanen painottaa, että yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta haluaa olla mukana tässä kehityksessä, ja nyt avattu Staff Scientist -tehtävä tukee tätä.
Yliopistotasolla Staff Scientist -tehtävät ovat uudenlaisia tutkimuksen työnkuvien risteyspaikkoja, ne asettuvat yliopiston vahvojen tutkimusinfrastruktuurien ja -menetelmien tukemiseen ja kehittämiseen tutkimuksen tueksi.
– Meillä Staff Scientist tulee vastaamaan tiedekunnan tutkimusinfrasta. Yksi iso osa tehtävässä on myös kvantitatiivisen menetelmäosaamisen kehittäminen, sillä menetelmät ovat tiedekunnan tutkimusaloilla keskeinen osa infrapalettia, Laukkanen kertoo.
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa on tällä hetkellä käytössään muun muassa erilaisia sote-alan aineistoja ja yritysaineistoja sekä maantieteissä myös erilaista laiteinfraa.
– Olemme aktiivisesti mukana myös yliopistolle syntyvän moniaistilaboratorion kehittämisessä. Siellä voidaan tutkia muun muassa erilaisten aistiärsykkeiden vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen.
Laukkanen toivoo, että uusien Staff Scientist -rekrytointien myötä infrastruktuurien käyttö on tulevaisuudessa koordinoidumpaa ja niiden hankinta suunnitellumpaa niin tiedekunnan kuin koko yliopiston tasolla.
– Meillä on jatkossa toivottavasti myös entistä parempia infrastruktuurihakemuksia ja sitä kautta enemmän ulkopuolista infrastruktuurirahoitusta käytössä, myös EU-tasoista.
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta haluaakin olla kärkijoukoissa aineistointensiivisten tutkimusinfrastruktuurien hyödyntämisessä tutkimuksessaan.
– Haluamme panostaa uusiin asioihin ja muutokseen. Tämä on tiedekuntamme edustamilla tieteenaloilla uudentyyppistä ajattelua.