Uskontolukutaito tarkoittaa uskontojen, niihin liittyvien ilmiöiden ja merkitysten tunnistamista ja tuntemista. Se tarkoittaa myös tietoa, ymmärrystä ja sensitiivisyyttä erilaisten uskonnollisten ja katsomuksellisten näkemysten ristipaineissa yhä globaalimmassa maailmassa.
Itä-Suomen yliopistossa järjestetään 14. syyskuuta kansainvälinen seminaari, jossa pohditaan koulun roolia uskontolukutaidon tukemisessa sekä uskontolukutaitoa osana yleissivistystä ja kulttuurista osaamista.
– Tutkijoiden ja koulutuspoliittisten toimijoiden välillä vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että uskontolukutaito on yksi tulevaisuuden taidoista. Se tarkoittaa, että kaikki tarvitsevat tulevaisuudessa uudenlaista uskontoihin ja katsomuksiin liittyvää kriittistä osaamista toimiakseen alati muuttuvassa ja moninaistuvassa maailmassa, tiivistää uskonnonpedagogiikan professori Martin Ubani.
Joensuun kampuksella järjestettävä seminaari koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä yliopistolla järjestettävässä osassa kansainvälisesti tunnettu kasvatusfilosofi professori Gert Biesta käsittelee uskontolukutaitoa yleissivistävässä kasvatuksessa. Sen jälkeen Dr. Martha Shaw käsittelee esitelmässään katsomukselliseen moninaisuuteen liittyvää osaamista.
Toinen osa on suunnattu suurelle yleisölle, ja se pidetään suomeksi Carelicumissa. Apulaisprofessori Tuuli Lähdesmäki Jyväskylän yliopistosta alustaa siinä kulttuurisesta lukutaidosta kasvatuksen kysymyksenä. Tämän jälkeen käydään paneelikeskustelu uskontoihin ja katsomuksiin liittyvistä erityiskysymyksistä koulussa. Mukana keskustelemassa on kasvatuksen, katsomusopetuksen ja eri alojen asiantuntijoita. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja sitä voi seurata myös verkossa suorana tai myöhemmin tallenteena.
Tilaisuuden järjestää Suomen kulttuurirahaston rahoittama usean yliopiston ja tutkimusyksikön yhteinen Argumenta-hanke: ”Uskontolukutaito moniarvoistuvassa yhteiskunnassa”, jota johtaa Professori Tuula Sakaranaho Helsingin yliopistosta. Hankkeen tarkoituksena on saattaa tieteellistä tutkimusta laajan yleisön tietoisuuteen sekä käydä moniäänistä keskustelua yhteiskunnallisista kysymyksistä. Aiemmin hanke on järjestänyt seminaareja Helsingissä, Turussa, Rovaniemellä ja Tampereella.