Neuro-Innovation-tohtoriohjelman väitöskirjatutkijoista kasvaa tavanomaista laaja-alaisempia asiantuntijoita, joilla on hyvät työelämätaidot, professori Päivi Eriksson sanoo.
Syksyllä 2022 startannut Neuro-Innovation on uudenlainen tohtoriohjelma, joka tukee Itä-Suomen yliopiston Neurotieteiden tutkimusyhteisön tutkimusta ja toimintaa. Toimintamalli on herättänyt jo kansainvälistä kiinnostusta.
Kansainvälisen tohtoriohjelman väitöskirjatutkijat ja heidän ohjaajansa tekevät tiivistä monialaista yhteistyötä erilaisissa projekteissa. Yhdellä väitöskirjalla saattaa olla viisikin ohjaajaa.
– Monialainen yhteistyö herättää väistämättä uudenlaisia tutkimuskeskusteluja, joissa kaikki osapuolet oppivat. Väitöskirjatutkijoilla on lisäksi yliopiston ulkopuolisia mentoreita, joiden kanssa tutustutaan monimuotoisiin akateemisen maailman ulkopuolelle ulottuviin urapolkuihin, Eriksson kertoo.
Hän johtaa yhdessä professori Tarja Malmin kanssa Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitettavaa Neuro-Innovation-hanketta, joka kouluttaa uusia kansainvälisiä asiantuntijoita ja johtajia aivoterveysinnovaatioiden tutkimukseen.
– Tohtoriohjelmasta valmistuneilla asiantuntijoilla on valmiudet uudistaa oman alansa käytäntöjä ja tehdä innovaatioita tuottavaa yhteistyötä yli sektorirajojen. Opiskelijoilla on perusymmärrys siitä, miten tutkimuksessa syntyviä innovaatioita saatetaan laajemmin yhteiskunnan hyödynnettäviksi, Malm toteaa.
Monitieteisyydestä potkua urakehitykselle
Neuro-Innovation-tohtoriohjelmassa aivoterveysinnovaatioita lähestytään neurotieteiden, yhteiskuntatieteiden, johtamisen, oikeustieteiden, tietojenkäsittelytieteen ja sovelletun fysiikan näkökulmista. Yhdeksän tohtorikoulutettavaa on jo aloittanut tutkimuksensa Kuopiossa. Kaikkiaan tohtoriohjelmaan valitaan 14 väitöskirjatutkijaa.
Väitöskirjatutkija Melika Azim Zadegan tekee kauppatieteiden laitoksella innovaatiojohtamisen alan väitöskirjaa. Hän tutkii yhteistyössä Kuopion yliopistosairaalan neurokirurgian tutkimustiimin kanssa, miten potilaiden etäseurantaa organisoidaan ja miten tämä muuttaa terveydenhuollon henkilökunnan työtä sekä suhteita potilaisiin ja omaisiin.
– Teemme tutkimuksessa yliopiston, yliopistosairaalan ja teknologiatoimittajien kesken tiivistä yhteistyötä, jossa tavoitteena on siirtää teoreettista tietoa terveyspalveluihin. Minulla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus työskennellä monitieteisesti innovaatiojohtamisen, teknologiansiirron ja aivoterveyden tutkimusalueilla. Pääsen esittelemään tutkimuksen tuloksia eri sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille, mikä edesauttaa tulevaisuuden uratavoitteitani.
Itä-Suomen yliopistossa on Azim Zadeganin mukaan vahvaa osaamista innovaatiojohtamisessa ja terveystieteissä sekä niiden välisessä yhteistyössä.
– Tohtoriohjelmasta saa arvokasta kokemusta tieteenalojen rajat ylittävästä tiedonvaihdosta sekä sektorirajat ylittävästä liikkuvuudesta. Lisäksi pääsee verkostoitumaan samanhenkisten tutkijoiden kanssa.
Myös A.I. Virtanen instituutissa väitöstutkimustaan tekevät väitöskirjatutkijat Meheli Banerjee ja Shekhar Singh näkevät, että monitieteisyys on Neuro-Innovation-tohtoriohjelman vahvuus. Banerjee tutkii epilepsian epigeneettisiä meknismeja ja uusia uusi epigeneettisiä hoitoreittejä taudin hoidossa. Singh puolestaan kehittää in vitro -malleja progressiiviseen myoklonusepilepsian tutkimukseen.
– Ryhmässämme eri taustoista tulevat ihmiset tekevät neurotieteisiin liittyvää tutkimusta monista näkökulmista, muun muassa tiedonhallinnan, sosiaali- ja terveydenhuollon, taloudellisten vaikutusten ja oikeustieteiden, Singh sanoo.
Banerjeen mukaan tohtoriohjelman väitöskirjatutkijoiden monipuolinen osaaminen ja erilaiset tutkimusalat tuovat uusia näkökulmia omaan tutkimukseen. – Tiiviinä yksikkönä saamme myös eri tutkimusaloilta tukea omaan tutkimukseemme ryhmämme sisältä, Banerjee toteaa.
Kick-off-päivän ohjelma syntyi jatko-opiskelijoiden yhteistyönä
Neuro-Innovation-tohtoriohjelman kansallinen ja kansainvälinen kumppanuusverkosto on laaja. Mukana on yliopistoja, tutkimuslaitoksia, yhteistyöverkostoja sekä suuria ja pieniä yrityksiä erityisesti terveyden ja terveysteknologian alalta.
Väitöskirjatutkijat työskentelevät Kuopiossa. Päivi Erikssonin mukaan tämä edesauttaa monitietieteisen ryhmän toimintaa. Tohtorikoulutettavat ovatkin tehneet tiivistä yhteistyötä ja toteuttivat yhdessä ohjelman Impact Managerin Taru Kesävuoren kanssa kick-off-tilaisuuden, jota vietettiin 27. lokakuuta Kuopiossa.
Tilaisuuteen osallistui jatko-opiskelijoiden ja ohjaajien lisäksi mentoreita ja ohjelman kumppaneita. Päivän aikana kuultiin muun muassa apulaisprofessori Alina Solomonin ja Mithilesh Prakashin uratarinat sekä mentoriorganisaatiota edustavan Kansallisen neurokeskukset palvelupäällikön Kaisa Unkilan puheenvuoro.
Neuro-Innovation-tohtorikoulun ja väitöskirjatutkijoiden kuulumisia voi seurata sen blogissa osoitteessa https://sites.uef.fi/neuro-innovation/blog/
Jutun pääkuva: Shekhar Singhin ja Meheli Banerjeen mukaan Kuopio tarjoaa innostavan, monitieteiden ympäristön väitöstutkimuksen tekemiseen.