Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelman tarjonta hakee vertaistaan. Voit koota itsesi näköisen tutkinnon. Pääainevaihtoehtoja ovat kirjallisuus, perinteentutkimus ja kulttuurintutkimus. Jos pääaineesi on kulttuurintutkimus, voit valita erikoistumisalaksi etnomusikologian, kulttuuriantropologian, mediakulttuurin ja viestinnän, sukupuolentutkimuksen tai taiteensosiologian.
Meillä opit tietoja ja taitoja, joiden avulla ymmärrät ihmisiä muuttuvassa maailmassa. Saat humanistisen tieteellisen sivistyksen ja välineitä kehittyä ihmiskeskeisten alojen moniosaajaksi.
Meiltä valmistuneena maisterina saat ”yhdellä tutkinnolla tuhat ammattia”. Voit työllistyä esimerkiksi kulttuuriorganisaatioihin, hankkeisiin tai järjestöihin ja toimia vaikkapa suunnittelijana, tiedottajana, tutkijana, arkisto-, kirjasto- ja opetustehtävissä tai ryhtyä yrittäjäksi.
- Kulttuurintutkimuksen koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston humanistinen osasto.
- Opiskelu tapahtuu Joensuun kampuksella, joka on opiskelijaystävällinen, tiivis ja helppokulkuinen. Osa opinnoista tarjotaan etä- ja hybridiopetuksena.
- Lämminhenkisessä koulutuksessamme yhteistyö opettajien ja opiskelijoiden kesken on välitöntä ja opintosi etenevät joustavasti. Saat opintojen alussa omaopettajan, joka auttaa sinua opintojesi suunnittelussa.
- Itä-Suomen yliopiston tarjoamasta laajasta sivuainevalikoimasta löydät tutkintoa täydentäviä kiinnostavia vaihtoehtoja ja voit luoda oman erikoistumisprofiilin, jolla erotut eduksesi tulevaisuuden työmarkkinoilla. Kannustamme rohkeisiin valintoihin.
- Saat sparrausta työnhakuun ja varmuutta omien vahvuuksiesi esille tuomiseen.
Tutustu kulttuurintutkimuksen opintoihin
Opinnoissa tutkitaan, miten ihmiset antavat asioille mielen ja merkityksen arjessaan, keskinäisessä toiminnassaan ja luomissaan kulttuurisissa tuotoksissa kuten taiteessa, populaarikulttuurissa ja mediassa.
Opinnot koostuvat monipuolisesti kulttuurintutkimuksen yhteisistä kursseista ja syventymisestä erikoistumisaloihin. Kurssien suoritustavat vaihtelevat niin, että pääset kehittämään sekä yhteistyötaitoja että yksilöllisiä valmiuksia. Välillä isketään kädet saveen ja opetellaan tekemään tutkimusta ja tuottamaan itse kulttuuria.
Tutustu filosofisen tiedekunnan opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Opinnoissa suoritat ensin humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon (180 op). Tutkintoon kuuluu kulttuurintutkimuksen yhteisiä opintoja, valitsemiasi pää- ja sivuaineen opintoja, kieli- ja viestintäopintoja, työelämään suuntaavia opintoja sekä muita haluamiasi opintoja.
Kandidaatin tutkinto antaa perusvalmiudet erilaisten kulttuuriin liittyvien ilmiöiden ymmärtämiseen ja tutkimiseen.
Kandidaatiksi valmistumisen jälkeen siirryt suorittamaan filosofian maisterin tutkintoa (120 op). Maisteriopinnoissa jatkat pää- ja sivuaineopintoja sekä työelämään suuntaavia opintoja. Maisteriopinnoissa pääset syventymään valitsemaasi erikoistumisalaan ja itseäsi kiinnostaviin kysymyksiin.
Voit hakea opiskelemaan kulttuurintutkimusta myös erillisessä maisterihaussa sekä AMK-väylään pohjautuvassa maisterihaussa, jossa erikoistumisalana on mediakulttuuri ja viestintä sekä etnomusikologia. Lisätietoa maisterihaun kohteista ja hakukelpoisuusvaatimuksista löydät Opintopolun linkeistä alapuolelta.
Sinun on myös helppo hakeutua opiskelijavaihtoon ulkomaille. Tarjolla on laaja valikoima kohdemaita ja yliopistoja eri puolilla maailmaa. Vaihtoon tai harjoitteluun lähdön suunnitteluun ja toteutukseen saat apua yliopiston henkilökunnalta.
Lisätietoa vaihto-opiskelusta ja kansainvälistymisestä löydät opiskelijan Kamu-verkkopalvelusta.
Uratoiveidesi toteuttamisessa sinua tukevat opintojen sisältämät työelämään suuntaavat opinnot, työharjoittelu ja yliopiston tarjoamat urapalvelut sekä tietenkin innostuneet opettajat. Työharjoittelun voit tehdä Suomessa tai ulkomailla.
Työelämä on läsnä opinnoissasi alusta asti. Laadit opintojesi ja urasuunnitelmiesi mukaisen portfolion, jota voit hyödyntää työnhaussa. Työelämätapahtumiin osallistumalla saat kuvan humanistien osaamisesta, tutustut valmistuneiden uratarinoihin ja luot verkostoja työelämään.
Tutustu humanistisen osaston HUMUS-hankkeen työelämävinkkeihin ja -tapahtumiin!
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet kulttuurintutkimuksen koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.