Erityisopettajaopinnoista valmistuu monipuolisia, erittäin hyvin työllistyviä osaajia!
Erityisopettajat työskentelevät pääasiassa perusopetuksessa ja toisella asteella. Erityisopettajan työhön kuuluu varsinaisen opetustyön lisäksi moniammatillista yhteistyötä, kehittämistä, suunnittelua ja koordinointia.
Erityisopettajien koulutuksessa opiskelijat saavat kattavat tiedot erityispedagogiikasta ja -opetuksesta. Opiskeluun kuuluu muun muassa luentoja, käytännön harjoituksia ja seminaareja ryhmissä, kirjatenttejä sekä verkkoympäristöissä tapahtuvaa opiskelua. Ohjatulla opetusharjoittelulla on opinnoissa merkittävä osa.
Löydät koulutuksen hakukohteet ja suorat linkit Opintopolkuun tämän sivun lopusta.
- Erityisopettajien koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopistossa kasvatustieteiden ja psykologian osasto.
- Suomen laajin ja vetovoimaisin opettajankoulutusyksikkö tarjoaa laadukkaan oppimisympäristön. Kasvatus- ja opetusalan opiskelijat syventyvät yhdessä kasvatukseen, opetukseen ja oppimiseen liittyviin kysymyksiin.
- Koulutuksessa käytännön erityisopetus ja pedagogisen tuen eri muodot kohtaavat erityispedagogisen teorian ja tutkimuksen.
- Koulutus sijoittuu Joensuun kampukselle, joka on opiskelijaystävällinen, tiivis ja helppokulkuinen.
Tutustu erityisopettajan opintoihin
Itä-Suomen yliopiston erityisopettajien koulutuksessa on kaksi kasvatustieteen kandidaatin ja maisterin tutkintoihin johtavaa koulutuslinjaa: erityisluokanopettajan ja erityisopettajan koulutus, sekä erityisopettajan koulutus. Koulutusten pääaine (erityispedagogiikka) ja tavoitetutkinnot (kasvatustieteen kandidaatti ja maisteri) ovat samat, mutta sivuaineopintojen kautta koulutuslinjat tuottavat erilaiset erityisopettajakelpoisuudet.
Kandidaatin ja maisterin tutkintoihin johtaviin erityisopettajien koulutuksiin voivat hakea kaikki korkeakoulukelpoiset, aiempia opintoja ei vaadita.
Erillisessä maisterihaussa kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon ja vaadittavat opintokokonaisuudet suorittaneet voivat hakea maisterin tutkintoon johtavaan erityisopettajan koulutukseen.
Lisätietoa koulutuslinjoista ja maisterihausta löydät alta.
Tutustu filosofisen tiedekunnan opinto-oppaisiin Pepissä.
Tutustu sivuainetarjontaan opiskelijan Kamu-verkkopalvelussa.
Erityisluokanopettajan ja erityisopettajan koulutuslinja tuottaa kolmoiskelpoisuuden. Tämä tarkoittaa, että opinnot suorittanut opiskelija on kelpoinen erityisopettajan, erityisluokanopettajan ja luokanopettajan tehtäviin eri kouluasteilla.
Koulutuksen pääaine on erityispedagogiikka. Kandidaatin tutkintoon sisältyy laajana sivuaineena perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (60 op). Suppean sivuaineen (25 op) voi vapaasti valita Itä-Suomen yliopiston laajasta sivuainevalikoimasta.
Erityisopettajan koulutuslinjan opinnot suorittanut on kelpoinen erityisopettajan tehtäviin. Opiskelija valitsee kandidaatin tutkinnon molemmat sivuaineet (60 op ja 25 op) oman mielenkiintonsa mukaan.
Suuntautuminen yläkoulun ja lukion erityisopettajaksi on ominaista tämän koulutuslinjan opiskelijoille.
Erityisopettajan koulutuksen maisteriopintoihin voivat hakea kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon ja vaadittavat opintokokonaisuudet suorittaneet. Maisteriopintojen pääaineena on erityispedagogiikka.
Opinnot tuottavat erityisopettajan kelpoisuuden. Jos kasvatustieteiden kandidaatin tutkintoon on sisältynyt perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (60 op), erityisopettajan koulutuksen maisteriopinnot tuottavat myös erityisluokanopettajan kelpoisuuden.
Tervetuloa Joensuun kampukselle!
Opiskelijan Joensuu
Joensuu on aito opiskelijakaupunki: kampuksella opiskelee jo yli 9000 tutkinto-opiskelijaa.
Näin haet erityisopettajan koulutukseen
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Koulutuksen hakukohteet sekä tarkemmat hakuohjeet ja -aikataulut löydät Opintopolusta. Itä-Suomen yliopiston hakijapalvelut auttaa opiskelijaksi hakemiseen ja opiskelijavalintaan liittyvissä yleisissä kysymyksissä: hakijapalvelut@uef.fi.
Kasvatustieteellisen alan VAKAVA-kokeiden vanhat aineistot ovat nähtävillä VAKAVAn sivuilla.