Opi huomisen osaaminen jo tänään
Tervetuloa tutustumaan psykologian ja työ- ja organisaatiopsykologian opintoihin Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa!
Avoimen yliopiston psykologian opinnot tarjoavat kattavan johdatuksen ihmisen käyttäytymisen ja mielen toiminnan ymmärtämiseen. Työ- ja organisaatiopsykologia on puolestaan psykologian osa-alue, joka keskittyy ihmisten käyttäytymiseen työympäristöissä. Yhdessä nämä opinnot tarjoavat sinulle monipuolisia ja käytännönläheisiä näkökulmia ihmisen käyttäytymiseen sekä työelämän taitojen kehittämiseen.
Psykologian opinnot
Psykologia on tiede, joka avaa ovia ihmismielen ja käyttäytymisen ymmärtämiseen. Useat meistä ovat joskus pohtineet, miksi ihmiset toimivat tietyllä tavalla tai miten voimme parhaiten ymmärtää toistemme tunteita ja ajatuksia. Avoimen yliopiston psykologian opinnot tarjoavat mahdollisuuden tutustua psykologian peruskysymyksiin joustavasti verkko-opintoina.
Tutustu psykologian opintoihin (tallenne, n. 5 min)
Opinnot sopivat kaikille psykologiasta kiinnostuneille
Psykologian opinnot avoimessa yliopistossa ovat erinomainen tapa kehittää omaa osaamistaan ja laajentaa tietämystään. Psykologista tietoa voi hyödyntää niin henkilökohtaisella tasolla kuin ammatillisesti. Opinnot sopivatkin kaikille psykologiasta kiinnostuneille ilman pohjakoulutusvaatimuksia.
Haluatko päivittää osaamistasi?
Työskenteletkö kasvatus-, sosiaali- ja terveysalalla, opetusalan, johtamisen tai henkilöstöhallinnon parissa? Nämä opinnot ovat sinulle erinomainen tilaisuus syventää psykologista tietämystäsi ja soveltaa sitä työssäsi.
“Yllätyin, miten hyvin olen voinut saada aineksia nykyiseen työhön.”
Suunnitteletko kenties alanvaihtoa?
Psykologian opinnot voivat olla hyödyllisiä tulevaisuuden urasuunnitelmissa.
“Olen miettinyt uuden ammatin opiskelemista ja avoimen yliopiston kautta voin tutustua uusiin aloihin opintojen kautta.”
Minustako psykologi?
Olet pohtimassa, onko psykologia sinulle se oikea ala ja haluat tutustua psykologian perusteisiin ennen päätöksen tekemistä. Näiden opintojen avulla voit saada selkeämmän käsityksen tästä oppiaineesta ja tehdä valistuneen päätöksen siitä, haluatko hakea tutkinto-opiskelijaksi.
“Tavoitteenani on vielä joskus päästä korkeakouluun opiskelemaan psykologiaa.”
Psykoterapeutiksi?
Olet työskennellyt vähintään 2 vuotta mielenterveystyössä, mutta 30 op psykologian opintoja puuttuu. Suorittamalla psykologian perusopinnot 25 op ja yhden aineopintojen 5 op:en opintojakson voit hakea mukaan koulutukseen.
“Lopullinen tähtäimeni on psykoterapeutin pätevyys, jota ennen minun täytyy suorittaa 30 opintopisteen verran psykologian opintoja.”
Aineenopettajan pätevyys
Sinulla on ylempi korkeakoulututkinto ja opettajan pedagogiset opinnot ja haluat psykologiasta uuden opetettavan aineen entisten lisäksi. Suorittamalla psykologiasta 60 op voit saada aineenopettajan pätevyyden esim. lukioon.
“Psykologia aineena kiinnostaa. Tavoitteena on saada pätevyys opettaa psykologiaa lukiossa.”
Tarvitsetko työssäsi oikeuspsykologista osaamista?
Oikeuspsykologian perusopinnot (30 op) on tarkoitettu psykologeille, oikeustieteilijöille, poliiseille ja muille työssään oikeuspsykologista osaamista tarvitseville. Osana perusopintoja tulee oikeustieteiden/poliisin tutkinnolla perusopintokokonaisuuteen osallistuvien suorittaa psykologian perusopintoihin kuuluva opintojakso Kliininen psykologia I: terveyden ja mielenterveyden psykologia 5 op. Lisätietoja oikeuspsykologian opinnoista ja hakukriteereistä
Kiinnostunut psykologiasta harrastusmielessä
Oletko aina ollut kiinnostunut ihmismielen toiminnasta ja ihmisten käyttäytymisestä? Psykologian opinnot sopivat täydellisesti sinulle, joka haluat laajentaa ymmärrystäsi ja soveltaa psykologista tietoa eri elämänalueilla.
