Haluatko läsnäolon taitajaksi ja toivon ammattilaiseksi? Haluatko auttaa ihmisiä kasvavan epävarmuuden ja lisääntyvien valinnanmahdollisuuksien keskellä? Ohjaajana tuet yksilöitä ja ryhmiä koulutuspolkujen ja työurien rakentamisessa ja toimit yhteistyössä muiden kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisten sekä työelämän kanssa.
Ohjaus on monitieteinen tiedonala, jolla on perustansa neuvontapsykologiassa sekä kasvatustieteissä. Meillä opiskellaan luentojen lisäksi esimerkiksi työpajoissa, seminaareissa, harjoitteluissa ja kirjoittamalla. Monipuolisilla sivuainemahdollisuuksilla teet tutkintosi itsesi näköiseksi!
Itä-Suomen yliopiston ohjauksen koulutus on ainoa laatuaan; ainoastaan meillä voit opiskella opoksi ilman aiempia korkeakouluopintoja.
Ohjauksen koulutuksen tutkimusteemat ovat ankkuroituneet sosiokulttuuriseen ohjausnäkemykseen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden painotukseen. Tutkimusteemojamme ovat
- toimijuuden tutkiminen elämänkulussa, koulutus- ja työmarkkinasiirtymissä ja suunnanotoissa ja sitä vahvistavat ja rajoittavat tekijät, erityisesti sosiaalisten erojen vaikutus
- ohjaustoiminnan mahdollisuudet vahvistaa toimijuutta ja osallisuutta muuttuvassa yhteiskunnassa; ohjaus sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja osallisuuden rakentajana
- ohjausvuorovaikutuksen käytännöt ja niiden seuraukset; vuorovaikutuksen mikroilmiöiden kytkeminen vaikuttavuustutkimuksen asetelmiin
- ohjausammatillisuus ja ohjausosaaminen eri kentillä
- laadullisen ohjaustutkimuksen metodologinen kehittäminen
Ohjauksen koulutus on mukana yliopiston Criti-Digi tutkimusyhteisössä.
- Koulutuksesta vastaa kasvatustieteiden ja psykologian osasto. Koulutus sijoittuu Joensuun kampukselle, joka on opiskelijaystävällinen, tiivis ja helppokulkuinen.
- Tarjoamme laaja-alaisen ohjausasiantuntijuuden ja ammattitaidon toimia koulutus- ja työsiirtymien ja elämänkulkujen muotoutumisen tukena.
- Saat kelpoisuuden toimia oppilaan- ja opinto-ohjaajana sekä sivuaineopinnoista riippuen myös aineenopettajana. Lisäksi saat monipuoliset valmiudet toimia muissa ohjaus- ja neuvontatyön sekä koulutuksen asiantuntijatehtävissä.
- Koulutuksemme kasvattaa ohjausasiantuntijoita, joiden osaamista voidaan hyödyntää esimerkiksi uraohjauksen, tutoroinnin, mentoroinnin, coachingin, valmennuksen, harjoittelujen, konsultoinnin tai johtamisen kehittämisessä.
Tutustu opinto-ohjaajan ja uraohjaajan opintoihin
Ohjauksen koulutuksessa opiskelu ja oppiminen toteutuvat sekä itsenäisesti että yhteistoiminnallisesti, kokemustietoa ja tutkimus- ja teoriatietoa yhdistäen sekä yliopiston opiskelutilanteita ja oppimistilanteita käytännön ohjaustyössä hyödyntäen. Toimintaperiaatteitamme ovat avoin vuorovaikutus, keskinäinen arvostus ja toiminnan kehittävä arviointi.
Oppimisympäristössämme kehittyy ohjaajia, opettajia ja tutkijoita, jotka pystyvät omassa työssään vastuullisesti ja luovasti tukemaan yksilöiden kasvua ja kehitystä, oppimista ja opiskelua sekä ohjaamaan yksilöitä ja yhteisöjä elämänkulun ja tulevaisuuden suunnittelussa.
Ohjauksen ammattilaiset kykenevät jäsentämään ja arvioimaan muuttuvaa yhteiskuntaa, erilaistuvia toimintaympäristöjä, kehittyvää koulutusta ja työelämää sekä näiden tarjoamia mahdollisuuksia ja toimimaan mahdollisuuksien löytämiseksi ja kehittämiseksi.
Ohjauksen maisteritasoinen koulutus mahdollistaa myös tieteelliset jatko-opinnot ja suuntautumisen tutkijan uralle. Tutkimuksen keskeisinä alueina ovat ohjausvuorovaikutus, ohjauksen toimintakulttuurit ja palvelujärjestelmät sekä koulutuspolut ja työpolut elämänkulussa.
Tutustu filosofisen tiedekunnan opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Tervetuloa Joensuun kampukselle
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet opinto-ohjaajan ja uraohjaajan koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.
Kasvatustieteellisen alan VAKAVA-kokeiden vanhat aineistot ovat nähtävillä VAKAVAn sivuilla.