Ella Heimonen työskentelee sosiaalipsykologian väitöskirjatutkijana tutkimushankkeessa ja osana kansainvälistä verkostoa.
Tutkijantyö on palkitsevaa, kun omalla tutkimuksella voi edistää niin itselle kuin muille tärkeää ja hyvää asiaa, pohtii sosiaalipsykologian väitöskirjatutkija Ella Heimonen työnsä luonnetta.
– On hetkiä, jolloin tajuan, että työlläni on syvällistä merkitystä itselleni ja myös muille ihmisille, hän kiteyttää.
Heimonen tekee väitöstutkimustaan osana FriendMUM-tutkimushanketta Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella. Hankkeessa hän tutkii jaetun identiteetin prosessia maahanmuuttajataustaisten ja suomalaistaustaisten äitien välisissä ystävyyssuhteissa.
Väitöskirjatutkijan työn lisäksi Heimosella on jo aiempaa kokemusta yliopistossa tehtävästä työstä kuten amanuenssin tehtävistä laitoksella.
– Tykkäsin amanuenssin työstä, mutta tutkimustyö tulee lähemmäs itseäni. Välillä se vie äärirajoille, kun pitää nopeasti omaksua asioita. Aikaa ei ole paljon, ja tietoa on valtavasti. Siksi työn pitää olla systemaattista ja perusteltua. Olen puhunut myös ohjaajani kanssa, että tutkimukseen pitää olla paloa tai kutsumusta. Ei tutkimustyö aina ole raskasta vaan mukavaa ja palkitsevaakin monesta syystä, Heimonen kertoo.
Läheinen ja tukeva työyhteisö merkitsee Heimoselle paljon.
– Meillä on todella hyvä työyhteisö. On paljon kaikenlaista toimintaa, voimme jakaa toisillemme sitä, mitä työssämme teemme, ja tutustua toisiimme laajemmassa mielessä. Saan tukea, kun sitä kaipaan, hän kiittää.
On hetkiä, jolloin tajuan, että työlläni on syvällistä merkitystä itselleni ja myös muille ihmisille.
Ella Heimonen
Väitöskirjatutkija
Korkeakouluhallinto tutuksi amanuenssin työssä
Oulusta kotoisin oleva Heimonen aloitti opintonsa Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella 2017. Ajatus tutkijan urasta kehkeytyi Heimosen mielessä yliopisto-opintojen aikana.
– Tykkäsin opiskelusta, tiedon etsimisestä ja siitä, että pääsin jatkuvasti kehittämään omaa ajatteluani. Siinä vaiheessa, kun tein opinnäytetyötä, syntyi ajatus, että jossain vaiheessa haluaisin tehdä myös väitöstutkimusta, Heimonen kertoo tutkijuuden juuristaan.
Heimosen opintoihin kuului työharjoittelu keväällä 2021, ja harjoittelupaikka yliopiston koulutuspalveluissa tarjosi mahdollisuuden tutustua yliopisto-organisaatioon ja sen toimintaan. Harjoittelu oli pääasiassa hallinnollista työtä, ja se syvensi ymmärrystä yliopistossa tehtävästä työstä. Heimonen päätyi tekemään useita lyhyempiä työsuhteita yliopistossa.
– Harjoittelun aikana minulle tarjottiin lyhyttä amanuenssin sijaisuutta yhteiskuntatieteiden laitoksella. Sitten pääsin kolmeksi kuukaudeksi tutkimusavustajaksi sosiaalipsykologian professorin Inari Sakin tutkimushankkeeseen, minkä jälkeen palasin noin puoleksitoista vuodeksi amanuenssin työhön.
Tutkimuskohteena äitien kulttuurien väliset ystävyyssuhteet
Tohtoriopintoihin Heimonen hakeutui vuoden 2022 lopulla, kun sosiaalipsykologian professori Eerika Finell kaipasi väitöskirjatutkijaa FriendMUM-tutkimushankkeeseen. Henkilökohtaisen apurahan lisäksi Heimonen sai Itä-Suomen yliopiston palkallisen väitöskirjatutkijan paikan Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelmasta.
FriendMUM-tutkimushankkeessa tarkastellaan maahanmuuttaja- ja suomalaistaustaisten äitien välisiä tuettuja ystävyyssuhteita. Heimonen on tehnyt väitöstutkimukseensa kirjallisuuskatsauksen ja eettisen arvioinnin syksyllä 2023. Keväällä 2024 käynnistyy aineiston kerääminen äitien haastatteluina Helsingin, Kuopion ja Joensuun alueilta.
Tutkimushankkeen kumppaneita ovat Itä-Suomen yliopisto, Nottingham Trentin yliopisto Iso-Britanniasta ja Johannesburgin yliopisto Etelä-Afrikasta.
– Näkökulmat, joita saan väitöskirjatyöhöni kansainvälisiltä ohjaajilta, professori Clifford Stevensonilta Nottingham Trentin yliopistosta ja professori Kevin Durrheimilta Johannesburgin yliopistosta ovat arvokkaita, kun kirjoitetaan julkaisuja kansainvälisiin tiedelehtiin. Näin voin rakentaa kansainvälisiä verkostojani, Heimonen sanoo.
Heimonen on luottavainen tulevaisuutensa suhteen. Varmuutta työllistymiseen tuovat aikuisopettajan pedagogiset opinnot, jotka antavat Heimoselle laajan pätevyyden toimia opettajana. Lisäksi kokemus korkeakouluhallinnosta on valttikortti.
– Minulle on käynyt tosi hyvin, kun olen löytänyt töitä nopeasti. Jossain vaiheessa pitää luoda katse siihen, mitä tapahtuu väitöskirjatutkimuksen jälkeen. Toivottavasti minulle tarjoutuisi mahdollisuus kokeilla, mihin kaikkeen minusta on.