“Olen ollut todella tyytyväinen siihen, että lähdin tekemään näitä opintoja. Kiinnostukseni psykologiaa kohtaan on lisääntynyt opintojen aikana.”
Psykologian perusopinnot 25 op
Psykologian perusopintojen tavoitteena on antaa perustiedot psykologian eri osa-alueista, keskeisistä käsitteistä ja psykologian alalla tehtävästä tutkimuksesta.
Itä- Suomen yliopiston avoimen yliopiston psykologian perusopinnot tarjoavat joustavuutta opiskelun suhteen silloinkin kuin ajan ja resurssien puute estää perinteisen yliopisto-opiskelun. Voit opiskella omassa tahdissasi ja suorittaa opintoja omaan aikatauluusi parhaiten sopivalla tavalla.
Tutustu tarkemmin psykologian perusopintokokonaisuuteen (tallenne, n. 6 min)
Perusopinnot koostuvat viidestä 5 opintopisteen laajuisesta opintojaksosta.
Kehityspsykologian perusteet (tallenne)
Haluatko ymmärtää paremmin ihmisen kehitystä ja kasvua? Kehityspsykologian opintojakso tarjoaa kattavan johdatuksen ihmisen psykologiseen kehitykseen läpi elämänkaaren. Opintojaksolla tutustutaan eri ikävaiheiden kehityksestä esitettyihin teorioihin ja tekijöihin, jotka muokkaavat yksilön elämää eri elämänvaiheissa.
Kognitiivisen psykologian ja neuropsykologian perusteet (tallenne)
Kiinnostavatko sinua ihmisen kognitiiviset prosessit ja niiden hermostollinen perusta? Tällä opintojaksolla tutustutaan ihmisen tiedonkäsittelyn perusmekanismeihin sekä aivojen rooliin näiden toimintojen taustalla. Opintojaksolla käsitellään kognition keskeisiä osa-alueita, kuten havaitseminen, muisti ja tarkkaavaisuus sekä tutustutaan neuropsykologian perusteisiin valottaen aivojen ja käyttäytymisen välistä yhteyttä.
Persoonallisuuspsykologia I: Persoonallisuuspsykologian perusteet (tallenne)
Oletko pohdiskellut miten persoonallisuus vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen, tunteisiin ja ajattelutapoihin eri tilanteissa ja haluat tietää aiheesta lisää? Tällä opintojaksolla tutustutaan ihmisen persoonallisuuden rakenteisiin, kehitykseen ja yksilöllisiin eroihin. Opintojaksolla käydään läpi keskeisiä persoonallisuusteorioita sekä erilaisia näkemyksiä persoonallisuuden biologisista, psykologisista ja sosiaalisista ulottuvuuksista.
Psykologisen tutkimuksen perusteet (tallenne)
Haluatko ymmärtää paremmin psykologista tutkimusta ja tieteellisen tiedon tuottamista? Tämä opintojakso tutustuttaa psykologian tutkimusmenetelmiin ja tieteellisen ajattelun perusteisiin. Opintojakso kattaa mm. keskeiset tutkimuksentekoon liittyvät peruskäsitteet ja tutkimusprosessin vaiheet. Huomion kohteina ovat myös tiedon ja tutkimuksen luotettavuuden arviointi sekä eettiset kysymykset.
Kliininen psykologia I: Terveyden ja mielenterveyden psykologian perusteet (tallenne)
Haluatko syventää ymmärrystäsi mielenterveydestä ja mielen hyvinvoinnista? Tämä opintojakso tarjoaa kattavan johdatuksen terveyden ja mielenterveyden perusteisiin. Opintojaksolla huomion kohteina ovat mm. terveyspsykologian ja mielenterveyspsykologian (kliinisen psykologian) keskeiset teoriat, käsitteet ja lähestymistavat, keskeiset mielenterveyshäiriöt ja niiden luokittelun järjestelmät, mielenterveyshäiriöiden psykologiset riski- ja voimavaratekijät sekä terveyteen ja mielenterveyteen liittyvät interventiot.
Psykologian aineopinnot 35 op
Psykologian aineopinnoissa syvennetään perusopinnoissa opittua tietoa. Psykologian aineopinnot suoritettuaan opiskelija tunnistaa psykologian eri osa-alueita ja niiden sovelluksia. Opiskelijalla on valmiudet psykologian alan kehityksen seuraamiseen ja alan tieteellisen ajattelun ymmärtämiseen.
