Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Talvinen metsä. Kuva MostPhotos.

Uusi ihmistieteellisen metsätutkimuksen kurssi houkutteli heti yli 120 opiskelijaa

Yli 120 opiskelijaa aloitti juuri Suomen metsät: historia ja metsäsuhde -opintojakson. Sen tavoitteena on lähestyä metsiä ihmistieteellisestä näkökulmasta ja siten tuottaa tietoa erilaisista yhteiskunnassa vaikuttavista metsiin liittyvistä kulttuurisista ja historiallisista prosesseista. Niiden ymmärtäminen antaa keinoja pohtia esimerkiksi ilmastonmuutokseen tai luontokatoon liittyviä juurisyitä.

Itä-Suomen yliopiston kahden opintopisteen jaksolla perehdytään suomalaiseen metsähistoriaan, metsäkulttuuriin sekä erilaisiin ihmisen ja metsän välisiin suhteisiin. Kurssi antaa opiskelijoille valmiuksia tunnistaa sekä omaa henkilökohtaista että muiden erilaisia metsäsuhteita, ja siten auttaa ymmärtämään laajemmin metsien merkitystä ihmisille ja yhteiskunnalle.

Opintojaksolla käsitellään myös metsien käytön historiaa ja sen päävaiheita Suomessa. Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden ymmärrystä siitä, miten metsät kytkeytyvät yhteiskunnan menneisyyteen ja miten metsiin liittyvä historia vaikuttaa nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Opintojakson sisällöissä hyödynnetään valtakunnallisen metsäkulttuurin vastuumuseon, Punkaharjulla sijaitsevan Suomen Metsämuseo Luston kokoelmia ja aineistoja. Opintojaksoon sisältyy vierailu Metsämuseo Lustoon.

Opintojakso on pakollinen Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden opiskelijoille. Tulevina metsäalan ammattilaisina he toimivat monissa erilaisissa metsien käytön tehtävissä, joissa on keskeistä tunnistaa ja ymmärtää asiakkaiden, sidosryhmien ja kansalaisten monimuotoisia metsäsuhteita ja pystyä huomioimaan ne työssään.

Opintojakso on tarjolla myös Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa, osana Kestävän tulevaisuuden opintoja sekä ristiinopiskeluna Helsingin yliopiston metsätieteiden opiskelijoille ja Karelia-ammattikorkeakoulun metsätalousinsinööriopiskelijoille. Itä-Suomen avoimen yliopiston kautta on myös mahdollista opiskella metsätieteiden perusopintoja 25 opintopisteen edestä.

Opintojakso on suunniteltu ja toteutettu Itä-Suomen yliopiston, Suomen Metsämuseo Luston sekä Suomen Metsätieteellisen Seuran tieteenalakerho Metsäsuhdeklubin yhteistyönä.

Lisätietoja:

Yliopistonlehtori Piritta Torssonen, piritta.torssonen@uef.fi, Itä-Suomen yliopisto

Lue lisää

Metsätieteiden perusopintoja Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa

Suomen Metsämuseo Lusto

Metsäsuhdeklubi