Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Two men sitting in front of computer screens showing eye-tracking technology.

SeeTruen perustajajäsenen, apulaisprofessori Roman Bednarikin mukaan yrityksen kehittämä katseenseurantateknologia soveltuu hyvin monenlaisiin sovelluskohteisiin.

SeeTrue Technologies tähtää sijoitusten turvin kansainväliseen kasvuun

Tutkimuslähtöinen katseenseurantateknologian yritys ponnistaa lähes puolen miljoonan euron sijoituksilla maailmalle.

Katseenseurannan teknologian pitkäaikaiseen tutkimukseen perustuva SeeTrue Technologies -yritys tähtää kansainväliseen myyntiin ja kasvuun lähes puolen miljoonan euron sijoituksilla. Start Up -rahasto Joensuu ja North Karelia Growth Fund ovat sijoittaneet yhtiöön kumpikin 100 000 euroa. Lisäksi SeeTruen nykyiset omistajat ja työntekijät sijoittavat yhteensä 150 000 euroa, ja Business Finland on mukana liiketoiminnan tukemisessa 110 000 euron kehitys- ja tutkimusrahoituksella.

Vuonna 2018 Joensuussa perustettu SeeTrue kehittää maailman edistyneimpiä ja vakaimpia katseenseurantasensoreja ja -sovelluksia, joiden takana on vuosikymmenten mittainen tutkimustyö ja kokemus laskennallisesta optiikasta, konenäöstä ja sovelletusta katseenseurannasta.

Yrityksen perustajajäsenen, Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessorin Roman Bednarikin mukaan yritys on pilotoinut teknologiaa nelisen vuotta, ja uusien sijoitusten turvin se tähtää seuraavaksi kansainväliseen myyntiin ja kasvuun. SeeTrue työllistää nykyisin seitsemän työntekijää, mutta se rekrytoi tiimiin aktiivisesti uutta osaamista ja hakee kasvua.

– Kansainväliset markkinat, kuten Yhdysvallat ja Aasia ovat meille tärkeitä, koska ne ovat VR- ja AR-laitteiden pääasiallisia valmistusmaita. Tyypilliset asiakkaat tällaiselle teknologialle ovat kansainvälisiä elektroniikkajättejä: heitä tavoittelemme nyt sekä tulevaisuudessa, Bednarik kertoo.

Terveysmarkkinat ja puettavat laitteet kasvukohteina

SeeTruen kehittämä katseenseurantateknologia soveltuu hyvin monenlaisiin sovelluskohteisiin. Bednarikin mukaan yksi keskeisimmistä sektoreista on terveydenhuolto. SeeTruen teknologiaa on mahdollista hyödyntää muun muassa diagnostiikkalaitteisiin ja kirurgisiin laitteisiin. Lääketieteen sovelluksista yritys on lähtenytkin liikkeelle.

– Olemme kehittäneet ratkaisuja esimerkiksi leikkaussaleihin: terveydenhuolto on kriittinen soveltamisalue, jossa ei ole varaa virheisiin. Olemmekin jo erityisen hyviä katseenseurannan vakaudessa ja toimivuudessa, Bednarik sanoo.

Terveyden lisäksi suuret kasvumarkkinat ovat päälle puettavissa laitteissa, joihin SeeTruen teknologia soveltuu erinomaisesti.

– Haluamme olla johtava toimija katseenseurantateknologiassa, ja kun VR- ja AR-sovellukset yleistyvät, olemme jo valmiiksi mukana markkinan kehityksessä, koska teknologiamme ominaisuudet loistavat myös loppukuluttajan laitteissa. Teknologia pitää vain muotoilla asiakastasolle.

Katseenseurantateknologia voi auttaa optimoimaan lisättyä todellisuutta käyttävien laitteiden näyttöjä, auttaa ymmärtämään käyttäjää paremmin ja hyödyntää katsetta laitteiden ohjauksessa. SeeTruella uskotaan teknologian laajoihin mahdollisuuksiin myös suomalaisessa teollisuudessa kuten metsäteollisuudessa.

– Metsäkoneen ohjaamossa käyttäjän kädet ovat kiinni laitteen ohjauksessa, mutta entä jos voimme ottaa käyttöön älykkäät katseenseurantasensorit? Saisimme paremman käsityksen siitä, milloin kuski haluaa tehdä jotain, milloin hän on valmis toimimaan, onko hän väsynyt, ja niin edelleen. Näin sekä koneen että käyttäjän tuottavuus kasvavat, Bednarik kuvailee.

Rahastot luottavat yrityksen potentiaaliin

SeeTruen rahastosijoittajat luottavat vahvasti yhtiön potentiaaliin. North Karelia Growth Fundia hallinnoivan Redstone Nordicsin toimitusjohtaja Kaj Hagros korostaa yliopistolähtöisten deep tech -hankkeiden olevan rahastolle kiinnostava sijoituskohde.

– Fotoniikka on yksi Joensuun tiedeyhteisön vahvuusalueista ja SeeTrue Technologies loistava esimerkki tästä. Uskomme, että SeeTruen ohjelmisto- ja laitteisto-osaaminen synnyttävät maailmalla lupaavia tuotekumppanuuksia, Hagros sanoo.

Business Joensuun kasvuvalmentaja ja Start Up -rahasto Joensuuta johtava Kari Pulkkinen on myös innoissaan rahaston päästessä mukaan kehittämään SeeTruen liiketoimintaa.

– SeeTruella on huippukyvykäs tiimi sekä teknologiaa, jolle löytyy maailmalta todella paljon sovellusmahdollisuuksia ja markkinoita. Uskomme, että yhtiöllä on mahdollisuudet yltää tavoitteeseensa ja nousta globaalisti merkittäväksi toimijaksi alallaan.

Business Finlandin Senior Advisor Jani Jokitalo pitää SeeTrueta hyvänä esimerkkinä suomalaisesta deep tech -start upista, jonka tuotekehitys perustuu vuosikymmenten tutkimustyöhön.

– Yrityksen ratkaisut edustavat alansa huippua ja potentiaaliset asiakkaat ovat kansainvälisiä suuryrityksiä, joten liikevaihto voi myynnin onnistuessa kehittyä räjähdysmäisesti, Jokitalo painottaa.

Tiedotteen lähteenä ja materiaalina on käytetty Business Joensuun verkkoartikkelia.

Lisätietoja:

Roman Bednarik, perustajajäsen ja toimitusjohtaja, SeeTrue Technologies Oy, roman@seetruetechnologies.com, +358 41 4306116

Kari Pulkkinen, Fund Manager & Growth Coach, Business Joensuu, kari.pulkkinen@businessjoensuu.fi, +358 50 4068716

Kaj Hagros, Managing Partner, toimitusjohtaja, Redstone Nordics, kaj.hagros@redstone.vc, +358 40 849 1749

Avainsanat