Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Verinäyte.

Biopankkilain uudistus muutti suostumuskäytäntöä

Biopankkilaki on uudistunut 1.1.2024. Henkilötietojen käsittely biopankkitoiminnassa on aiemmin perustunut suostumukseen. Vuoden 2024 alusta lähtien suostumus annetaan näytteenottamiseen ja näytteiden ja niihin liittyvien tietojen keräämiseen biopankkiin. Terveystietojen liittäminen näytteeseen ja käyttö biopankkitutkimuksessa edellyttää lisäksi hyväksyntää, joka annetaan samalla lomakkeella kuin suostumus.

Biopankkitoimintaan osallistuminen on edelleenkin vapaaehtoista ja aikaisemmin annettu biopankkisuostumus tai -kielto pysyy voimassa. Biopankkisuostumuksen voi milloin tahansa peruuttaa.

Itä-Suomen Biopankki tallettaa vapaaehtoisten, suostumuksen ja hyväksynnän antaneiden henkilöiden näytteitä ja niihin liittyviä tietoja biopankkilain mukaisesti. Näytteitä luovutetaan terveyttä edistävään tutkimukseen sekä terveyden- ja sairaanhoidossa käytettävien tuotteiden ja hoitokäytäntöjen kehittämiseen.

Biopankkitoiminnan kehittämiseksi Itä-Suomen Biopankki tekee monipuolista yhteistyötä muiden biopankkien, tutkijoiden, oppilaitosten, hyvinvointialueiden ja alan yritysten kanssa. Itä-Suomen Biopankki tukee etenkin verenkierto-, aineenvaihdunta-, tuki- ja liikuntaelimistön-, neurologisten- ja syöpäsairauksien sekä mielenterveyden tutkimusta. Kansalaisia kannustetaan antamaan biopankkisuostumus ja hyväksyntä ja sitä kautta tukemaan tutkimustyötä.

Tarkempaa tietoa biopankkilain uudistuksen tuomista muutoksista Itä-Suomen Biopankin verkkosivuilla.

Lisätietoja: 

Professori, Itä-Suomen Biopankin johtaja Arto Mannermaa, arto.mannermaa(a)pshyvinvointialue.fi