Kauppatieteiden tohtoriohjelma (DPBUSINESS) tuottaa perinteiset kauppatieteelliset oppiainerajat ylittävää ja kansainväliset vaatimukset täyttävää liiketaloudellista tutkimusosaamista.
Tohtoriopintojen tavoitteena on yleinen perehtyneisyys kauppatieteiden tutkimukselliseen perustaan, teoriasuuntauksiin ja tutkimusmenetelmiin siten, että opinnot antavat valmiudet lisensiaatintutkimuksen tai väitöskirjan tekemiseen. Lisäksi väitöskirjatutkija syventää osaamistaan valitsemansa suuntautumisvaihtoehdon tutkimusalalla. Tohtoriohjelmassa kannustetaan väitöskirjatutkijoita kansainvälistymiseen: kansainvälisiin opintosuorituksiin ja tutkijavaihtoon, kansainvälisissä konferensseissa esiintymiseen ja julkaisemiseen kansainvälisillä foorumeilla sekä kansainvälisissä tutkijaverkostoissa toimimiseen.
Kauppatieteiden tohtoriohjelma toimii Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksella Joensuun ja Kuopion kampuksilla. Tohtoriohjelmassa väitöskirjatutkijat tekevät kummallakin kampuksella määritellyn tutkimusprofiilin suuntaista tutkimusta tavoitteenaan joko kauppatieteiden lisensiaatin tai tohtorin tutkinto tai filosofian tohtorin tutkinto.
Kauppatieteiden tohtoriohjelman johtaja on professori Juho Pesonen.
Huom.: Kauppatieteiden tohtoriohjelma lakkautetaan 1.1.2025 alkaen. Haku tohtoriohjelmaan on avoinna 30.11 saakka. Kauppatieteiden tohtoriohjelman pääaineet löytyvät 1.1.2025 alkaen seuraavan tohtoriohjelman alta:
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan tohtoriohjelma
Tohtoriohjelman tutkimusalat
Kauppatieteiden laitoksella toimii monipuolinen, kehittyvä ja eri aloja yhdistelevä tutkimusyhteisö, joka keskittyy pääasiassa pk-yritysten liiketoiminnan tutkimukseen.
Uudella tutkimustiedolla pyritään tukemaan paikallisten ja kansainvälistyvien yritysten menestystä, ja tietoa hyödynnetään myös opetuksessa. Suuri osa tutkimuksesta perustuu paikalliseen aineistoon tai kytkeytyy paikallisiin yrityksiin. Tavoitteena ovat kansainväliset julkaisut ja rajat ylittävä kauppatieteellinen tutkimusyhteistyö.
Jatkotutkinnon voi suorittaa seitsemällä suuntautumisalueella:
- Innovation Management (Kuopion kampus)
- Palvelujohtaminen (Joensuun kampus)
- Laskentatoimi ja rahoitus (Kuopion kampus)
- Yritysoikeus ja -talous (Joensuun kampus)
- International Business and Sales Management (Kuopion kampus)
- Tourism Marketing and Management (Joensuun kampus)
- Digital Marketing and Analytics (Joensuun kampus ja Kuopion kampus)
Kauppatieteiden tutkimusryhmät
Tohtoriohjelmaan hakeminen
Kauppatieteiden tohtoriohjelmassa voi suorittaa joko kauppatieteiden lisensiaatin tai tohtorin tutkinnon tai filosofian tohtorin tutkinnon.
Tohtoriopiskelijana sinun kannattaa asettaa tavoitteeksesi tohtorin tutkinnon suorittaminen. Tohtorin tutkintoon voit edetä suoraan tai tekemällä ensin lisensiaatin tutkinnon.
