Oletko koskaan pohtinut, miksi maailma on sellainen kuin on, ja miten se on sellaiseksi tullut? Historia tarjoaa sinulle vastauksia.
Historia kouluttaa arvioimaan kriittisesti tieteessä ja julkisuudessa esitettäviä käsityksiä menneisyydestä ja nykypäivästä. Siksi historian tuntemus antaa myös näkökulmia tulevaisuuteen. Historian opiskelu ei tarkoita vain perehtymistä vanhoihin, pölyttyneisiin tapahtumiin, vaan se auttaa suhteuttamaan tapahtumia ja löytämään niille oikean mittakaavan. Esimerkiksi Euroviisujen voitto ei ehkä sittenkään ole historiallinen käännekohta tai jumbosija kansallinen katastrofi.
Historian opiskelu tarjoaa hyvän yleissivistyksen. Opinnot antavat valmiuksia analysoida erilaisia aineistoja ja perehdyttävät ajankohtaisiin metodisiin keskusteluihin. Lisäksi opit historiallisten kehityslinjojen hallintaa sekä historiatieteen oman oppihistorian tuntemusta.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
- Koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitos.
- Opiskelu on aidosti opiskelijalähtöistä ja tapahtuu Joensuun kampuksella, joka on tiivis ja helppokulkuinen.
- Koulutamme asiantuntijoita muuttuvan työelämän tarpeisiin. Historiaa pääaineena opiskelleet sijoittuvat esimerkiksi peruskoulun ja lukion historian ja yhteiskuntaopin aineenopettajiksi, kuntien ja valtion opetus- ja kulttuurihallinnon tehtäviin, tiedotusalalle, arkistoihin, museoihin, kirjastoon, julkishallintoon ja järjestöihin.
- Jos olet kiinnostunut vaihto-opiskelusta, tarjoamme erinomaisen mahdollisuuden perehtyä uusiin kulttuureihin ja parantaa kielitaitoa lukuisissa ulkomaisissa yliopistoissa. Vaihtoon on mahdollista lähteä joko lukukaudeksi tai koko lukuvuodeksi. Myös ohjatun korkeakouluharjoittelun voi tehdä ulkomailla.
Tutustu historian opintoihin
Historia- ja maantieteiden laitoksella voit opiskella pääaineena joko Suomen historiaa tai yleistä historiaa. Pääaine valitaan opintojen edetessä.
Historian opiskelijat suorittavat osana koulutustaan humanististen tieteiden kandidaatin (180 op) ja filosofian maisterin (120 op) tutkinnot. Historiaan on lisäksi erillinen maisterihaku.
Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti suomen kielellä. Osa luento-opetuksesta ja oppimateriaaleista on englanniksi. Kandidaatin tutkintoon sisältyy kieli- ja viestintäopintoja kuten englannin ja ruotsin kielen opiskelua.
Tutustu historia- ja maantieteiden laitoksen opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto rakentuu historian perus- ja aineopinnoista, yliopisto-opiskeluun orientoivista opinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista sekä sivuaineiden opinnoista. Kandidaatintutkielma on opinnäytetyö, joka tehdään toisena tai kolmantena opintovuonna. Tutkielmatyöskentelyn aikana harjoitellaan käytännössä tutkimusprosessin eri vaiheita.
Historian opiskelu aloitetaan perusopinnoista, joissa perehdytään muun muassa maailman historian ja Suomen historian keskeisiin tapahtumiin ja ilmiöihin. Opinnot jatkuvat aineopinnoilla, joissa painotetaan esimerkiksi taloudellisia, kulttuurisia, aatteellisia, sosiaalisia ja poliittisia kehityslinjoja. Ne perehdyttävät myös tutkimusmenetelmiin, itsenäiseen tiedonhankintaan ja tutkimustyöhön.
Kandidaatin tutkinnon pääaine (Suomen tai yleinen historia) valitaan kandidaattiseminaarin yhteydessä toisen tai kolmannen opintovuoden aikana. Pääaineen voi vaihtaa maisterin tutkintoon.
Opiskelija suorittaa tutkintonsa joko aineenopettajan tai asiantuntijan suuntautumisvaihtoehdossa. Opettajaksi opiskelevan tulee suorittaa sivuaineopintoina opettajan pedagogiset opinnot, joihin on erillinen haku keväisin. Asiantuntijan vaihtoehdossa opiskelija voi kandidaatin tutkinnon suoritettuaan pyrkiä erillisen hakumenettelyn kautta asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelmaan.
Kandidaatin ja maisterin tutkintoihin suoritetaan historian opintojen lisäksi sivuaineiden opintoja. Ne opiskelija voi valita Itä-Suomen yliopiston laajasta sivuainevalikoimasta. Aineenopettajan suuntautumisvaihtoehdossa sivuaineopintoina opiskellaan opettajan pedagogisia opintoja ja Yhteiskuntaoppi opetettavana aineena -opintokokonaisuus, joka tuottaa yhteiskuntaopin opettajan pätevyyden. Asiantuntijavaihtoehdossa opiskelijat valitsevat sivuaineet oman suuntautumisensa ja kiinnostuksensa mukaan.
Filosofian maisterin tutkintoon tehdään historian syventävät opinnot ja sivuaineopintoja.
Maisterivaiheen historian syventävissä opinnoissa perehdytään historian keskeisiin kehityslinjoihin ja tieteenalan klassikkoteoksiin. Lisäksi opiskelijat syventävät historiatieteen näkökulmiin liittyvää ymmärrystään valitsemillaan erikoistumisopintojaksoilla. Niissä opiskelija voi perehtyä esimerkiksi Suomen historian Ruotsin aikaan, Afrikan kolonisaation historiaan, aluehistoriaan tai sotien ja yhteiskuntien muutoksiin.
Syventäviin opintoihin sisältyy myös työelämään orientoivia opintoja ja pro gradu -tutkielma. Pro gradu -tutkielma laaditaan maisteriopintojen loppuvaiheessa. Se valmistaa opiskelijat itsenäiseen työskentelyyn, tiedonhankintaan ja tiedon muokkaamiseen, johtopäätösten tekemiseen, tulosten esittämiseen sekä tieteelliseen keskusteluun ja argumentointiin.
Kandidaatin ja maisterin tutkintoihin suoritetaan historian opintojen lisäksi sivuaineiden opintoja. Ne opiskelija voi valita Itä-Suomen yliopiston laajasta sivuainevalikoimasta. Aineenopettajan suuntautumisvaihtoehdossa sivuaineopintoina opiskellaan opettajan pedagogisia opintoja ja yhteiskuntaoppi opetettavana aineena -opintokokonaisuus, joka tuottaa yhteiskuntaopin opettajan pätevyyden. Asiantuntijavaihtoehdossa opiskelijat valitsevat sivuaineet oman suuntautumisensa ja kiinnostuksensa mukaan.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet historian koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.