Varhaiskasvatuksen opettajista on Suomessa huutava pula. Tällä hetkellä heitä tarvittaisiin lisää noin 4 000. Monilla alueilla tilanne alkaa olla jopa kriittinen. Avoimiin tehtäviin on hankalaa löytää päteviä hakijoita, ja varhaiskasvatuksen opettajan tehtävissä työskenteleekin satoja epäpäteviä henkilöitä.
– Pulaa aletaan nyt helpottaa varhaiskasvatuksen opettajien valtakunnallisella monimuotokoulutuksella, joka alkaa syksyllä 2021. Lisäksi keväällä 2022 alkaa uusi monimuotokoulutus 75+, joka toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kanssa, kertoo varhaiskasvatuksen tutkijatohtori Samuli Ranta.
Monimuotokoulutuksen, ”75+-hankkeen”, rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Lisätietoja koulutuksesta jutun jälkeen.
Pääasiassa verkkokoulutus
Yliopistojen varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen paikkoja on yliopistoissa lisätty, kun jatkossa kelpoisuuden tehtävään vaaditaan kasvatustieteen kandidaatin tutkinto. Maisteriopinnot suorittaneita varhaiskasvatuksen opettajia tarvitaan myös lisää, kun henkilöstömitoituksen uudistuksen myötä vuonna 2030 päiväkodin johtajalta odotetaan maisterin tutkintoa.
– Uuden mitoituksen mukaan kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä toimivasta henkilökunnasta kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus, ja heistä vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus. Muilla on oltava vähintään varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuus.
Nämä mitoitukset lisäävät siis painetta yhä kasvaviin rekrytointitarpeisiin. Siksi monimuotokoulutuksesta on haluttu tehdä joustava väylä alasta kiinnostuneille kasvatustieteilijöille.
Keväällä 2022 alkavan koulutuksen nimi, 75+, tulee kokonaisuuden laajuudesta, joka on 75 opintopistettä. Se sisältää myös kaksi harjoittelujaksoa.
– Hakukelpoisia koulutukseen ovat henkilöt, jotka ovat jo suorittaneet kasvatustieteen kandidaatin tai kasvatustieteen maisterin tutkinnon. Eli näin 75 opintopisteellä voivat esimerkiksi luokanopettajiksi kouluttautuneet saada myös varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyden, Ranta muotoilee.
Monimuotokoulutus toteutetaan pitkälti verkossa, joten se mahdollistaa samanaikaisen työssäkäynnin.
– Lähiopetuspäivät on karsittu niin, että niitä tulee olemaan korkeintaan viisi kuukaudessa. Tämä tosin täsmentyy vielä syksyyn mennessä.
Varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyden lisäksi koulutus avaa reitin päiväkodinjohtajan tehtäviin, koska osalla hakijoista tulee olemaan maisterintutkinto jo valmiina.
Luokanopettajasta varhaiskasvatuksen opeksi
Yksi koulutuksesta kiinnostuneista on rovaniemeläinen Niina Posio. Hän valmistui luokanopettajaksi vuonna 2016 ja aloitti seuraavana vuonna työnsä sijaisuudella päiväkodissa.
– Valitsin opintoihini esi- ja alkuopetuksen sivuaineen eli minua kiinnosti alun perinkin myös pienten oppilaiden kanssa työskentely.
Työn myötä kiinnostus varhaiskasvatukseen kasvoi, ja ensimmäisen sijaisuuden jälkeen Posio onkin työskennellyt pelkästään päiväkodissa.
– Olen toiminut pitkissä määräaikaisissa työsuhteissa pääsääntöisesti esiopetusryhmässä, mutta välillä myös ryhmissä, joissa on nuorempiakin lapsia. Sen takia minulle onkin herännyt kiinnostus ja halu saada varhaiskasvatuksen opettajan pätevyys. Varhaiskasvatus on se työkenttä, jossa haluan työskennellä.
Pätevyys mahdollistaisi myös vakituisen työpaikan, joka puolestaan toisi tietynlaista turvaa elämään.
– Enkä myöskään sulkisi pois johtajaopintoja. Olen toiminut pari vuotta päiväkodissa varajohtajana, joten nekin opinnot kiinnostaisivat jossain vaiheessa.
Posio pitää ehdottomana etuna koulutuksen monimuotoisuutta, koska opiskelu olisi silloin mahdollista työssäkäynnin ohessa omalla kotipaikkakunnalla.
– Tuttavapiirissäni on henkilöitä, joilla on samanlaisia ajatuksia. On alueita, joissa kaikille luokanopettajille ei riitä töitä, joten varhaiskasvatuksen opettajan pätevyys auttaisi myös työnhaussa.
Vaikka luokanopettaja on pätevä toimimaan esiopetuksessa, pystyy harva kunta palkkaamaan henkilön ainoastaan esiopetusta varten, jonka määrä on noin 20 tuntia viikossa.
– Täysi työaika vaatii siis myös varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyden.
Lisätietoja koulutuksesta Itä-Suomen yliopistossa: vaka.haku(at)uef.fi
Haku varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden antaviin opintoihin (75op) alkaa 1.9.2021
- Itä-Suomen yliopiston ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen yhteistyössä toteuttama Opetus- ja Kulttuuriministeriön rahoittama koulutus (75+-hanke)
- Hakukelpoisia koulutukseen ovat henkilöt, jotka ovat suorittaneet kasvatustieteen kandidaatin tai kasvatustieteen maisterin tutkinnon
- Koulutus alkaa tammikuussa 2022, ja se on kestoltaan noin 1,5 vuotta
- Koulutuksen laajuus on 75 op sisältäen kaksi harjoittelua
- Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena ja se sisältää lähiopetusta, verkko-opetusta sekä itsenäistä työskentelyä. Lähiopetuspäiviä on arviolta 3–5/kk, Itä-Suomen yliopiston koulutuksen lähiopetus toteutetaan Joensuussa.
- Koulutus tuottaa kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen opettajana varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa
- Itä-Suomen yliopiston järjestämään koulutukseen valitaan 10 opiskelijaa
- Hakuaika koulutukseen on 1.–15.9.2021
Lisätietoja Itä-Suomen yliopiston toteutuksesta: vaka.haku(at)uef.fi
Lisätietoja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen toteutuksesta: Yliopistonopettaja Essi Korkeaniemi: essi.korkeaniemi(at)chydenius.fi