Yleinen neuvonta: info-yhkaphd@uef.fi
Tohtoriohjelman tutkimusalueet, suuntautumisen vastuuhenkilö (ensimmäisenä listalla pääaineittain) ja pääohjaajat:
International Business and Sales Management:
Palvelujohtaminen:
Yritysoikeus ja -talous:
Tourism Marketing and Management:
Juho Pesonen (Tohtoriohjelman johtaja)
Innovation Management:
Laskentatoimi ja rahoitus:
Digital Marketing and Analytics:
Valintaperusteet
Tieteellisen jatkokoulutuksen edellytys on kauppatieteiden maisterin tutkinto, muu ylempi korkeakoulututkinto tai vastaava ulkomainen tutkinto, joka on suoritettu kyseisen maan viralliseen korkeakoulujärjestelmään kuuluvassa oppilaitoksessa ja siihen on sisältynyt opinnäytetyö. Pääsääntöisesti pro gradu -tutkielmasi tai vastaavan syventävien opintojen opinnäytetyösi arvosana tulee olla vähintään cum laude approbatur tai arvosanaa ”hyvä” (3/5) vastaava ja pääaineopinnot on suoritettu vähintään hyvin tiedoin (3/5). Lisäksi tutkimusaiheesi tulee liittyä hakemasi pääaineen tutkimusalueisiin ja muut valinnan kriteerit tulee täyttyä. Nämä valinnan perusteet on kuvattu seuraavissa osioissa.
Jatko-opiskelijavalinnan perusteet
Vain hakukriteerit täyttävien hakijoiden tutkimussuunnitelmat arvioidaan.
Taustakoulutukseen liittyviä edellytyksiä on kuvattu seuraavissa hakijaryhmissä 1-4. Hakijan taustakoulutuksen tulee täyttää jonkin hakijaryhmän edellytykset voidakseen olla hakukelpoinen jatko-opiskelijavalinnassa. Mikäli hakija ei ole hakukelpoinen, häntä ei voida valita jatko-opiskelijaksi.
Mikäli pääaineessa katsotaan tarpeelliseksi, hakukelpoisen hakijan täytyy täydentää opintojaan esimerkiksi, jos hän on suorittanut perustutkintonsa toisessa kuin haetussa pääaineessa tai perustutkinto ei ole kauppatieteellinen tai jos hänellä ei ole riittävät valmiudet tohtorin tutkinnon suorittamiseen valitussa pääaineessa. Mahdolliset täydentävät opinnot määrää pääaineen professori ja täydentävät opinnot tulee olla suoritettuna ennen tutkintoon kuuluvien opintojen suorittamista. Täydentäviä opintoja määrätään maksimissaan 30 opintopistettä. Täydentävät opinnot tulee olla suoritettuna keskimäärin arvosanalla ’hyvä’.
Hakijaryhmät:
1) Ylemmän suomalaisen kauppatieteellisen tai muun alan yliopistotutkinnon suorittaneet, joiden pro gradu -tutkielma tai vastaava syventävien opintojen opinnäytetyö on arvosteltu pääsääntöisesti vähintään hyvin tiedoin (useampiportaisessa asteikossa vähintään cum laude approbatur, 3/5) ja pääaineopinnot on suoritettu pääsääntöisesti vähintään hyvin tiedoin. Mikäli edellä mainittu opintojen tai tutkielman taso on suoritetussa tutkinnossa tätä alhaisempi, hakija voi kuitenkin tulla valituksi muiden meriittien kautta (erinomainen tutkimussuunnitelma ja/tai aikaisempi vertaisarvioitu julkaisutoiminta).
2) Ylemmän suomalaisen ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet, joiden tutkinto sisältää opinnäytetyön. Tutkintoon sisältyvien pääainekokonaisuuden opintojen sekä tutkielman on oltava suoritettu pääsääntöisesti vähintään hyvin tiedoin (vähintään 3/5 tai vastaava) ennen tohtoriohjelmaan hakemista. Mikäli edellä mainittu opintojen taso on suoritetussa tutkinnossa tätä alhaisempi, hakija voi kuitenkin tulla valituksi muiden meriittien kautta (erinomainen tutkimussuunnitelma ja/tai aikaisempi vertaisarvoitu julkaisutoiminta).
3) Kauppatieteellisen tai muun alan suomalaisen lisensiaatin tai tohtorin tutkinnon suorittaneet.
