Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lapsia ja ohjaaja.

Kansainväliset tutkijat innostavat lapsia aivoterveyden pariin Kuopion ensimmäisellä englanninkielisellä tiedeleirillä

Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen Neuro-Innovation -tohtoriohjelman tutkijat toteuttavat ensimmäisen englanninkielisen tiedeleirin Kuopiossa. Tiedeleiri on osa SnellmanEDUn Lasten ja nuorten yliopiston toimintaa. 17.–18. kesäkuuta järjestettävän leirin teemana on aivoterveys.

Tiedeleiri sukeltaa ihmisen aivojen saloihin

Brain Health: Exploring the Human Mind -tiedeleiri on kaikkien aikojen ensimmäinen englanninkielinen Lasten ja nuorten yliopiston tiedeleiri Kuopiossa. 

– Englanninkielinen leiri tarjoaa lapsille inspiroivan mahdollisuuden tutustua kansainväliseen tieteen ja tutkimuksen maailmaan, kuvailee Lasten ja nuorten yliopiston suunnittelija Reetta-Mari Kellokoski.

Leirillä lapset tutustuvat aivoterveyteen ja neurotieteisiin luovuutta tukevien mukaansatempaavien, hauskojen ja käytännönläheisten harjoitteiden kautta. Lapset oppivat muun muassa miten aivot toimivat ja millaisia muistisairauksien oireet ovat.

– Lapset pääsevät tutkimaan kiehtovaa ihmismieltä. Jokainen matka alkaa ensimmäisestä askeleesta – ehkä leiri jopa innostaa lapsia hakeutumaan isona neurotieteen pariin! kuvailee Catherine Kayonga, Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija ja yksi leirin opettajista.

Leiri on suunnattu 10–12-vuotiaille. Tiedeopetus tapahtuu englanniksi, mutta leirin ohjaajat puhuvat myös suomea. Leiri järjestetään Itä-Suomen yliopiston tiloissa.

Uudenlainen tohtoriohjelma tekee yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa

Kurssin opettajat ovat Itä-Suomen yliopiston Neuro-Innovation -tohtoriohjelman kansainvälisiä tutkijoita. Uudenlaisen tohtoriohjelman tavoitteena on kouluttaa uuden ajan innovaatiojohtajia, jotka osaavat luoda kestäviä ratkaisuja elinikäisen aivoterveyden parantamiseksi. Yhteistyö eri sidosryhmien on keskeinen osa ohjelmaa.

– Tämä leiri on oiva tapa hyödyntää monitieteisen ohjelmamme tutkijoiden laajaa osaamista ja innostaa lapsia tieteen pariin. Tiedeleirin suunnittelu ja opettaminen myös kehittää tutkijoiden taitoja, pohtii tohtoriohjelman Impact Manager Piritta Parkkari.

Tohtoriohjelma toteutetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden, yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden sekä luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekuntien yhteistyönä. Euroopan komissio myönsi vuonna 2021 tohtoriohjelman toteuttamiseen 1,5 miljoonaa euroa Horisontti 2020 -ohjelman Marie Skłodowska-Curie COFUND -rahoitusta.

Lisätietoja:

Impact Manager Piritta Parkkari, Itä-Suomen yliopisto, Neuro-Innovation -tohtoriohjelma, piritta.parkkari@uef.fi, 0503058346 sekä 

Suunnittelija Reetta-Mari Kellokoski, SnellmanEDU, Lasten ja Nuorten yliopisto, reetta-mari.kellokoski@snellmanedu.fi, 044746284

Brain Health: Exploring the Human Mind -tiedeleiri 

Neuro-Innovation -tohtoriohjelma