Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Ihmisiä torilla.

Tyytyväisten Suomi – tavanomaisuus tuo onnellisuutta

Tutkijat havaitsivat, että rahojen riittäminen selittää suomalaisten onnellisuutta huomattavasti paremmin kuin tulotaso.

  • Teksti Sari Eskelinen Kuvat Raija Törrönen ja Sakari Röyskö

Talouskasvuriippuvaisessa yhteiskunnassa riittävästi on vähän enemmän kuin se, mitä meillä nyt on.

Arto O. Salonen

Professori

Arto Salonen.
Arto O. Salonen. Kuvaaja Sakari Röyskö
Graafinen kuva.
Lapsiperheissä korostui elämän merkityksellisyys, pariskunnilla tyytyväisyys elämään. Naiset kokivat elämänsä merkityksellisemmäksi ja olivat tyytyväisempiä. Rahojen riittävyys oli yhteydessä myös tyytyväisyyden ja merkityksellisyyden kokemuksiin.
Kasvisateria

Arto O. Salonen, Jani Siirilä ja Mikko Valtonen havaitsivat 2018 ilmestyneessä tutkimuksessaan, että kierrätys on osa suomalaisten arkea ja tottumuksia. He myös suosivat kotimaista ruokaa sekä tuotteita ja ovat kiinnostuneita materiaalien alkuperästä. Sen sijaan älykäs ja vähähiilidioksidinen liikkuminen oli vielä tuolloin haaste. Toisaalta viidesosa suomalaisista otti ympäristövaikutukset huomioon lomasuunnitelmissaan.

Salonen ja Elina Lehikoinen puolestaan tutkivat 30–60-vuotiaiden suomalaisten ruokamieltymyksiä. He havaitsivat, että kestävämpään ruokavalioon siirtymisen kynnystä voisivat madaltaa sen tuomat terveyshyödyt, kuten laihtuminen, sekä ekologiset hyödyt. Tutkimuksen perusteella keski-ikäiset korkeatuloiset miehet olivat haluttomimpia siirtymään kestävään ruokavalioon.

Suomella olisi aidosti mahdollisuus luoda ratkaisut maailmalle, ja ne valttikortit kannattaisi käyttää.

Arto O. Salonen

Professori

Kasvusta riippumaton ekohyvinvointivaltio näyttäisi olevan avain kestävään ja onnelliseen tulevaisuuteen.

Teemu Koskimäki

Tutkijatohtori