4) Soveltuvan ulkomaisen koulutuksen suorittaneet, joiden koulutus antaa asianomaisessa maassa kelpoisuuden tohtoritutkintoon tähtääviin korkeakouluopintoihin. Ulkomaisen tohtoritutkinto-kelpoisuuden antavan koulutuksen suorittaneiden tulee osoittaa tutkimusvalmiutensa pääainekokonaisuudella, joka on suoritettu pääsääntöisesti hyvin tiedoin (kaikkien opintojen GPA keskiarvo on oltava vähintään 3 (skaala 0-4). Edellytyksenä myös on, että kyseiseen koulutukseen on kuulunut pro gradu -tutkielma tai vastaava opinnäytetyö, joka on suoritettu vähintään arvosanalla ’hyvä’. Jos opinnäytetyö on muun kuin suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen, edellytetään siitä hakemuksen liitteeksi englanninkielinen yhteenveto. Ulkomaisen soveltuvan koulutuksen suorittaneiden tulee lisäksi liittää hakulomakkeelle alkuperäinen opinnäytetyö pdf-muodossa. Pääaineet myös tarkistavat työn plagiaatintunnistusjärjestelmässä.
Muut jatko-opiskelijavalinnan perusteet
1) Esitetyn tutkimusaiheen tulee olla tieteellisesti ja käytännöllisesti relevantti sekä kytkeytyä haetun pääaineen tutkimusstrategiaan ja tutkimusalueisiin (tutkimusryhmien linkit löytyvät verkkosivuiltamme). Hakijan tulee valita pääaine hakuvaiheessa ja hakijalla tulee olla valitun pääaineen edellyttämät valmiudet. Pääaine arvioi hakijan valmiudet hakuvaiheessa.
Pääaineiden edellyttämät valmiudet:
- International Business and Sales Management: tutkimussuunnitelman korkea tieteellinen taso ja teoreettinen kontribuutio kansainvälisen liiketoiminnan ja myynninjohtamisen alueella, sekä julkaisusuunnitelman korkea tavoitteellisuus kansainvälisten vertaisarvioitujen journal-julkaisujen osalta.
- Laskentatoimi ja rahoitus: edellytetään, että hakija on käynyt riittävästi laskentatoimen ja/tai rahoituksen opintojaksoja. Hakijan tulee myös pystyä osoittamaan aikaisemman opinnäytteen tai vastaavan työn kautta omaavansa tietoa tutkimusmetodologiosta, jotka ovat relevantteja suunnitellulle väitöskirjalle.
- Palvelujohtaminen; Innovation Management; Yritysoikeus ja -talous; Tourism Marketing and Management: suunnitelmassa näkyvä perehtyneisyys aiempaan tutkimukseen ja sen kautta perustellun tutkimusaukon osoittaminen, hyvin perusteltu tutkimusongelman asettelu ja rajaus, tutkimusongelmaan soveltuvan menetelmän hyvä hallinta.
2) Ehdotetulle työlle tulee olla osoitettavissa ohjausresurssi. Hakijan tulee valita hakuvaiheessa pääaine ja valittu pääaine päättää tarjolla olevista ohjausresursseista.
3) Jatko-opinto-oikeutta opiskelijavalinnan kautta haettaessa edellytetään tutkimussuunnitelmaksi maksimissaan 5 sivun suunnitelma (lähdeluettelo ei sisälly maksimisivumäärään). Suunnitelman tulee olla laadukas huomioiden mm. seuraavat näkökohdat: suunnitellun tutkimusaiheen tieteellinen kontribuutio, tutkimussuunnitelman realistisuus, sen selkeys ja toteutustapa, tutkimuseettisten kysymysten huomioiminen.
