Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Puhelimella näkyy maastopyörällä ajettu luontopolku.

Miten luontokokemuksemme muuntuu digitaalisessa ajassa? – Seminaari luontosuhteen muutoksista 3.10.2024

Metsässä, merenrannalla tai vuoristoissa yhä useampi käyttää älypuhelinta ja muita laitteita taltioidakseen kokemuksen digitaalisesti ja lisätäkseen siihen uusia tasoja. Ihmisten tapa olla tekemisissä ympäristönsä kanssa on siis suuressa muutoksessa.

Miten tekniset laitteet ja sovellukset sitten värittävät suhdettamme luontoon? Miten ne vaikuttavat tapaamme liikkua luonnossa tai havainnoida ympäristöämme? Entä miten luonnon estetiikka muuttuu uusien teknologioiden myötä?

Näitä kysymyksiä pohditaan Itä-Suomen yliopistossa meneillään olevassa kansainvälisessä DigiFREN (Digital Aestheticization of Fragile Environments) -tutkimushankkeessa. Hankkeessa tutkitaan ja tehdään laajamittaista vertailevaa tutkimusta digitalisaation aiheuttamasta murroshetkestä Suomen lisäksi Sloveniassa, Kroatiassa, Norjassa ja Puolassa. Hankkeen tulokset tulevat olemaan tärkeitä paitsi antropologialle, historialle, kulttuurintutkimukselle ja aistitutkimukselle, myös ihmismaantieteelle, ympäristöestetiikalle ja mediatutkimukselle.

Hankkeen kaikille avoin Luonnon estetiikka liikkeessä / Aesthetics of Nature on the Move -seminaari pidetään 3. lokakuuta Agora-rakennuksen (Yliopistokatu 4) salissa AG106. Myös etäosallistuminen on mahdollista. 

Seminaarin puheenvuoroissa paneudutaan muun muassa kansalaistieteeseen luonnon ja siihen liittyvän kulttuurin välittämisessä sekä suomaisemien tutkimukseen konenäön avulla. Lisäksi mietitään, miten luonto ja sen monilajisuus voidaan ottaa huomioon kaupunkiympäristössä tai matkailussa. Lopuksi kuullaan puheenvuoro siitä, millaista on olla digilaitteiden kanssa suolla. Seminaarin ensimmäiset esitykset ovat englanniksi, ja loppupäivän puheenvuorot pidetään suomeksi. 

Seminaariin kuuluu myös iltaohjelma ravintola Sointulassa. 

Seminaarin päiväohjelma AG106-salissa 3.10.2024: 

10.15–12.30 Mediated Experiences of Nature (in English)

  • Jukka Mikkonen: Some Remarks on Mediated Appreciation of Nature
  • Minna Santaoja: Digital Naturecultures and Citizen Science 
  • Juhana Venäläinen: Algorithmic Landscapes of Finnish Nature: Exploring Mire Landscapes through Computer Vision
  • Anna-Sofia Sysser: Experiencing the “Artificial Tropical” in Finland

13.30–16.00 Estetiikka, hoiva ja teknologia ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksessa (suomeksi)

  • Virpi Kaukio: Vähättelystä arvonannon välineeksi – ehdotus estetisoinnin uudelleen tulkitsemiseksi 
  • Salla Jutila: Monilajinen huolenpito matkailussa
  • Kaisa Vainio: Monilajinen arki – luonnon monet arvostamisen tavat kaupunkiympäristöissä 
  • Kirsi Laurén ja Tiina Seppä: Digilaitteiden kanssa suolla

DigiFREN-tutkimushanke järjestää seminaarin yhteistyössä BOMOCULTin (Itä-Suomen yliopiston Borders, Mobilities, and Cultural Encounters -tutkimusyhteisö), Suomen Kansantietouden Tutkijain Seuran sekä International Peatland Societyn kanssa.

Avainsanat