Ointojaksot ja niiden sisällöt ovat Itä-Suomen yliopiston psykologian oppiaineen tutkimusprofiilin vahvuusalueiden mukaisia. Nämä vahvuusalueet ovat terveyspsykologinen tutkimus, koulutuksen ja työelämän tutkimus, opiskelu- ja työhyvinvoinnin tutkimus, elämänkulun tutkimus sekä kliinisen psykologian ja mielenterveyden tutkimus.
Psykologian aineopintojen opiskelun edellytyksenä on vähintään arvosanalla 3/5 (hyvät tiedot) suoritetut Psykologian perusopinnot (25 op). Terveyspsykologia 5 op ja Organisaatiopsykologia 5 op ovat kaikille avoimia opintojaksoja.
Tutustu tarkemmin psykologian aineopintoihin (tallenne)
Opiskeletko avoimessa yliopistossa ja tähtäätkö hakemaan yhteishaussa tutkinto-opiskelijaksi? Voit edistää opintojasi suorittamalla avoimessa yliopistossa psykologian perusopintojen lisäksi psykologian aineopinnot, sivuaineopintoja sekä psykologian kandidaatin tutkintoon sisältyviä kaikille yhteisiä opintoja. Avoimen yliopiston opinnot eivät suoraan johda tutkinto-opiskelijaksi ns. väylän kautta, vaan tutkinto-opiskelijaksi tulee hakea yhteishaussa.
Alta löydät listauksen psykologian kandidaatin tutkintoon sisältyvistä opinnoista, joita voit suorittaa avoimessa yliopistossa:
- Sivuaineopintoja: Perus- ja aineopinnot (vähintään 60 op) tai kahden sivuaineen perusopinnot (vähintään 2 x 25 op)
- Filosofian opintoja
- Menetelmäopintoja
- Kieli- ja viestintäopintoja
- Muita tutkintoon sisältyviä opintojaksoja esimerkiksi: Mooc: Moniammatillisen yhteistyön perusteet sosiaali-, terveys, kasvatus- ja opetusaloilla 2 op
Tutustu psykologian kandidaatti + maisteri -koulutuksen tutkintorakenteeseen täältä.
Tarkempia tietoja psykologian tutkinto-opinnoista voit kysyä sähköpostitse: psyka.haku@uef.fi
Olet sosiaali- tai terveysalan ammattilainen. Sinulla on 30 op psykiatrian tai psykologian opintoja ja olen työskennellyt vähintään 2 vuotta mielenterveystyössä. Jos vastasit kyllä, niin voit hakea mukaan koulutukseen. Psykoterapeuttikoulutus on terveydenhuollon täydennyskoulutusta, mikä johtaa psykoterapeutin laillistettuun ammattinimikkeeseen. Koulutus on vähintään 60 op:n laajuinen ja kesto on 4 vuotta.
Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen keskuksen tarjoamat Psykoterapeuttikoulutukset löydät jatkuvan oppimisen keskuksen sivuilta.
Avoimessa yliopistossa voit opiskella Psykoterapeuttikoulutuksen edellyttämät lisäopinnot, jotka koostuvat Psykologian perusopinnoista 25 op ja yhdestä Psykologian aineopintokokonaisuuden pakollisesta opintojaksosta.
Suuri kiitos! Kaikki on pelannut ja toiminut moitteettomasti, saatu palaute on innostanut ja lähestulkoon kostuttanut silmäkulmia. Yliopisto-opinnot eivät olekaan rakettitiedettä
Työ- ja organisaatiopsykologian opinnot
Työ- ja organisaatiopsykologia on tutkimuksen ja soveltamisen ala, joka on kiinnostunut työelämässä, työyhteisöissä, työkontekstissa tapahtuvista prosesseista ja ilmiöistä (esim. motivaatio, työhyvinvointi, vuorovaikutus, johtaminen, tunteet) laaja-alaisesti ja monitieteisesti. Näihin ja moniin muihin teemoihin pääset syventymään opinnoissa tarkemmin. Pystyt myös hyödyntämään aikaisempaa osaamistasi, jota sinulle on esimerkiksi työelämästä kertynyt. Opintojen myötä saat lisää ymmärrystä, osaamista ja työkaluja, joita voit hyödyntää omassa arjessa ja työssäsi.
Työ- ja organisaatiopsykologian opinnot soveltuvat kaikille meille, jotka toimimme työelämässä ja työyhteisössä vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Voit opinnoilla kehittää omaa ammatillista osaamista työelämässä tai päivittää tietoja jollain yksittäisellä osa-alueella. Työ- ja organisaatiopsykologia soveltuu hyvin myös sivuaineeksi tai osaksi tutkintoa korkeakouluopiskelijoille koulutusalasta riippumatta sekä kaikille, joita aihe kiinnostaa, jotka haluavat saada lisää osaamista näihin teemoihin liittyen.
