Ruoanvalinta ja syömiskäyttäytyminen, kevät 2026
- Päivämäärä:
- 12.1.2026 - 13.3.2026
- Laajuus:
- 5 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Ravitsemus ja lääkeala
- Toteutusmuoto:
- Verkko-opetus
- Hinta:
- 100 € (alv 0%)
Sisältö:
- syömiskäyttäytymistä ja ruoanvalintaa kuvaavat keskeiset käsitteet ja mallit
- ruokasuhde ja ruokasuhteen pedagoginen viitekehys
- syömiskäyttäytymisen kehittyminen
- syömiskäyttäytymiseen ja ruoanvalintaan vaikuttavat kognitiiviset, sosiaaliset ja psykologiset tekijät
- ruoan ominaisuuksien vaikutus syömiskäyttäytymiseen ja ruoanvalintaan
- syömiskäyttäytymisen ja ruoanvalinnan tutkimus
Tavoite:
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- osaa selittää keskeiset syömiskäyttäytymistä ja ruoanvalintaa kuvaavat käsitteet ja ilmiöt ja tehdä johtopäätöksiä siitä, miten ne käytännössä ilmenevät
- osaa tulkita syömiskäyttäytymiseen ja ruoanvalintaan sekä niiden kehittymiseen vaikuttavia kognitiivisia, sosiaalisia ja psykologisia tekijöitä sekä tehdä johtopäätöksiä niiden merkityksestä terveyden, hyvinvoinnin ja elintapojen kannalta
- osaa tulkita ja tehdä johtopäätöksiä ruoan ominaisuuksien merkityksestä syömiskäyttäytymiseen ja ruoanvalintaan
- tunnistaa syömiskäyttäytymistä ja ruoanvalintaa tutkivan tutkimuksen erityispiirteitä ja tehdä johtopäätöksiä eri tutkimusmenetelmien soveltuvuudesta syömiskäyttäytymisen ja ruoanvalinnan tutkimiseen
- tunnistaa henkilökohtaisen ruokasuhteen eri puolia ja osaa tulkita yksilöllisten, elämänaikaisten kokemusten vaikutusta henkilökohtaiseen ruokasuhteeseen ja sen kehittymiseen
- osaa tulkita henkilökohtaisen ruokasuhteen merkitystä ammatillisissa kohtaamisissa
Suoritustapa: Luento- ja kirjalliset oppimismateriaalit, luentotallenteet, oppimistehtävät verkossa, tentit eLearnissa. Opintojakso sisältää
aikataulutettuja tehtäviä, minkä vuoksi Moodleen on kirjauduttava heti opintojakson alussa.
Opetuksen ajankohta: 12.1.-13.3.2025 Ilmoittautuminen on avoinna 4.8.2025-5.1.2026.
Huomioithan, että tämä opintojakso on aikataulutettu. Opintojaksolle on ilmoittauduttava viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
Kirjallisuus:
Sinikallio Sanna (toim.) Terveyden psykologia. PS-kustannus, 2019 (soveltuvin osin)
Dovey TM. Eating behaviour. Open University Press. 2010 tai uudempi (soveltuvin osin)
Muu opintojaksolla ilmoitettava materiaali.
Kirjallisuus- ja lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Opettaja: yliopistonlehtori Leila Karhunen
Arviointi: Hyväksytty/Hylätty. Oppimistehtävät (hyv-hyl), tentit eLearn Moodlessa (hyv-hyl).
Edeltävät opinnot: 1.8.2025 alkaen suositellaan edeltäviksi opinnoiksi Ravitsemusfysiologia-opintojaksoa tai tutustumista kappaleeseen Syömisen säätely (kirjoittanut Karhunen Leila kirjassa: Mutanen Marja ym. (toim.) Ravitsemustiede, Duodecim, 2021).
Lisätietoja:
Ohjeet UEF-tunnusten ja opiskelijasähköpostin käyttöönottoon saat ilmoittautumisen jälkeen. Kirjautumisohjeet opintojakson Moodle-oppimisympäristöön lähetetään opiskelijasähköpostiin ilmoittautumisajan päätyttyä, viimeistään opintojakson alkamispäivänä.
Opintojakso kuuluu ravitsemustieteen aineopintoihin.
Yksittäisen opintojakson hinta on 20€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2025-2026.
Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeusaika määräytyy opetussuunnitelman mukaisesti kattaen opetuksen ja tentit.
Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä opintoasiainsihteeriin; katso yhteystiedot alta.