Itä-Suomen yliopiston uraohjaaja Hanna Reinikainen auttaa opiskelijoita hahmottamaan tulevaisuuden mahdollisuuksiaan, tekemään päätöksiä ja löytämään oman polkunsa. Hänen työnsä on kuin kompassi matkalla, jolla on monia reittejä – ja välillä suunta hakusessa.
Uraohjauksessa on kyse tulevaisuuden pohtimisesta ja elämän suunnittelusta. Hanna Reinikaisen kokemuksen mukaan monet opiskelijat saapuvat ohjaukseen epävarmoina omista mahdollisuuksistaan. Ensimmäinen askel on vaihtoehtojen näkyväksi tekeminen ja niiden arviointi.
– Pohdimme yhdessä, mikä on mahdollista lyhyellä tai pitkällä aikavälillä, miten tehdä valintoja eri vaihtoehtojen välillä ja onko niin, että jostain täytyy luopua.
Suomalaiset opiskelijat kamppailevat usein päätöksenteon vaikeuden kanssa – vaihtoehtoja on paljon, ja valinta voi tuntua hankalalta. Kansainvälisillä opiskelijoilla on puolestaan omat haasteensa, sillä heidän on jo täytynyt tehdä suuria päätöksiä muuttaessaan uuteen maahan opiskelemaan.
– He miettivät usein, miten löytää töitä, kuinka verkostoitua ja millä tavoin suomalainen työelämä toimii, Hanna kuvailee.
Ohjausta avoimin mielin ja kuunnellen
Uraohjaus voi olla konkreettista työnhakuneuvontaa tai laajempaa elämän suuntaan liittyvää pohdintaa. Joskus riittää yksi tapaaminen, toisinaan tarvitaan useampi.
– Voin antaa opiskelijalle kotitehtäviä, jotka auttavat jäsentämään ajatuksia ja tavoitteita. Jos käy ilmi, että ala ei tunnu oikealta, pohdimme yhdessä, mitä muuta voisi tehdä tai mitä lisäkoulutusta tarvittaisiin.
Uraohjaus on ennen kaikkea kohtaamista ja kuuntelua. Tärkeintä on pysähtyä opiskelijan kysymysten äärelle ja antaa tilaa pohdinnalle.
– Se ei ole terapiaa eikä työnvälitystä, vaan keskustelua ja perspektiivin antamista, Hanna summaa.
Uraohjaus keskittyy eri asioihin kuin HOPS-ohjaus ja opintopsykologin tarjoama tuki. HOPS-ohjauksessa keskitytään opintojen suunnittelemiseen, kun taas uraohjauksessa katsotaan pidemmälle – mitä opintojen jälkeen tapahtuu. Opintopsykologin kanssa käsitellään yleensä opintoihin liittyviä ongelmia ja etsitään niihin ratkaisuja, esimerkiksi erilaisista opiskelutekniikoista.
Uraohjaus alkaa siitä, että pysähdymme opiskelijan kanssa. Kuuntelu on tärkein työkaluni – kun annan tilaa opiskelijan ajatuksille, uusia mahdollisuuksia alkaa hahmottua.
Hanna Reinikainen
Uraohjaaja
Kuka hyötyy uraohjauksesta?
Uraohjaus on tarkoitettu kaikille perustutkinto-opiskelijoille ensimmäisestä vuodesta valmistumisen jälkeiseen vuoteen saakka. Ensimmäisen vuoden opiskelijoista monet miettivät, tuliko valittua oikea ala. Valmistumisen kynnyksellä olevilla taas saattaa olla tunne, että oma koulutus johtaa vain tiettyihin ammatteihin, vaikka ne eivät houkuta.
Kansainväliset opiskelijat puolestaan pohtivat usein, miten heidän aiempi koulutuksensa ja työkokemuksensa voisivat toimia Suomen työmarkkinoilla.
– Tutkinto on vain yksi osa kokonaisuutta. Opiskelijan on erotuttava massasta ja löydettävä tapa hyödyntää omaa taustaansa.
Uraohjaus voi muuttaa opiskelijan näkökulmaa ja vahvistaa tunnetta siitä, että omat valinnat ovat oikeita.
– Kun tavoite kirkastuu, arjessa on helpompi tehdä pienempiä päätöksiä, jotka vievät kohti päämäärää.
Myös työnantajat hyötyvät uraohjauksen tuloksista. Ohjauksen avulla opiskelijat oppivat hakemaan työpaikkoja, joiden toimintaan he voivat sitoutua. Opiskelijoilla on kyky kertoa selkeästi, mitä he osaavat ja mitä heillä on annettavanaan työnantajalle.
– Ohjaamme opiskelijoita panostamaan työnhaussa laatuun ja hakemaan työpaikkoihin, joiden tavoitteita he ovat valmiita edistämään omalla työllään. Näin työnantajat saavat motivoituneita ja sopivia hakijoita.
Kaiken Hannan tekemän työn ytimessä on kohtaaminen.
– Uraohjaus alkaa siitä, että pysähdymme opiskelijan kanssa. Kuuntelu on tärkein työkaluni – kun annan tilaa opiskelijan ajatuksille, uusia mahdollisuuksia alkaa hahmottua.
Uudenlaista yhteistyötä kansainvälisten opiskelijoiden työllisyyden parantamiseksi
Kansainvälisten opiskelijoiden haasteet suomalaisilla työmarkkinoilla on tunnistettu ja niihin pyritään aktiivisesti löytämään ratkaisuja. Talent Hub Eastern Finland -verkoston opinto- ja uraohjaajista muodostuva tiimi pyrkii kehittämään kansainvälisille osaajille opintopolkuja, joiden myötä heidän asemansa työmarkkinoilla paranee. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työllisyyttä tukevia lisäopintoja tai yrittäjyyskoulutusta.
Talent Hub Eastern Finland on Itä-Suomen yliopiston, Karelian, Savonian, Riverian, Sakkyn ja YSAOn yhteistyöverkosto. Tavoitteena, että Itä-Suomeen saapuneet kansainväliset opiskelijat löytävät paikkansa, työllistyvät ja kotoutuvat alueelle. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Voit lukea siitä lisää verkkosivuiltamme: https://uefconnect.uef.fi/tutkimusryhma/talent-hub-eastern-finland/.