Humanistinen osaaminen on sijoitus tulevaisuuteen: humanistit ymmärtävät, miten ajattelu- ja toimintatavat vaikuttavat kanssakäymiseen. Tärkeintä on ihminen – sinä, asiakkaasi, työntekijäsi, me kaikki yksilöinä ja yhteisönä.
Humanistit ovat perehtyneet erityisesti kansainväliseen viestintään, kulttuurien tuntemukseen ja historiaan. He ovat usein täydentäneet taitojaan kaupallisella, tietoteknisellä tai pedagogisella osaamisella. Siksi humanistit sopivat moniin asiantuntijatehtäviin. He työllistyvät muun muassa viestinnän, matkailun, mainonnan, teollisuuden ja koulutuksen pariin.
Kehitä kanssamme organisaatiosi kieli- ja kulttuuriosaamista ja tarjoa humanistisen alan opiskelijoille yhteyksiä työelämään. Työelämäyhteistyön tavoitteet, kesto ja laajuudet sovitaan tapauskohtaisesti. Otamme toiveesi joustavasti huomioon – uudet avaukset ovat aina tervetulleita!
Kiinnostuitko?
Humanistisella osastolla tehdään aktiivisesti yhteistyötä työelämän edustajien kanssa. Työelämäyhteyshenkilönä toimii yliopistonlehtori Jukka Mäkisalo.
Yhteistyömahdollisuudet
Haluatko kertoa opiskelijoille työelämän käytännöistä tai oman organisaatiosi työmahdollisuuksista? Tarvitsetko ratkaisuehdotuksia esimerkiksi kieli- tai käännöspulmiin tai digitaalisten palvelujen käytettävyyteen? Kursseihin integroidut yhteistyötoteutukset voivat olla kestoltaan yhden tapaamiskerran mittaisia tai pidempiaikaisia toteutuksia. Opiskelijoille verkostoituminen ja tieto siitä, että oma työpanos vastaa todelliseen tarpeeseen, on omiaan lisäämään opiskelumotivaatiota. Kurssiyhteistyötä voidaan tehdä esimerkiksi seuraavissa muodoissa.
- Asiantuntijapuheenvuoro: Asiantuntijapuheenvuorosi voi olla vierailuluento, alustus tai muu keskustelunavaus, jossa kerrot esimerkiksi edustamastasi alasta, organisaatiosi toiminnasta tai omasta työstäsi tapahtuman tai kurssin osaamistavoitteiden mukaisesta näkökulmasta. Puheenvuorosta voi jatkaa keskustelua muun muassa pienryhmäkeskustelujen tai puheenvuoroon perustuvien harjoitustehtävien avulla. Sopii myös osaksi työelämäpäivää.
- Projektityö: Projektityössä ratkaistaan organisaatiosi tiedontarpeisiin perustuvaa tehtävää tai ongelmaa useamman oppitunnin tai koko kurssin ajan. Projektityö on toimeksianto tai sen simulaatio. Lyhytkestoinen projekti voi olla muodoltaan esimerkiksi suunnittelusprintti. Koko kurssin kestävässä projektissa sen sijaan ratkaistaan kumppanilta saatua tehtävää pidempään, jolloin syvennytään myös projektityöskentelyn osa-alueisiin, prosessin vaiheisiin ja työnjakoon perusteellisemmin.
- Suunnittelusprintti: Suunnittelusprintti (hackathon) on lyhytkestoinen projekti, jossa opiskelijat voivat ratkaista organisaatiosi tarpeista johdettua haastetta tai ongelmakokonaisuutta pienryhmässä. Sprintissä voidaan tehdä esimerkiksi palvelukartoitus (haastattelut, kyselyt), palvelujen kehittämisehdotus, palvelu, tuote tai toimintamalli. Voit osallistua sprinttiin vaikkapa pienryhmän vetäjän parina, valmiiden ratkaisuehdotusten pisteyttäjänä tai tuomarina. Sprintin kesto sovitaan tapauskohtaisesti, mutta se kestää tyypillisesti 1–2 päivää. Sopii myös osaksi työelämäpäivää.
- Yritysyhteistyökurssi: Yritysyhteistyökurssi perustuu yrityksesi tarpeisiin. Kurssi suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä opettajien kanssa.
- Mentoroinnilla tuetaan opintojensa loppuvaiheessa olevien opiskelijoiden siirtymistä työelämään. Ilmoittaudu mentoriksi mentorointiohjelmaan, joka sisältää valmentavan osuuden, paritapaamiset ja päätöstapaamisen. Ohjelman kesto on noin puoli vuotta. Lue kokemuksia aiemmista mentorointiohjelmista: 2021–2022 ja 2020–2021.