Opinnot suoritettuaan opiskelijalla on yleiskuva työ- ja organisaatiopsykologian keskeisistä perusteorioista ja työhön liittyvistä sisältöalueista. Opinnot antavat mahdollisuuden perehtyä esim. globaalin työelämän työnteontapoihin ja erityispiirteisiin sekä niiden vaikutuksiin yksilön ja työyhteisön hyvinvointiin.
Perusopinnot muodostuvat kaikille yhteisestä teema-alueesta Työ- ja organisaatiopsykologia: teorioita ja käytäntöjä 5 op, jonka lisäksi opiskelija suorittaa 20 opintopistettä vapaavalintaisia opintoja. Opintoja voi suorittaa myös vapaasti yksittäisinä opintojaksoina oman kiinnostuksen ja tarpeiden mukaan.
TYÖ- JA ORGANISAATIOPSYKOLOGIA: TEORIOITA JA KÄYTÄNTÖJÄ
Johdanto työ- ja organisaatiopsykologiaan: teoreettiset lähtökohdat 2 op
Johdanto työ- ja organisaatiopsykologiaan: tutkimuksesta soveltamiseen 3 op
Lisäksi valinnaisia opintoja 20 op:
TOIMIVA VUOROVAIKUTUS
Työyhteisön vuorovaikutus 3 op
TULEVAISUUDEN TYÖELÄMÄTAIDOT
Työyhteisötaidot työhyvinvoinnin perustana 2 op
Oman osaamisen tunnistaminen 3 op
Monipaikkainen mobiili tietotyö 5 op
TYÖSTÄ HYVINVOINTIA
Työ ja psyykkinen hyvinvointi 3 op
Ratkaisukeskeinen ajattelu ja toiminta 3 op
TYÖYHTEISÖT SOSIAALISINA JÄRJESTELMINÄ I
Eri-ikäiset työyhteisössä 2 op
Työyhteisöjen sosiaalipsykologia 3 op
ORGANISAATIOJOHTAMINEN JA SEN ERITYISKYSYMYKSET
Organisaatioiden johtaminen 3 op
TYÖ- JA ORGANISAATIOPSYKOLOGINEN TUTKIMUS I
Työ- ja organisaatiopsykologinen tutkimus I: Tieteellinen tutkimus tutuksi 2 op
Opinnot ovat suoritettavissa joustavasti itsenäisinä verkko-opintoina koko lukuvuoden ajan.
Tutustu myös Työ- ja organisaatiopsykologian perusopintojen INFOTALLENTEESEEN (n. 40 min.), jossa käydään läpi opintoja ja niiden suorittamisesta.
Lisätiedot:
Työ- ja organisaatiopsykologian opetussuunnitelma uudistuu lukuvuonna 2025-2026. Nykyinen opetustarjonta opintojaksoineen on tarjolla ja suoritettavissa 31.7.2025 saakka. Mikäli suoritat kokonaisuutta ja opintosi jäävät kesken/olet suunnitellut opintoja useammalle lukuvuodelle, niin suoritat opintoja aina kulloinkin voimassa olevan opetussuunnitelman mukaan. Uusi opetussuunnitelma tulee voimaan 1.8.2025.
Työ- ja organisaatiopsykologian aineopinnot lisäävät työ- ja organisaatiopsykologian tieteenalan teoriatuntemusta ja perehdyttävät sen ajankohtaisiin tutkimuksiin. Opinnoissa syvennetään perusopinnoista tuttuja teemoja, kuten työhyvinvointi ja viestintä. Lisäksi tutustutaan esim. johtamisen psykologiaan.
Aineopinnot koostuvat vapaavalintaisista opintojaksoista 27 op ja opintojen loppuvaiheessa suoritettavasta teema-alueeseen Työ- ja organisaatiopsykologinen tutkimus II kuuluvasta pakollisesta/kaikille yhteisestä opintojaksosta Projektityö 8 op. Se suositellaan tehtäväksi opintojen viimeisenä opintojaksona. Valinnaisten opintojaksojen suoritusjärjestys on vapaa.
