Itä-Suomen yliopistossa on kehitetty hammastäytteiden valmistukseen uusi menetelmä, joka tekee hoidosta potilaalle miellyttävämpää ja auttaa vähentämään kustannuksia. Hammaspaikoista tulee uudella tekniikalla myös entistä kestävämpiä. Sovelletun fysiikan laitoksen ja hammaslääketieteen yksikön tutkijat ovat perustaneen spin off -yrityksen, Rayo 3D-Toothfill Oy:n, kaupallistamaan menetelmää.
Idea uuteen hammastäytteiden valmistustekniikkaan syntyi hammaslääkäri Pekka Ahlholmin väitöstutkimuksessa. Konseptia kaupallistetaan Business Finlandin TUTL –projektissa kehitettyjen ratkaisujen ja tuotteistamisvalmiuksien avulla. Uudella yrityksellä on myös jatkorahoitussopimus teknologian edelleen kehityksen, kliinisen testauksen ja kaupallistamisen tueksi.
– Uudet biomateriaalit, hampaiston skannaustekniikat ja 3D-tulostusta hyödyntävät hammastäytteiden valmistustekniikat tarjoavat edullisia, hyvin toimivia ratkaisuja hammashuollon kasvaviin tarpeisiin, toteaa professori Reijo Lappalainen, joka on yksi spinoff-yrityksen perustajista.
– Hammaslääkäreiden on helppo ottaa tällainen uusi tekniikka käyttöön. Se korvaa hoitoprosessin vaiheita automatisoiduilla, paremmin toimivilla, potilaalle mukavammilla, kustannustehokkaammilla ja kestävämmillä ratkaisuilla. Tekniikka on helppokäyttöinen, monipuolinen eikä vaadi isoja alkuinvestointeja.
Terveydenhuollon rahoitukseen kohdistuu suuret paineet. Uusi menetelmä mahdollistaa hampaiden täytteiden valmistuksen suun ulkopuolella hammaslääkärin vastaanotolla. Kestävyytensä vuoksi ne vähentävät tarvetta vanhojen paikkausten korjailulle, jolloin saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä. – Potilaan kannalta täytteiden valmistus on miellyttävämpää ja suussa tehtävän valmistuksen osuus minimoituu. Hammaslääkäreiden työaikaa vapautuu ja entistä useampia asiakkaita voidaan hoitaa tehokkaasti olemassa olevilla resursseilla. Edullisemmat ratkaisut vaativiin hoitoihin tuovat ne useampien ihmisten saataville.
– 3D-tulostustekniikka on tulossa vauhdilla myös hammaslääketieteen alueelle. Uskon vahvasti tämän uuden tekniikan läpimurtoon hampaiden paikkaushoidoissa ja purennan kuntoutuksessa. Parantunut hammasterveys vaikuttaa myönteisesti myös yleiseen terveydentilaan, ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia edelleen, toteaa professori Kirsi Sipilä.
Lisätietoja:
Professori Reijo Lappalainen, reijo.lappalainen@uef.fi, p. 040 355 2564
Professori Kirsi Sipilä, kirsi.sipila@oulu.fi, p. 050 359 6888
Rayo 3D-Toothfill Oy: http://www.rayo3d.fi