Suunnitelman sisältö:
- tutkimuksen tausta, teoreettinen perustelu ja aikaisempi tutkimus
- tutkimuksen tavoitteet, tutkimustehtävät ja tutkimuskysymykset
- tutkimusmenetelmät ja -aineistot sekä aineistojen käsittely
- Työsuunnitelma ja osatehtävien suunnitelmat. Erityisesti artikkeliväitöskirjoissa on tärkeää kuvata, millaisissa osissa tutkimus tehdään, ja missä julkaistaan. (Palkallisiin tehtäviin haettaessa vaaditaan tarkempaa esitystä, mutta mikäli haetaan jatko-opinto-oikeutta ei vaadita kokonaisvaltaista suunnitelmaa kaikista artikkeleista)
- aikataulu ja rahoitussuunnitelma
- julkaisusuunnitelma
- arvio tutkimustulosten hyödyntämismahdollisuuksista sekä yhteiskunnallisesta merkityksestä
4) Englannin kielen taito
If the applicant fulfils at least one of the following requirements, a separate language test is not required but the applicant is to prove their English proficiency with the applicable degree certificate and the transcript of their academic record:
- English as foreign language included in at least a Bachelor-level degree conducted in a Nordic country (Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden) or in an EU/EEA country;
- At least 20 ECTS university-level studies in the subject of English Studies completed in a Nordic or in an EU/EEA country.
- Master's thesis written in English when Master's degree is completed in a Nordic country or in an EU/EEA country;
- Bachelor's or Master's degree completed in English language in a Nordic country or in an EU/EEA country or Australia, Canada, Ireland, New Zealand, the United Kingdom or the United States;
- Doctoral Degree completed in a Nordic country or in an EU/EEA country or Australia, Canada, Ireland, New Zealand, the United Kingdom or the United States;
- Secondary education and final examination completed in English (for example International Baccalaureate) in a Nordic country or in an EU/EEA country or Australia, Canada, Ireland, New Zealand, the United Kingdom or the United States.
The applicants are to prove their language skills in English as follows if they do not fill the aforementioned requirements:
English language test:
- TOEFL paper-based: Total score 600 and Writing 4.0;
- TOEFL Internet-based: Total Score 100 and Writing 22; The Special Home Edition of TOEFL iBT is also accepted.
- IELTS (Academic): on paper, on computer or online, overall Score 6.5 and Writing 5.5
- PTE Academic (Pearson Test of English), on paper, on computer or online: min. 59 points;
- C1 Advanced (CAE), pass levels A, B or C / C2 Proficiency (CPE), pass levels A, B, C or level C1 Certificate;
- National Certificate of Language Proficiency (YKI). Skills level 5 or 6 in the reading comprehension, writing and speaking subtests
Jatko-opinto-oikeus ei sisällä rahoitusta tai palkallista tehtävänimikettä. Väitöskirjatutkija useimmiten rahoittaa jatko-opintonsa ulkoisten apurahojen kautta tai muun työn teon avuin. Itä-Suomen yliopistossa on myös välillä tarjolla haettavaksi palkallisia tohtorikoulutuspaikkoja.
Lue lisää tohtorikoulutuksen rahoitusmahdollisuuksista opiskelijoiden Kamu-verkkopalvelusta.
Hakuaika tohtoriohjelmaan
Tohtoriohjelman hakulomake Opintopolussa on avoinna kevätlukukaudella tammikuun alusta toukokuun viimeiseen arkipäivään ja syyslukukaudella elokuun alusta marraskuun viimeiseen arkipäivään. Tarkista aina tarkat hakuajat Opintopolusta. Valmistele hakemukseen vaaditut liitteet huolellisesti ja hyvissä ajoin ennen hakemuksen jättämistä. Hakemuksia käsitellään tarpeen mukaan lukukauden aikana, ja myönnetty opiskeluoikeus alkaa saman lukukauden aikana.
SYKSYN 2024 haku: Opintopolku -palvelussa on käyttökatko perjantaina 29.11 klo 9-16 ja hakuaikaa on tämän vuoksi jatkettu 30.11 saakka.
Mikä on Opintopolku?
Suomalaiset yliopistot ylläpitävät omien koulutustensa tietoja Opintopolku.fi-portaalissa. Opintopolussa voit hakea koulutuksiin, selailla eri aloja ja tutkintoja sekä tutustua tarkemmin valintaperusteisiin.
