Kun itse saa apua, sitä haluaa jakaa eteenpäin. Väitöskirjatutkija Ambrin Farizah Babu ja maisteriopiskelija Akuroma George osallistuivat YUFE-yliopistoverkoston YUFE@Home-toimintaan.
Uudet opiskelijat asettuvat vieraaseen kampuskaupunkiin – kenties vieraaseen maahankin. Moni kohtaa alkutaipaleella tilanteita, joissa arkinen apu tulee tarpeeseen. Miten nettiyhteys toimii, miten roskat kuuluvat lajitella, entä mistä kannattaa ostaa talvivaatteita?
Näihin kysymyksiin ovat tottuneet vastaamaan eurooppalaisessa YUFE-yliopistoverkoston YUFE@Home-toimintaan osallistuneet Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija Ambrin Farizah Babu ja maisteriohjelman opiskelija Akuroma George. He työskentelivät opiskelijaneuvojina Kuopiossa lukuvuonna 2021–2022.
Kun itse saa apua, sitä haluaa jakaa myös eteenpäin. Tämä omakohtainen kokemus on ohjannut Ambrin Babua.
– Tein maisteriopintojani Sveitsissä, ja osallistuin siellä vapaaehtoistoimintaan. Sveitsissä kaveriohjelmassa jokainen uusi opiskelija sai tuutorin, joka nouti opiskelijan lentokentältä ja auttoi alkuun käytännön järjestelyissä. Kun itse tulin Suomeen, etsin kuumeisesti tietoa, jota löysin vain suomeksi ja yritin selvitä Googlen kääntäjällä. Tällainen vapaaehtoinen neuvontapalvelu on hyödyllinen, koska silloin tietää, keneen ottaa yhteyttä, Ambrin Babu kertoo.
Kansainvälisiltä opiskelijoilta eniten avunpyyntöjä
Vapaaehtoisvoimin toteutettu opiskelijoiden neuvontapalvelu on osa eurooppalaisen yliopistoallianssin YUFEn (Young Universities for the future of Europe) YUFE in our cities -toimintaa, jota koordinoi Itä-Suomen yliopisto. Tavoite on lisätä yliopistojen ja yliopistokaupunkien välistä yhteistyötä.
Väitöstutkimustaan kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä tekevä Ambrin Babu huomasi ilmoituksen YUFE@Home-toiminnasta yliopiston viestikanavasta. Hän asui Kuopaksen (Kuopion Opiskelija-asunnot Oy) talossa, ja se oli keskeinen ehto vapaaehtoistyölle. Tietoa vapaaehtoisista neuvojista levitettiin flyereinä ja verkkosivuilla.
– Autoin Kuopaksen taloissa asuvia opiskelijoita kaikenlaisissa kysymyksissä kuten minne viedään roskat, miten pääsee saunaan, mistä löytyy etnisiä kauppoja, hengailupaikkoja ja kirppareita. Enimmäkseen kysyjät olivat kansainvälisiä opiskelijoita. Syksyllä kysymyksiä tuli paljon, ja keväällä kysyttiin esimerkiksi kesätöistä.
Ambrin Babun väitöstutkimus valmistunee ensi vuonna, ja hän toivoo jatkavansa post doc -tutkimusta jossain päin Suomea. YUFE-kokemus on ollut hänelle myönteinen lisä tohtoriopintoihin.
Työlupa, verokirja ja pankkitili tuttuja aiheita
Soveltavan fysiikan maisteriopiskelijan Akuroma Georgen työ YUFE-neuvojana sai alkunsa samalla tavoin kuin Ambrin Babun. Viesti neuvontapalvelusta yliopiston sisäisessä kanavassa johti siihen, että Akuroma George ilmoittautui mukaan.
– Kun tulin opiskelemaan Kuopioon, sain itse apua. Nyt halusin mahdollisuuden auttaa muita uusia opiskelijoita.
Akuroma George on opiskellut aiemmin Etelä-Afrikassa, ja siellä tutor-toimintaa ei tunnettu. Itä-Suomen yliopistossa hän sai opastusta, joka auttoi asettumiseen uuteen kampuskaupunkiin. Enimmäkseen Akuroma George on antanut neuvontaa Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun kansainvälisille opiskelijoille Kuopaksen Neulamäen kaupunginosan asunnoissa.
– Opiskelijat soittivat minulle ja kävin myös itse esittäytymässä heille. Useimmin minulta kysyttiin, miten saan wifi-yhteyden toimimaan asunnossa. Lisäksi kysyttiin jätteiden lajittelusta ja pyykinpesusta, ja mistä voi ostaa huonekaluja ja vaatteita. Minulta on kysytty neuvoja myös pankkitilin avaamiseen, rahanvaihtoon ja osa-aikatöiden etsimiseen.
Akuroma George pystyy hyvin samaistumaan Suomeen saapuvien kansainvälisten opiskelijoiden käytännön kysymyksiin, joissa toistuvat tutut aiheet kuten muuttoilmoitus, työlupa, verokirja, pankkitili ja terveydenhuolto.
– Tunnistan helposti uuden opiskelijan, ja siten kontakti syntyy. Nykyisin toimin tutorina opiskelijoille sovelletun fysiikan laitoksella yliopistossa, Akuroma George kertoo.
Tutustu YUFE-allianssin toimintaa yliopiston verkkosivuilla: uef.fi/yufe. Itä-Suomen yliopiston lisäksi YUFE-liittoumassa ovat mukana Maastrichtin yliopisto Hollannista, Antwerpenin yliopisto Belgiasta, Bremenin yliopisto Saksasta, Carlos III Madrid -yliopisto Espanjasta, Essexin yliopisto Isosta-Britanniasta, Kyproksen yliopisto ja Rooman Tor Vergata -yliopisto Italiasta, Rijekan yliopisto Kroatiasta ja Nicolaus Copernicus -yliopisto Puolasta.
Lisätietoja YUFE-toiminnasta
Riikka Pellinen, kansainvälisten asioiden johtaja, Itä-Suomen yliopisto, riikka.pellinen@uef.fi, p. 040 355 2453