Haluatko etsiä ratkaisuja alueellisiin ja maailmanlaajuisiin ympäristön, kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin kysymyksiin? Maantieteen ja ympäristöpolitiikan opinnot käsittelevät ympäristöön liittyviä ajankohtaisia teemoja. Voit valita pääaineeksi maantieteen ja ympäristöpolitiikan lisäksi yhteiskuntamaantieteen.
Maantieteilijät ja yhteiskuntamaantieteilijät työllistyvät muun muassa tutkimus-, kehitys- asiantuntija- ja johtotehtäviin. Opinnot antavat valmiudet työskennellä mediassa, kansalaisjärjestöissä, Euroopan unionin tehtävissä sekä kansallisissa ja kansainvälisissä järjestöissä.
Ympäristöpolitiikan pääaineesta valmistuneet toimivat erilaisissa asiantuntija-, johtamis-, valmistelu- ja koordinointitehtävissä julkishallinnossa, yrityksissä ja järjestöissä sekä kansainvälisissä organisaatioissa. Myös tutkimustehtävät yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa työllistävät laajasti.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
- Koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitos, joka on maantieteiden ja ympäristöalan osaajien monipuolinen kouluttaja.
- Laitoksemme ilmapiiri on avoin, ja opiskelijoiden ja henkilökunnan välinen kynnys on matala. Laitoksemme on tiivis akateeminen yhteisö, jossa opiskelijat viihtyvät.
- Opiskelu tapahtuu Joensuun kampuksella, jossa kampusrakennukset sijaitsevat lähellä toisiaan ja palvelut ovat helposti opiskelijoiden saavutettavissa.
Tutustu maantieteen ja ympäristöpolitiikan opintoihin
Yhteiset maantieteiden ja ympäristöpolitiikan perusopinnot suoritetaan ensimmäisenä opiskeluvuonna. Sen jälkeen voit valita pääaineeksi maantieteen, yhteiskuntamaantieteen tai ympäristöpolitiikan. Pääaineisiin voit hakea myös erillisissä maisterihauissa.
Maantieteen pääaineopiskelijat suorittavat luonnontieteiden kandidaatin (LuK) ja filosofian maisterin (FM) tutkinnot. Maantiede tutkii paikallisia, alueellisia ja globaaleja luonnonjärjestelmiä. Opinnoissa syvennytään ihmisen ja luonnon suhteiden ohella yhteiskunnan sosiaalisiin, taloudellisiin ja poliittisiin kysymyksiin sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta.
Yhteiskuntamaantiedettä tai ympäristöpolitiikkaa pääaineenaan opiskelevat suorittavat yhteiskuntatieteiden kandidaatin (YTK) ja yhteiskuntatieteiden maisterin (YTM) tutkinnot.
Ympäristöpolitiikka tarjoaa oppiaineena laaja-alaista yhteiskuntatieteellistä osaamista ympäristöalan ja kestävän kehityksen tehtäviin. Tarkastelun kohteita ovat talouden ja ympäristön suhde, ilmastopolitiikka, teknologisen muutoksen ja luonnonvarojen käytön kestävyys, yhdyskuntien ekologinen ja sosiaalinen kestävyys sekä ympäristöohjaus ja konfliktien käsittely.
Yhteiskuntamaantiede on maantieteen erikoisala, jossa perehdytään ihmisen, yhteisöjen, kulttuurien, talouden ja ympäristön vuorovaikutussuhteisiin sekä ilmiöiden sijaintia, levinneisyyttä ja muutosta koskevaan suunnitteluun ja hallintaan. Yhteiskuntamaantiedettä voi opiskella pääaineena vain Itä-Suomen yliopistossa.