Opinnäyte ja opinnot
Väitöskirjan tulee osoittaa, että väittelijä on perehtynyt syvällisesti omaan tutkimusalaansa, siihen liittyviin tieteenaloihin ja yleiseen tieteenteoriaan. Lisäksi sen tulee osoittaa tekijänsä taitoa soveltaa itsenäisesti ja kriittisesti tieteellisen tutkimuksen menetelmiä omalla tutkimusalalla sekä taitoa tuottaa itsenäisesti uutta tietoa.
Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä:
1. Yksittäinen tutkimus (monografia): Monografia on jatko-opiskelijan omasta tutkimuksestaan laatima teos. Se on julkaisuna yhtenäinen ja itsenäinen ja siinä tulee kuvata tutkimuksessa käytetyt aineistot, menetelmät ja tulokset kokonaisuudessaan.
2. Artikkelimuotoinen tutkimus:
Artikkeliväitöskirjan vaatimukset löytyvät Kamusta:
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan vaatimukset
Filosofisen tiedekunnan vaatimukset
Kauppatieteissä väitöskirjaksi voidaan hyväksyä myös esseeväitöskirja. Esseeväitöskirja muodostuu vähintään kolmesta julkaistusta tai julkaisemattomasta, itsenäisestä kokonaisuudesta, jotka käsittelevät samaa tutkimusongelmaa tai ongelmakokonaisuutta. Osa itsenäisistä kokonaisuuksista voi olla tieteellisiä artikkeleita tai muita julkaisuja ja osa julkaisemattomia esseitä.
Lisensiaatintutkimuksen vaatimukset löytyvät Kamusta.
Kauppatieteiden tohtoriohjelmassa tutkintoon sisältyy lisensiaatin ja/tai väitöskirjatutkimus sekä 40 op (1.8.2024 alkaen 30 op) tutkimustyötä ja ammattipätevyyttä tukevia opintoja.
Tiedot tutkintoon vaadittavista opinnoista ja opetustarjonnasta löydät Pepin opinto-oppaasta.
Olemme koonneet väitöskirjatutkijan tietopankin Kamu-verkkopalveluun, josta löydät kattavasti tietoa tohtorikoulutuksen eri vaiheisiin:
- Tohtorikoulutuksen aloittaminen
- Tohtorikoulutukseen liittyvät opinnot
- Kansainvälistyminen tohtorikoulutuksessa
- Ohjaus ja tuki tohtorikoulutuksessa
- Väitöstutkimuksen tueksi
- Tohtorikoulutuksen rahoitus
- Väitöskirjatutkijan hyvinvointi ja vapaa-aika
- Väittelylupa ja väitöskirjan tarkastaminen
- Väitöskirjan julkaiseminen
- Väitöstilaisuus ja karonkka
- Tohtoritutkinnon valmistuminen
- Lisensiaatintutkinto
- Tohtorin ura ja alumnitoiminta
Kauppatieteiden laitos myöntää hakemuksesta matka-apurahoja väitöskirjatutkijoiden opinto-, seminaari- ja konferenssimatkoihin. Nämä matka-apurahat on tarkoitettu väitöskirjatutkijoille, joilla ei ole työsuhdetta Itä-Suomen yliopistoon (ml. apurahatutkijoiden osa-aikaiset työsuhteet).
Hakemukseen on liitettävä:
- selvitys jatko-opintosuunnitelman mukaisten opintojen suorittamisesta sekä yksilöity suunnitelma puuttuvien opintojen suoritusaikataulusta
- työnohjaajan puolto tilaisuuteen/tilaisuuksiin osallistumiseen (sähköpostiviesti kelpaa)
Myönnettävistä apurahoista päättää laitoksen/osaston johtaja. Hakuaika on jatkuva. Apurahahakemuksia käsitellään 1–2 kuukauden kuluessa hakemuksen saapumisesta (pois lukien kesän lomajakso). Hakeminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella, josta löydät tarkemmat hakuohjeet.
Ajankohtaista
Väitöstiedotteet
Lisätietoja tohtoriohjelmasta
Mikäli sinulla on kysyttävää, ole yhteydessä hakijaneuvontaamme osoitteessa info-yhkaphd@uef.fi.