Itä-Suomen yliopisto tarjoaa maisterikoulutusta yleisen kielitieteen ja kieliteknologian alalla.
Yleinen kielitiede on kielen teoria- ja menetelmäoppia. Opiskelijamme saavat syvällistä tietoa muun muassa kielen olemuksesta ja evoluutiosta, kielen omaksumisesta ja oppimisesta sekä sen käytöstä, kielellisistä häiriöistä ja sosiaalisesta luonteesta. Kieliteknologia on kielten käyttöön ja tutkimukseen liittyvien ohjelmistosovellusten oppiaine. Kielitiede ja -teknologia yhdistyvät, kun tutkitaan esimerkiksi kielihäiriöiden automaattista tunnistamista ihmisen puheesta ja sellaisen ohjelmasovelluksen kehittämistä.
Maisterikoulutukseen hakijalla tulee olla suomalaisessa tai ulkomaisessa yliopistossa suoritettu alempi tai ylempi korkeakoulututkinto. Tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset löydät Opintopolusta.
- Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston humanistinen osasto.
- Opiskelu tapahtuu Joensuun kampuksella, joka on opiskelijaystävällinen, tiivis ja helppokulkuinen.
- Kaikissa humanistisen osaston koulutuksissa saat ohjausta opintoihisi, mahdut luennoille ja harjoitusryhmiin sekä pääset keskustelemaan tutkielmasi ohjaajan kanssa.
- Opintomme ovat hyvä ponnahduslauta kieliasiantuntijan ja tutkijan urasta kiinnostuneille.
- Yleisestä kielitieteestä ja kieliteknologiasta valmistuneet maisterit ovat työllistyneet esimerkiksi media- ja ohjelmointiyrityksiin, kääntäjiksi, amanuensseiksi ja tutkijoiksi. Koulutuksesta on hyötyä myös viestintä- ja viestintäteknologia-aloilla sekä yleisesti kieli- ja puheaineistojen kanssa työtä tekeville.
Tutustu yleisen kielitieteen ja kieliteknologian opintoihin
Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian maisterikoulutuksen tehtävä on antaa valmiuksia ymmärtää sekä kielijärjestelmän että kielellisen kommunikaation perusluonnetta, kielen kehitystä ja kielen sosiaalisia, psykologisia ja formaalisia piirteitä sekä tutkia niiden ilmenemismuotoja nykyaikaisin tietoteknisin ja tilastollisin menetelmin.
Opinnoissa käsitellään muun muassa kielentutkimuksen yleisiä menetelmällisiä ja teoreettisia kysymyksiä, kielen evoluutiota, käyttöä ja oppimista, kielten vaikutuksia toisiinsa ja kielen käyttöä vallan välineenä. Voit opiskella myös puheen akustista analyysiä, puhesynteesiä sekä puheen- ja puhujantunnistukseen liittyviä kysymyksiä.
Tutkimuksen monitieteisyys on vahva trendi, ja meillä on pitkäaikainen kokemus yhteistyöstä niin psykologien, lääkäreiden, puheterapeuttien kuin fyysikoiden, tietojenkäsittelytieteilijöiden ja insinöörien kanssa.
Opinnot tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet kansainvälistymiseen. Valtaosa kontaktiopetuksesta annetaan englannin kielellä. Opetusta toteutetaan yhteistyössä kansainvälisten Clinical Linguistics- ja Linguistic Data Sciences -maisteriohjelmien kanssa. Voit myös hakeutua opiskelijavaihtoon ulkomaille.
Työelämä on vahvasti läsnä opinnoissasi. Voit tehdä työelämään suuntaavia opintoja osaksi tutkintoasi ja kartuttaa työkokemusta työharjoittelussa Suomessa tai ulkomailla. HUMUS-hankkeessa on tarjolla työelämätapahtumia, yritysvierailuja, mentorointia ja työelämätaitoja kehittäviä koulutuksia. Niihin osallistumalla voit selkeyttää kuvaa humanistien osaamisesta erilaisissa työtehtävissä, tutustut humanistien uratarinoihin ja luot työelämäverkostoja. Saat myös sparrausta työnhakuun sekä varmuutta ja harjoitusta omien vahvuuksiesi esille tuomiseen.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet yleisen kielitieteen ja kieliteknologian koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.