Ensihoitoon ja akuuttihoitoon liittyvä tutkimus vahvistuu Itä-Suomen yliopistossa. – Uusi tutkimusryhmä vastaa todettuun tarpeeseen, sillä erityisesti ensihoidon järjestelmätason tutkimustoiminta on kansallisesti vähäistä, toteaa ensihoitolääketieteen professori Jouni Kurola.
Jo pidempään suunnitteilla olleen ensihoidon ja akuuttihoidon tutkimusryhmän perustaminen mahdollistui lääketieteen tohtori Marko Hoikan saatua vuodenvaihteessa yliopiston rahoittaman kolmivuotisen yliopistotutkijan tehtävän. Maaliskuun lopulla ryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa.
– Tavoitteena on koota yhteen eri tieteenalojen ensihoidon ja akuuttihoidon tutkijoita ja toimia innostavana tutkijoiden yhteisönä. Painopiste on sosiaali- ja terveydenhuollon päivystyksellisen palvelukokonaisuuden järjestelmä- ja väestötasoisessa tutkimuksessa, johon sisältyy myös kliinisiä tutkimusaiheita, Hoikka kertoo.
Väestön ikääntymisen ja yhteiskunnan muutosten myötä ensihoitopalvelu on muutoksessa. Ensihoidon ei-hätätilanteiksi arvioitujen tehtävien osuus on kasvanut päivystyspisteiden keskittymisen, vuodeosastopaikkojen vähentymisen ja kotiin vietävien palveluiden kasvun myötä. Aikaisemmin lähinnä hätätilanteisiin kohdistunut palvelu vastaa nykyään entistä enemmän väestön ja ikäihmisten moninaisiin akuutteihin ympärivuorokautisiin ongelmatilanteisiin.
Tutkimusryhmässä on meneillään useita tutkimuskokonaisuuksia. Väitöskirjatutkija Matti Jauhiainen tutkii ikääntyneen potilaan toimintakyvyn ja raihnaisuuden arvioimisen merkitystä ensihoidossa ja väitöskirjatutkija Milja Ranta iäkkäiden päivystyspotilaiden kokemuksia saamastaan hoidosta sekä päivystyksen henkilöstön osaamista.
Tutkimusta tarvitaan myös ensihoitopalveluiden kokonaisprosessin sisällöstä potilastietoon perustuen, potilaan hoitoon liittyvistä tapahtumista ja palvelun hoidollisesta kokonaiskuormittavuudesta. Näistä ei ole ennestään juurikaan tutkittua tietoa.
Nykyinen ensihoitopalvelun tehtäväperusteinen mittaaminen ei vastaa nykyajan tarpeita palvelun kustannustehokkuuden ja vaikuttavuuden arvioimiseksi, eikä tue ensihoidon tavoitteellista kehittämistä. Väitöskirjatutkijat Elias Kavén sekä Päivi Heikkinen tutkivat parhaillaan kansallisesti luotavaa, ensihoitopalvelun intensiteettiä kuvaavaa mittaristoa sekä sen hyödynnettävyyttä ensihoitopalvelun organisoinnissa.
Väitöskirjatutkimuksien lisäksi tutkimusryhmässä on mahdollista tehdä pienempiä tutkimuksia muun muassa lääketieteen syventävien opintojen tutkielmana tai hoitotieteen gradututkimuksena.