Tutustu historia- ja maantieteiden laitoksen opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Maantieteen opiskelun kohteet vaihtelevat luonnonmaantieteestä ympäristöongelmiin, ihmisen ja luonnon suhteista yhteiskunnan sosiaalisiin, taloudellisiin ja poliittisiin kysymyksiin. Maantieteen syventäviin opintoihin sisältyy muun muassa menetelmä-, tutkimustaito- ja työelämäopintoja, pro gradu -tutkielma sekä asiantuntemusta suuntaavia valinnaisia opintoja. Ne on mahdollista suorittaa aineenopettajan, luonnon- ja ympäristömaantieteen tai geoinformatiikan suuntautumisvaihtoehdoissa.
Aineenopettajan suuntautumisvaihdossa perehdytään maantieteen keskeisiin osa-alueisiin. Opiskelija sisäistää maantieteen lähestymistavat ja niiden merkityksen yhteiskunnan rakenteiden, suunnittelun, ohjauksen ja päätöksenteon kannalta. Opintojen aikana harjoitetaan opettajan ammatillisia taitoja sekä opettajan roolia ympäristö- ja arvokasvattajana.
Luonnon- ja ympäristömaantieteen suuntautumisvaihtoehdon opinnot painottuvat luonnonprosessien ja maantieteelliseen luonnon- ja ihmisympäristön vuorovaikutusten tutkimukseen. Opinnoissa syvennytään luonnon- ja ympäristömaantieteen käsitteisiin, teorioihin ja menetelmiin.
Geoinformatiikan suuntautumisvaihtoehdon opinnot painottuvat paikkatiedon käsittelyyn, käyttöön ja analyyseihin. Geoinformatiikan opiskelija voi olla luonnontieteellisesti tai yhteiskuntatieteellisesti orientoitunut. Geoinformatiikan syventävistä opinnoista voi valmistua myös aineenopettajan pätevyydellä.
Ympäristöpolitiikan opinnoissa opiskelija perehtyy syvällisesti yhteiskunnan ja ympäristön suhteen ulottuvuuksiin sekä ympäristöongelmien ja luonnonvarojen käytön yhteiskunnallisiin haasteisiin ja niiden ratkaisumahdollisuuksiin. Opiskelija oppii hahmottamaan ympäristökysymysten hallintaa monitasoisesti paikallisesta, kansallisesta sekä globaalista näkökulmasta käsin.
Ympäristöpolitiikan syventävät opinnot koostuvat menetelmä-, tutkimustaito- ja työelämäopinnoista, pro gradu -tutkielmasta sekä valinnaisista opinnoista. Opinnoissa tarkastellaan ympäristökonfliktien piirteitä sekä opitaan käyttämään ja arvioimaan osallistumisen metodeja, ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arviointia sekä kestävän kehityksen toimintamalleja. Konkreettisina teemoina korostuvat vihreän talouden ja kiertotalouden ratkaisut, kestävä luonnonvara- ja energiatalous sekä ilmastonmuutoksen yhteiskunnalliset seuraukset.
Yhteiskuntamaantieteen opinnoissa tarkastellaan yhteiskunnan rakenteita, alueellisia järjestelmiä sekä yhteiskunnallisia ympäristökysymyksiä. Opinnot suoritettuaan opiskelija on perehtynyt aluekehityksen kysymyksiin, globaaleihin yhteiskuntamaantieteellisiin prosesseihin ja ympäristöhaasteisiin paikallisesta, kansallisesta sekä kansainvälisestä näkökulmasta.
Yhteiskuntamaantieteen syventävät opinnot sisältävät muun muassa menetelmä-, tutkimustaito- ja työelämäopintoja, pro gradu -tutkielman sekä asiantuntemusta suuntaavia valinnaisia opintoja. Opiskelijat voivat valita joko yhteiskuntamaantieteen tieteenalaopinnot tai geoinformatiikan suuntautumisvaihtoehdon. Geoinformatiikan opinnot painottuvat paikkatiedon käsittelyyn, käyttöön ja analyyseihin.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet maantieteen ja ympäristöpolitiikan koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.