- Työn varjostaminen toteutetaan osana mentorointia tai kurssilla yhtenä harjoituksena. Voit tarjota organisaatiotasi työssä varjostuksen kohteeksi. Varjostuksessa opiskelija seuraa ja havainnoi sinun tai työntekijäsi työskentelyä yhden päivän ajan. Myös kollegoihisi ja tiloihin tutustuminen on hyödyllistä. Varjostuksen loppukeskustelussa käydään läpi päivän antia.
Tarjoa ohjelmistoasi meille testattavaksi kehittämis- ja markkinointityötä varten. Opiskelijat voivat kursseilla kokeilla ohjelmistojasi ja antaa niistä kehittävää palautetta. Ohjelmisto voi liittyä esimerkiksi datan käsittelyyn, puheen ja tekstin analyysiin, kääntämiseen, eri alojen koulutukseen tai muuhun, johon saat näkökulmaa humanisteilta.
Humanistisen osaston käyttöön saadut ohjelmistot:
- Phrase Academic Plan -ohjelmaa käytetään käännöskursseilla.
- MemoQ Academic Program tarjoaa ilmaisen pääsyn memoQ Translation Pro -ympäristöön. Lisäksi se tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden ohjelmiston ostamiseen kustannustehokkaasti.
Onko organisaatiollasi selvitystä vaativa ongelma tai haaste, jota opiskelija voisi ratkoa opinnäytteessään? Työelämälähtöinen opinnäyte tarjoaa organisaatiollesi luotettavaa tietoa toimintanne kehittämiseksi. Opinnäytteessä voidaan paneutua esimerkiksi palveluihin, tuotteisiin, viestintään tai työympäristöihin. Opinnäyte on tieteellinen tutkielma, jossa ratkaistaan ongelmakokonaisuus tieteenalan käytäntöjä noudattaen. Työn ohjaamisesta vastaa kokenut opettaja.
Järjestämme säännöllisesti työelämäpäiviä opiskelijoiden työelämätaitojen kehittymisen ja työelämäyhteyksien tueksi. Esimerkiksi seuraavia yhteistyömuotoja toteutetaan työelämäpäivinä tai osana kursseja:
- Alumnitarina: Millaisen ponnahduslaudan urallesi sait humanistisesta koulutuksesta? Miten hyödynnät kieli- ja kulttuuriosaamistasi työssäsi? Jakamalla alumnitarinasi voit toimia rohkaisevana esimerkkinä humanistista työelämässä moninaisine urapolkuineen.
- Organisaatiovierailu: Organisaatiovierailulla opiskelijat tutustuvat organisaatiosi toimintaan, työnkuviin ja harjoittelumahdollisuuksiin esittelyn ja yhteisen keskustelun kautta. Vierailuun voi sisältyä ennakkotehtäviä tai harjoituksia.
- Työpaja: Työpajassa kehitetään opiskelijoiden työelämätaitoja yhteistyössä organisaatiosi asiantuntijan kanssa. Harjoitellaan esimerkiksi hissipuhetta, ansioluettelon ja hakukirjeen tekemistä tai voidaan simuloida työhaastattelutilannetta. Myös muunlaiset sparrausmuodot ovat mahdollisia.
Työharjoittelussa opiskelija kehittää ammattitaitoaan käytännössä. Tarjoa opiskelijalle väylä työelämään työharjoittelun muodossa. Saat lisäresursseja ja tuoretta kieli- ja kulttuuriosaamista organisaatiollesi. Humanistinen osasto voi myöntää opiskelijalle harjoittelutukea (n. 600 €/kk enintään kahdelle kuukaudelle) tutkintoon sisältyvää työharjoittelua varten. Työnantajan maksaman vähimmäispalkan tulee täyttää Kelan työssäoloehto. Katso lisätietoja yliopiston harjoitteluohjeista.
Liity mukaan työelämäverkostoomme
Tervetuloa mukaan työelämäverkostoon! Tilaamalla uutiskirjeen liityt mukaan verkostoomme ja saat ensimmäisten joukossa kutsut työelämätapahtumiimme sekä tuoreimmat uutiset yhteistyötoteutuksista. Uutiskirjeessä kerrotaan myös alumneja koskevista aiheista.
Yhteistyökumppaneitamme
Teemme monipuolista yhteistyötä eri alojen yritysten ja organisaatioiden kanssa. Alla esimerkkejä yhteistyökumppaneistamme.
Tutustu toimintaamme
Työelämätoiminta on osaston yhteinen asia
Työelämäyhteistyö tukee opiskelijoiden työelämätaitojen kehittymistä ja asiantuntijaksi kasvamista. Humanistisessa osastossa siihen on sitoutunut koko henkilöstö. Koulutuksen aikana luodut työelämäyhteydet sujuvoittavat opiskelijan työelämään siirtymistä valmistumisen jälkeen, ja työelämän edustajat saavat lisäresursseja toimintansa kehittämiseen ja osaavia työntekijöitä. Humanistisen osaston työelämäyhteistyön toimintamallin kehittämistä on tuettu ESR-rahoituksella.