Joonas Ruuskanen opiskelee automaatiotekniikan DI-ohjelmassa. Aikaisemmalta koulutukseltaan hän on konetekniikan insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Hän on aloittanut automaatiotekniikan DI-ohjelman opinnot Itä-Suomessa syksyllä 2021. Lue Joonaksen ajatuksia ensimmäisen puolen vuoden opiskeluista ja siitä, mitä hän odottaa tulevalta.
– Olen Joonas Ruuskanen Kuopiosta. Taustaltani olen konetekniikan insinööri Savonia ammattikorkeakoulusta ja kauppatieteiden maisteri Itä-Suomen yliopistosta. Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyössä toteuttama koulutus kävi kätevästi omaan elämäntilanteeseen, joten hain automaatiotekniikan koulutusohjelmaan päivittämään tekniikan osaamistani.
Mikä sai sinut hakemaan automaatiotekniikan koulutukseen?
– Hain automaatiotekniikan DI-ohjelmaan, koska siinä oli hyvin räätälöity mahdollisuus opiskella työn ohella. Alan teemoista kiinnostavat erityisesti teollisuus 4.0 ja asioiden internet. Automaatiotekniikan ohjelmassa olen päässyt tekemään näihin asioihin käytännön ratkaisuja ja datatiede ja tekoäly sivuaineena on antanut näkemyksiä ja pohjaa asioiden soveltamiseen teollisuudessa.
Miten näet automaatiotekniikan opintojen kehittävän osaamistasi ja työuraasi?
– Opinnot antavat osaamista automaatioteknologian kentästä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista teollisuudessa, jolloin voin olla mukana uusien asioiden soveltamisen eturintamassa. Opinnot suuntaavat työuraani teknologiajohtajatyyppisiin tehtäviin yrityksessä. Tehtävässä yhdistyvät kaupallinen näkökulma, mutta myös teknologinen havainnointi, jossa löydetään uusia alueita yrityksen tuotekehitykselle, teknologian mahdollisuuksille sekä liiketoimintamahdollisuuksille.
Kuvaile tähän mennessä käymiäsi DI-opintoja
– Opinnoissa on lähdetty liikkeelle aivan perusteista automaation ja matematiikan osalta. Näin saadaan pohjaymmärrys siihen, miten tekninen maailma toimii. Nyt keväällä alkanut konenäön opintojakso vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja minulla onkin taustalla parin kurssin verran tekoälyn ohjelmointia. Nyt on mielenkiintoista nähdä, mitä se taustalla toimiva tekoäly todellisuudessa on.
Korkeakoulujen välinen yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden valita monipuolisesti opintojaksoja eri aloilta. Toisaalta yliopiston ja ammattikorkeakoulujen yhteistyöllä saadaan käytännönläheistä näkökulmaa opetukseen ja erityisesti silloin, kun jokainen tuo omat vahvuutensa opetukseen.
Korkeakoulujen välinen yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden valita monipuolisesti opintojaksoja eri aloilta.
Joonas Ruuskanen
Mikä on parasta opinnoissasi ja mitä oivalluksia olet saanut?
Parasta opinnoissa on uuden oivaltaminen ja onnistumiset siinä, että ymmärtää lopulta ihan oikeasti jonkun ensi alkuun vaikean asian. Esimerkiksi automaatiokurssilla viikkoharjoituksia on joutunut miettimään pitkään. Sitten kun idean on laittanut paperille ja huomaa harjoituksessa, että se oli kuin olikin ihan oikein, niin nämä onnistumisen tunteet ovat niitä parhaita hetkiä opiskelussa.
Vinkkisi automaatiotekniikan jatko-opinnoista haaveileville
Ennen varsinaisia opintojen alkua kannattaa suorittaa omatoimisesti opintojaksoja, jotka tulevat joka tapauksessa vastaan esimerkiksi matematiikasta. Kannattaa myös tarvittaessa hyödyntää opintovapaata ja käydä aktiivisesti harkoissa, josta saa pisteitä opintojaksojen tentteihin.