Kaikille yhtyeinen/pakollinen opintojakso 8 op (suoritetaan opintojen loppuvaiheessa):
TYÖ- JA ORGANISAATIOPSYKOLOGINEN TUTKIMUS II
Lisäksi opiskelija valitsee valinnaisia opintoja 27 op:
TYÖELÄMÄN VUOROVAIKUTUSOSAAMINEN
Viestintä ja vuorovaikutus muutosprosessissa 3 op
Kohtaa, kuuntele ja viesti työyhteisössä 3 op
Työelämän konfliktit – ristiriidoista ratkaisuihin 3 op
YKSILÖN JOHTAMINEN
TYÖELÄMÄN MUUTOS JA HYVINVOINNIN TEKIJÄT
Psykologinen sopimus ja oikeudenmukaisuus 3 op
Positiivinen työpsykologia 3 op
Tietoisuustaidot hyvinvoinnin vahvistajana 3 op
Työelämäohjaus 2, käytäntöön soveltaminen 2 op (kevät 2025)
Organisatorinen ergonomia 5 op (kevät 2025)
Kognitiivinen ergonomia 1, 5 op (kevät 2025)
TYÖYHTEISÖT SOSIAALISINA JÄRJESTELMINÄ II
Sukupuoli ja muut sosiaaliset erot työelämässä 3 op
Opinnot ovat suoritettavissa joustavasti itsenäisinä verkko-opintoina koko lukuvuoden ajan (muutamaa opintojaksoa lukuun ottamatta).
Tutustu myös Työ- ja organisaatiopsykologian aineopintojen INFOTALLENTEESEEN, jossa käydään läpi opintoja ja niiden suorittamisesta.
Lisätiedot:
Työ- ja organisaatiopsykologian opetussuunnitelma uudistuu lukuvuonna 2025-2026. Nykyinen opetustarjonta opintojaksoineen (ml. tämä opintojakso) on tarjolla ja suoritettavissa 31.7.2025 saakka. Mikäli suoritat kokonaisuutta ja opintosi jäävät kesken/olet suunnitellut opintoja useammalle lukuvuodelle, niin suoritat opintoja aina kulloinkin voimassa olevan opetussuunnitelman mukaan. Uusi opetussuunnitelma tulee voimaan 1.8.2025.
Kiitos näistä opinnoista, ja erittäin joustavista opiskelumahdollisuuksista! Nämä tuovat merkittävästi lisää tukea ja uusia ajatuksia minulle esihenkilönä ja johtajana.
Opiskeluasi tuetaan monin eri tavoin. Avoimen yliopiston henkilökunta järjestää infotilaisuuksia verkon välityksellä lukukausien alussa. Voit myös varata opinto-ohjausajan joko Tiinalle tai Katille sähköisen ajanvarauslomakkeen kautta. Opinto-ohjaukseen voit tulla jo vaikkapa ennen opintojen aloittamista. Ohjaus toteutetaan verkon välityksellä (Teams) tai puhelimitse. Halutessasi voit kirjoittaa ajanvarauslomakkeelle lisätietoja tai esittää kysymyksiä etukäteen selvitettäväksi.
Oppimisympäristössä tukenasi on myös verkkotuutori. Hän neuvoo muun muassa akateemisissa opiskelutaidoissa, lähdemateriaaliin perehtymisessä ja oppimistehtävien kirjoittamisessa. Verkkotuutori opastaa myös opintojen sujuvassa etenemisessä, opiskelun ja muun elämän yhteensovittamisessa tai vaikkapa motivaation metsästyksessä.
Mikäli mietit, mikä voisi olla seuraava askel tulevaisuutesi tai oman urasi suunnittelun suhteen, käytettävissä on myös Opinto- ja uraohjaajiemme palvelut. Jos siis kaipaat tukea pohdinnoillesi tai vinkkejä lisätiedon löytämiseksi, varaa aika Opinto- ja uraohjaajalle.
Learn 24/7 - verkkokurssit
Opi uutta tai kehitä taitojasi juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Learn 24/7-verkkokurssit ovat osa jatkuvan oppimisen palveluita ja perustuvat tutkittuun tietoon ja antavat sinulle mahdollisuuden oppia joustavasti ja nopeasti oman tahtisi mukaan. Tutustu esimerkiksi seuraaviin verkkokursseihin:
Tutustu myös
Tutustu Jatkuvan oppimisen koulutustarjontaan
Pysy ajan tasalla - seuraa somea, lue ja kuuntele!
Löydä monipuolista sisältöä, joka tukee jatkuvaa oppimista. Tilaa uutiskirje, tutustu opiskelijatarinoihin, lue asiantuntevia blogikirjoituksia, kuuntele podcasteja ja katso videoita, jotka inspiroivat ja avaavat uusia mahdollisuuksia. Me tarjoamme sinulle ajankohtaisia ja käytännönläheisiä näkökulmia, jotka vievät oppimisesi uudelle tasolle.