Tarjoamme maksuttomia Jatkuvan oppimisen ohjauspalveluita, jotka on suunniteltu avoimessa yliopistossa tai täydennyskoulutuksessa opiskeleville sekä niitä suunnitteleville henkilöille. Haluamme auttaa sinua opiskeluun ja uraan liittyvissä pohdinnoissasi sekä löytämään ratkaisuja.
Asiantuntevat ohjaajamme Jatkuvan oppimisen keskuksessa tarjoavat maksutonta ura- ja opinto-ohjausta. Autamme sinua löytämään sopivan opintopolun juuri sinun tarpeisiisi. Lisäksi voit saada tukea opintojesi etenemiseen liittyvissä haasteissa.
Opinto-ohjausta toteutetaan Teamsin välityksellä ja puhelimitse sekä tarvittaessa lähiohjauksena kampuksilla.
Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) rytmittää opiskelua
Oppiminen ja opiskeleminen on aktiivista toimintaa. Aikuisen oppimisessa korostuvat vastuun ottaminen omasta oppimisestaan, aktiivisuus, tietoinen sitoutuminen tavoitteiden saavuttamiseen ja kyky itsenäiseen työskentelyyn. Parhaimmillaan opiskelu on mielekästä ja antoisaa. Joskus se voi myös tuntua vaativalta. Opiskelun ja oppimisen taitoja oppii lisää koko opiskelun ajan ja niihin saa tukea avoimesta yliopistosta. Älä jää oppimiseen liittyvien pulmien kanssa yksin, vaan ole rohkeasti yhteydessä.
Opiskelun suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä aikuisopiskelijan arkeen liittyy paljon myös muita asioita, jotka vievät sekä aikaa että energiaa. Hyvällä suunnittelulla viet opintoja sujuvasti eteenpäin. Tavoitteet kannattaa kirjata konkreettisiksi suunnitelmiksi, jotta ideoista päästään tekemisen tasolle ja päämäärät selkiytyvät. Yksilöidyt, kirjatut mahdollisimman realistiset suunnitelmat helpottavat myös opiskelun ja oppimisen seuraamista ja arvioimista. Suunnittelussa kannattaa olla tavoitteellinen, mutta myös realistinen.
Kannustamme opiskelijaa tekemään HOPSin eli henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Se on työkalu omien opintojen suunnitteluun. HOPSin tekemisessä voit käyttää apunasi HOPS-lomaketta (excel). HOPSin tavoitteena on pohtia opintojen tavoitetta, suunnitella aikataulua ja selventää itselle syitä, miksi on valinnut tämän tavoitteen. Opintojen sunnittelu auttaa myös ymmärtämään opintotavoitettasi kokonaisuutena ja parhaimmillaan sitouttaa opintoihin sekä motivoi opiskeluprosessia.
Suunnitelmaa tehdessä on hyvä huomioida, kuinka paljon aikaa kukin opintojakso vaatii. Yksi opintopiste vaatii noin 27 tuntia työtä. Opintojakson tavoitteet ja suorituskuvaus kannattaa myös katsoa suunnitelmaa tehdessä. Tämä kertoo, jos suorittamisessa on jotain, mitä tulisi huomioida jo suunnitteluvaiheessa.
Hienoa, että olet lähtenyt suunnittelemaan opintojasi! Saat tukea opiskelun suunnitteluun avoimen yliopiston henkilökunnalta ja opinto-ohjaajalta.
Opintojesi suunnittelun pohdinnan tukena voi käyttää esimerkiksi seuraavia palveluita:
- AVO ammatinvalintaohjelma on ammatin valinnassa auttava itsearviointitehtävien kokonaisuus.
- Töissä-palvelusta löydät korkeakoulusta valmistuneiden alakohtaisia työtehtäväkuvauksia, uratarinoita ja palkkatietoja. Palvelun avulla voit esimerkiksi vertailla eri alojen työllistymismahdollisuuksia hakemalla tietoja eri koulutusaloilla.
Jatkuvan oppimisen maksuttomat ohjauspalvelut
- Tukea jatkuvan oppimisen oppiainevalintoihin ja opiskeluvaihtoehtojen suunnitteluun sekä vaihtoehtojen vertailuun
- Tietoa erilaisista opiskelumuodoista ja opintojen rahoituksesta mm. työllisyysrahaston aikuiskoulutustuella sekä työttömänä opiskelusta
- Tukea opiskelutaitoihin ja -valmiuksiin
Jatkuvan oppimisen ohjauspalvelut on tarkoitettu ainoastaan avoimen yliopiston ja jatkuvan oppimisen koulutusten opiskelijoille tai opiskelua suunnitteleville. Jos olet Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelija tai alumni, saat ohjausta tiedekuntasi Opintoneuvonnasta, yhteystiedot löydät täältä.
Jatkuvan oppimisen kysymyksissä voit lähettää viestiä yleiseen opinto-ohjauksen sähköpostiin: jok-ohjaus@uef.fi. Sähköpostiisi vastaa joko opinto-ohjaaja tai kyseisen oppiaineen jatkuvan oppimisen asiantuntija kysymyksestäsi riippuen. Voit myös varata henkilökohtaisen ajan ohjauksen ajanvarauksen kalenterista. Opinto-ohjausta toteutetaan Teamsin välityksellä ja puhelimitse sekä tarvittaessa lähiohjauksena kampuksilla.
- Ohjausta tiettyihin avoimen yliopiston opintoihin tai täydennyskoulutukseen
- Konkreettista tukea opintojen tai koulutuksen suorittamiseen
- Oppiainekohtaista ohjausta saat kyseisen oppiaineen jatkuvan oppimisen asiantuntijalta
- Neuvontaa, miten avoimen yliopiston kautta voi edetä ja hakeutua tutkinto-opintoihin. Tutustu väyläopintoihin jo etukäteen: Avoimen yliopiston väylä tutkinto-opiskelijaksi ja maisterihaut
- Tukea tutkintotavoitteiseen opiskeluun avoimen yliopiston kautta
- Ohjausta avoimen yliopiston väylään ja maisterihakuun valmistautumiseen (mitä opintoja vaaditaan, aikataulut, valittavien opiskelijoiden määrät)
- Uramahdollisuuksien ja vaihtoehtojen kartoittaminen uudessa elämäntilanteessa oleville
- Jatkuvan oppimisen mahdollisuudet alanvaihtajille tai uutta suuntaa etsiville
- Ohjausta suomalaisen pätevyyden hankkimiseen tai suomalaisessa työelämässä tarvittavien taitojen kehittämiseen | Guidance for international talents
- Ohjausta tarjolla englannin ja venäjän kielillä | We offer guidance also in English and Russian
Opiskelijatarinat
Podcast: Opiskelua avoimessa yliopistossa
Mitä tarkoittaa opiskelu avoimessa yliopistossa, miten opinto-ohjaajan auttavat sinua löytämään itsellesi sopivat opinnot ja mitkä ovat yliopiston suosituimmat oppiaineet.
Opon blogi: Olisiko minusta vielä?
Elämäntilanteiden muuttuessa, alkaa ehkä miettimään myös sitä, mitä minä oikeasti halusinkaan silloin nuorena opiskella ja työkseni tehdä. Lue vinkkejä jatkuvan oppimisen aktivointiin blogista.