Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) rytmittää opiskelua
Oppiminen ja opiskeleminen on aktiivista toimintaa. Aikuisen oppimisessa korostuvat vastuun ottaminen omasta oppimisestaan, aktiivisuus, tietoinen sitoutuminen tavoitteiden saavuttamiseen ja kyky itsenäiseen työskentelyyn. Parhaimmillaan opiskelu on mielekästä ja antoisaa. Joskus se voi myös tuntua vaativalta. Opiskelun ja oppimisen taitoja oppii lisää koko opiskelun ajan ja niihin saa tukea avoimesta yliopistosta. Älä jää oppimiseen liittyvien pulmien kanssa yksin, vaan ole rohkeasti yhteydessä.
Opiskelun suunnitteluun kannattaa panostaa, sillä aikuisopiskelijan arkeen liittyy paljon myös muita asioita, jotka vievät sekä aikaa että energiaa. Hyvällä suunnittelulla viet opintoja sujuvasti eteenpäin. Tavoitteet kannattaa kirjata konkreettisiksi suunnitelmiksi, jotta ideoista päästään tekemisen tasolle ja päämäärät selkiytyvät. Yksilöidyt, kirjatut mahdollisimman realistiset suunnitelmat helpottavat myös opiskelun ja oppimisen seuraamista ja arvioimista. Suunnittelussa kannattaa olla tavoitteellinen, mutta myös realistinen.
Kannustamme opiskelijaa tekemään HOPSin eli henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Se on työkalu omien opintojen suunnitteluun. HOPSin tekemisessä voit käyttää apunasi HOPS-lomaketta (excel). HOPSin tavoitteena on pohtia opintojen tavoitetta, suunnitella aikataulua ja selventää itselle syitä, miksi on valinnut tämän tavoitteen. Opintojen sunnittelu auttaa myös ymmärtämään opintotavoitettasi kokonaisuutena ja parhaimmillaan sitouttaa opintoihin sekä motivoi opiskeluprosessia.
Suunnitelmaa tehdessä on hyvä huomioida, kuinka paljon aikaa kukin opintojakso vaatii. Yksi opintopiste vaatii noin 27 tuntia työtä. Opintojakson tavoitteet ja suorituskuvaus kannattaa myös katsoa suunnitelmaa tehdessä. Tämä kertoo, jos suorittamisessa on jotain, mitä tulisi huomioida jo suunnitteluvaiheessa.
Hienoa, että olet lähtenyt suunnittelemaan opintojasi! Saat tukea opiskelun suunnitteluun avoimen yliopiston henkilökunnalta ja opinto-ohjaajalta.
Opintojesi suunnittelun pohdinnan tukena voi käyttää esimerkiksi seuraavia palveluita:
- AVO ammatinvalintaohjelma on ammatin valinnassa auttava itsearviointitehtävien kokonaisuus.
- Töissä-palvelusta löydät korkeakoulusta valmistuneiden alakohtaisia työtehtäväkuvauksia, uratarinoita ja palkkatietoja. Palvelun avulla voit esimerkiksi vertailla eri alojen työllistymismahdollisuuksia hakemalla tietoja eri koulutusaloilla.
Who can you ask?
- What subject should I choose? How do the alternatives compare?
- How can I study? How do things work if I'm unemployed, or my company wants to pay?
- I'm concerned over my study skills, or whether I'm ready enough or qualified enough for this.
- If you've decided your subject already (be it psychology, biology or computer science), you can ask our specialist and get concrete help on which course is best for you and how to move forward.
- Each course should have a continuous learning specialist (jatkuvan oppimisen asiantuntija) and/or a student affairs secretary (opintoasiainsihteeri) listed. Ask them and they'll explain the landscape around that course for you!
- An open university offers parts of degrees (individual courses, study modules), but cannot award any degrees and does not have all of the parts of a degree available.
- However, most subjects have an "open university pathway" to become a so-called normal degree-pursuing student by completing a number of open university courses with good enough grades. Those that are available in English are listed here.
- To find out more about the requirements, the schedules and how many can be admitted, contact us.
- Remember that most Bachelor's and Master's programs aren't available in English.
- Maybe you're switching careers, or mapping out possibilities in a new situation. Maybe you just want to talk and see what's possible.
- We also offer guidance for learning the Finnish language and the skills needed for a working life in Finland. Contact Heli.
- We can also give guidance in Russian, if that's easier for you. Contact Irina.